Artikel top billede

Ekspert: Google har meget at tabe i EU

Microsofts indtræden i sagen om konkurrenceforvridning i EU's søgemarked vil sandsynligvis få Google til forhandlingsbordet.

Computerworld News Service: Microsofts klage over Googles forretningsførelse i EU vil ende med, at Google indgår aftale med myndighederne, vurderer en ekspert i konkurrenceret.

Microsoft har offentliggjort at have sluttet sig til andre, langt mindre virksomheder ved at have registreret en klage hos tilsynsmyndighederne i Bruxelles.

I hvad der ifølge Microsofts juridiske chef, Brad Smith, er virksomhedens første juridiske klage over monopoltilstande, har Microsoft nu anklaget sin mangeårige konkurrent Google for et stadigt "udvidende adfærdsmønster, der har det formål at afholde enhver anden fra at skabe et konkurrencedygtigt alternativ."

Disse klager i EU blev først registret mod Google i februar 2010 af fire små virksomheder og fik Europa-Kommissionen til at lancere en bredere undersøgelse i november.

Selvom det muligvis bliver svært for kommissionen at kende Googles forretningsførelse konkurrenceforvridende, så vil risikoen for at tabe sagen samt vægten af Microsofs store erfaring med de europæiske konkurrencemyndigheder sandsynligvis overbevise Google til at forhandle med myndighederne, vurderer Hillard Sterling, der er advokat med speciale i konkurrenceret og partner hos Lewis Brisbois Bisgaard & Smith.

"Google er tilstrækkelig stor i Europa til at myndighederne vil kigge grundigt og nøje på det her, men det mest sandsynlige slutresultat bliver, at Google giver en eller anden indrømmelse," siger Sterling.

"Virksomheden vil nok indvilge i at slække på de tekniske begrænsninger og udvide Microsofts adgang til de angiveligt utilgængelige teknologier og sites."

Microsoft har hævdet, at en lang række af Googles fremgangsmåder er konkurrenceforvridende.

Google blokerer angiveligt Microsofts søgemaskine, Bing, fra at indeksere meget af Googles videosite, YouTube, og nægter at lade Windows Phone 7 få adgang til metadata fra YouTube, hvilket sætter Microsofts mobilstyresystem i en ugunstig situation i forhold til Googles egen Android og Apples iOS, forklarer Smith.

90 procent af søgemarkedet

Andre af klagerne handler om Googles søgepraksis angående indhold i bøger samt begrænsninger af annoncørers adgang til data, oplyser Microsoft.

Google kan forvente en intens undersøgelse, siger Sterling. "EU har vist sig at være en tand mere aggressiv på området end USA og dens myndigheder er mere vedholdende," siger han.

En anden faktor, som myndighederne vil overveje, og som Smith fra Microsoft bragte op i sidste uge, er Googles andel af søgemarkedet i EU. Ifølge comScores statistik fra 2010 sidder Google på 90 procent af det europæiske søgemarked, mens Smith torsdag sagde 95 procent. Det betyder, at Google har meget at tabe i sagen.

"Det alene bør få Google til forhandlingsbordet," siger Sterling.

"Det er sandsynligt, at Google vil acceptere nogle begrænsninger; måske endda med en vis ivrighed så længe Googles dominerende position i markedet forbliver intakt."

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere