Artikel top billede

Nokias Stephen Elop og Microsofts Steve Ballmer går nu sammen om at kæmpe mod iOS og Android. (Foto: Nokia)

Nokia skærer udviklernes ben af med Windows

Smartphone-aftalen mellem Nokia og Microsoft bliver mere end svær at gøre til en kommerciel succes. Specielt udviklerne kan give problemer.

Læs også:
Derfor styrtdykker Nokia-aktien efter Microsoft-aftale

Her er planen, der skal redde Nokia

Nokia-chef: Vi står på afgrundens rand

Nokias beslutning om at satse på Microsofts Windows Phone 7-platform var nødvendig, men alliancens succes er på ingen måde givet på forhånd.

Sådan lyder vurderingen hos britiske Nick Jones, der er vice president i analysehuset Gartner og rådgiver virksomheder om mobilitet.

"Nokia var ved at løbe tør for muligheder. De har ikke været i stand til at gøre Symbian til en succes, og de har ikke fået gjort MeeGo til en platform, der kan konkurrere med Apple. De var nødt til at indgå en alliance med nogen," siger Nick Jones til Computerworld.

"Men bare fordi du bringer to svage spillere sammen, er der ingen garanti for, at de sammen bliver en stærk spiller."

Rasende udviklere

En afgørende udfordring for Nokia og Microsoft bliver, om de kan overbevise app-udviklerne om, at Windows Phone 7 er værd at satse på.

Netop på udvikler-fronten har alliancen fået den værst tænkelige start.

"Nokia har skåret udviklernes ben af. Der er ikke længere nogen strategi for Symbian-udviklerne. Hvor skal de gå hen? Der er ingen migrerings-vej til den nye platform, og der er ingen software-kompatibilitet," lyder det fra Nick Jones.

"Alle de udviklere, der har lært at udvikle Symbian/Ovi-applikationer, vil sikkert rykke over på Android."

Nokias og Microsofts udfordring er, at det er stort set umuligt at overbevise den almindelige app-udvikler om, at det nu i stedet er Windows Phone 7, der skal satses på.

"Microsofts platform har så lille en markedsandel, at det ikke er noget, de bliver rige af. Nokia begynder ikke at sende store mængder Windows-telefoner ud før 2012, og så længe kan udviklerne ikke vente," forklarer Nick Jones.

Forventer helt uhørt vækst

Nick Jones hæfter sig samtidig ved, at alliancens målsætning bliver ekstremt svær at realisere. Da selskaberne præsenterede det nye projekt lød meldingen:

"Nokia og Microsoft vil forene styrkerne og levere et økosystem, der ikke har nogen mage, når det gælder global udbredelse og skala."

Den melding er lige ambitiøs nok, vurderer Gartner-analytikeren.

"De har et mål om at blive en af de førende platform-leverandører, og det betyder, at de skal føre Windows Phone-platformen fra noget nær en markedsandel på nul procent til at være en top tre-platform inden for to til tre år. Det er en uhørt vækst," siger han.

Selvom Nick Jones mener, at Microsofts Windows Phone 7 er en interessant platform for ikke mindst virksomheds-brugerne, så tror han, at Nokias Steven Elop går en hård tid i møde.

"Nokia vil skulle skære i forskning og udvikling og skære i medarbejderantallet, og det bliver politisk svært - ikke mindst i Finland."

Læs også:
Derfor styrtdykker Nokia-aktien efter Microsoft-aftale

Her er planen, der skal redde Nokia

Nokia-chef: Vi står på afgrundens rand




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere