Artikel top billede

Du får ikke Internet Explorer 9 til din XP

Internet Explorer mister igen markedsandele, men Microsoft står fast ved beslutningen om at begrænse den nyeste version af browseren til Vista og Windows 7.

Computerworld News Service: Microsofts Internet Explorer tabte igen i sidste måned terræn til Apples Safari og Googles Chrome, selv efter lanceringen af den nyeste version, viser de seneste opgørelser.

Men Microsoft står fast ved beslutningen om at begrænse IE 9 til brug på Windows Vista og Windows 7.

"Det var en meget velovervejet beslutning," siger Ryan Gavin, der er chef for IE, om beslutningen at eksludere XP-brugerne fra IE 9.

"Man kan simpelthen ikke bygge på noget, der er 10 år gammelt."

Gavin slår fast, at Microsoft "ikke har nogen betænkeligheder" angående denne beslutning.

Ifølge Net Applications, der er et af adskillige firmaer, der regelmæssigt offentliggør data om browseranvendelse, mistede IE 0,9 procentpoint af sin andel af browsermarkedet i marts med et fald til 55,9 procent, hvilket er ny bundrekord for Microsofts browser.

IE 9 blev lanceret i sin færdige udgave for over to uger siden og stod i marts for en procent af alle browsere. Det udgør en forøgelse på 0,5 procentpoint i forhold til februar.

Men de ældre versioner af IE faldt mere end IE 9 fandt frem.

IE 6, som Microsoft gerne vil lægge i graven, faldt med 0,4 procentpoint til 11 procent, mens IE 7 faldt med 0,2 procentpoint til 7,9 procent. Og IE 8, som indtil sidste måned var Microsofts aktuelle browser, faldt med et halvt procentpoint i marts til 34,4 procent.

IE 8's fald er det første for den version af browseren, siden Net Applications begyndte at følge den for tre år siden, hvilket var et helt år før, den blev lanceret i sin endelige udgave i marts 2009.

Nogle af konkurrenterne fortsætter med at vinde markedsandele på Microsofts bekostninger.

Googles Chrome steg med 0,6 procentpoint til en andel i marts på 11,6 procent af samtlige browsere i brug på verdensplan, hvilket er en rekord for denne browser. Og Apples Safari steg med 0,3 procentpoint til 6,6 procent.

Det lykkedes Mozillas Firefox, som ellers har mistet andele i otte ud af de sidste 12 måneder, at øge sin andel med 0,1 procentpoint i dens første forøgelse siden december 2010 til nu at sidde på 21,8 procent af det samlede globale browsermarked.

Lanceringen 22. marts af Firefox 4 bidrog til en lille bedring for Mozilla. Statistikkerne fra Net Applications viser, at Firefox 4 øgede sin andel til 1,7 procent i marts, hvilket er en forøgelse på 1,1 procentpoint i forhold til februar.

Microsoft og Mozilla har begge slået på tromme for antallet af downloads af deres nyeste browsere, men det er tydeligt, at Mozilla vandt dysten med 7,1 millioner downloads af Firefox 4 på den første dag og de rekordmange 8,75 millioner den efterfølgende dag.

Gavin har argumenteret for, at tallene for IE 9 bør beregnes ud fra dens udelukkende anvendelse på Vista og Windows 7 og at dens succes eller mangel på samme bør dømmes derefter.

Net Applications vurderer, at IE 9's andel af browsere på Windows 7 ligger på 3,6 procent, hvilket er over tre gange højere end for det samlede marked, hvilket Gavin understreger i et interview fredag. "Det giver en omtrent fem gange hurtigere udbredelse end IE 8 for en sammenlignelig periode," siger Gavin.

Men dataene fra Net Applications viser også, at de nyeste konkurrenter til IE 9 - Chrome 10 og Firefox 4 - sidder på væsentlige bidder af browsermarkedet på Windows 7.

Chome 10, som Google begyndte at sende ud til eksisterende brugere af Chrome via browserens indbyggede automatiske opdateringsmekanisme for næsten en måned siden, står for 10,2 procent af browserne på Windows 7. Firefox 4 ligger på den anden side bag IE 9 med en andel på 2,8 procent på Windows 7.

Se indtil videre bort fra tallene, sagde Gavin tidligere i sidste uge, da han hængte tidligere sammenligninger ud for at være "i bedste fald for tidligt ude, i værste fald misvisende" på grund af forskellene i opgraderingsmekanismerne i IE, Chrome og Firefox.

Ikke vejen frem

Microsoft har til hensigt at udrulle IE 9 via Windows Update i løbet af denne måned - i fredags afviste han dog at sætte dato på - hvorfra den vil blive tilbudt til brugere af Vista og Windows 7. Mozilla tilbyder endnu ikke Firefox 4 til eksisterende brugere med ældre versioner af browseren, men vil gøre det inden længe, oplyser en talskvinde torsdag.

Udrulningen af IE 9 via Windows Update vil være fuldført sidst i juni, oplyser Gavin.

Selvom de tørre tal muligvis ikke giver et utvetydigt billede af, hvilken af de nyeste browsere der har størst succes, så står en ting i hvert fald klart: Microsoft har satset på IE 9 og har ikke i sinde at opgive den satsning.

"Vi kunne være fortsat ad samme vej," siger Gavin i det videre forsvar af beslutningen om at droppe understøttelsen af XP i IE 9.

"Vi kunne have tilføjet flere funktioner, ændret den grafiske brugergrænseflade og så videre. Vi kunne have fået den til at fungere på XP, men det ville ikke skabe udvikling i nettet."

"VI kunne have været mere forsigtige og have skabt en version af IE 9 til XP, men det er ikke sådan, man skaber de store gennembrud," siger Gavin.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere