Artikel top billede

Sådan vil din GPS forandre din mobil-brug

GPS'en i din mobiltelefon bliver motoren i den kommende mobil-udvikling. Se her hvordan.

Læs også: Mobility - den vigtigste megatrend for dig netop nu.

Ifølge lektor Thomas Hildebrandt, som underviser og forsker i mobility på IT-Universitetet i København, er en af årets tydeligste tendenser, at lokationsbestemmelse i stigende grad bliver integreret i andre mobile applikationer end korttjenester og navigation.

Det gælder for eksempel DMI's vejrudsigt til iPhone, der bruger GPS'en til at formidle en vejrudsigt for det område, brugeren befinder sig i.

"Kombineret med retningsbestemmelse via mobiltelefonens indbyggede gyroskop får vi tjenester, der spiller endnu stærkere sammen med virkeligheden, såkaldt augmented reality, der for eksempel kan fortælle os prisen på det hus, vi står og kigger på. Så de lokationsafhængige tjenester, som forskerne har snakket om de seneste 20 år, er nu ved at blive hvermandseje," forklarer Thomas Hildebrandt.

Rykker indendørs

Det næste skridt bliver ifølge Thomas Hildebrandt, at lokationsbestemmelse også vil rykke indendørs.

Det har ellers længe været en udfordring på grund af, at GPS-teknologien er afhængig af kommunikation med satellitter, som er svære at få forbindelse med indendørs.

Forskningsprojekter har dog vist, at lokationsbestemmelse via Bluetooth på mobiltelefonen og RFID-teknologi kan bruges indendørs som alternativ til GPS.

Mere mobilitet på arbejdspladsen

En anden vigtig tendens inden for mobility-løsninger, som vi vil se mere til fremover, er muligheden for adgang til kontekstinformation, mener Hildebrandt.

"Det kan være information om din og dine kollegaers kalender og arbejdsopgaver lige nu, antallet af varer på lager eller ledige hospitalssenge, og historikken for din kunde eller patient."

Med den information vil de mobile enheder kunne hjælpe medarbejderen med lige præcis den arbejdsopgave, der er relevant på det givne tidspunkt og sted.

Et oplagt anvendelsesområde er hospitaler, hvor der er konstant behov for at konsultere kollegaer og patientjournaler, og hvor det stjæler kostbar tid at skulle finde kollegaer eller gå til et kontor, finde en pc, logge ind og selv finde frem til den relevante information.

Derfor vil vi alle sammen i stigende grad bruge mobile enheder i forbindelse med vores arbejde.

Den type tjenester kommer til at spille sammen med de personlige enheder og tjenester, som kunden eller patienten bruger.

"Du vil kunne følge med på din smartphone, hvad enten det handler om behandling af en sygdom eller en sag i kommunen. Og hertil kommer integration af andre kontekst-sensorer, som for eksempel kan måle din puls eller blodtryk," forudser Thomas Hildebrandt.

Læs også: Mobility - den vigtigste megatrend for dig netop nu.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital vækst 2024

På Digital Vækst 2024 bringer vi danske virksomheders organisation, forretning og data i spil samt spejler dem i det, som teknologipartnerne bringer til fadet. Konferencen bliver tætpakket med dygtige digitale ledere og frontkæmpere fra ind- og udland. De har én opgave på dagsordenen: At inspirere dig til at træffe de rigtige forretningsmæssige, teknologiske og strategiske valg i 2024, som kan sikre vækst for dig.

19. marts 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de IT-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

20. marts 2024 | Læs mere


AI Impact Day: Har du styr på risiko og governance – og er du klar til AI Act?

AI og Machine Learning har for længst gjort sit indtog i centrale, kritiske forretningssystemer, og både udviklere, platformleverandører og koncerner er begyndt at udforske mulighederne. På dette eksklusive event dykker vi ned i AI's indflydelse på fremtidens forretnings- og IT-drift. Men vi ser også på, hvordan du mest effektivt arbejder med governance og risikostyring på dine AI-projekter.

21. marts 2024 | Læs mere