Artikel top billede

EU vil lukke europæisk internet inde bag net-mur

Kritikere i hobetal raser over EU's overvejelser om at lukke det europæiske internet inde bag en tung digital mur.

Computerworld News Service: EU's planer om at "skabe et enkelt, sikkert cyberspace" er kommet under tung beskydning fra borgerrettigheds-organisationer.

Mange mener, at  hvoraf mange bemærker i deres kritik, at disse planer blot tjener til at fremhæve, hvor langt EU endnu er fra at forstå den moderne online-verden.

Ved et hemmeligt møde i februar diskuterede politikerne planer om at skabe en "virtuel Schengen-grænse" (Schengen-samarbejdet er et samarbejde mellem en række europæiske lande med det formål at skabe et fælles område uden indre grænser), hvor internetudbyderne vil blive påkrævet at blokere udefrakommende "forbudt indhold." 

Det ligner da Kina

Der foreligger ingen præcisering af, hvad der menes med "forbudt indhold," blot at der vil være en sortliste.

Planen er blevet sammenlignet med Kinas hårdhændede metoder til kontrol af adgang til internettet.

"Dette forslag vil blive brugt til at retfærdiggøre enhver undertrykkende foranstaltning af ethvert udemokratisk regime over alt i verden. Selv debatten om dette projekt legitimerer dette dybt illegitime forslag," siger Joe McNamee fra borgerrettighedsorganisation European Digital Rights (EDRi).

"Det mest absurde er, at der på trods af alle disse omkostninger i forhold til demokrati, ytringsfrihed og endda økonomien ikke foreligger en eneste analyse af nogen fordele eller forventede fordele, som arkitekterne bag dette vanvid - ikke engang fejlagtigt - regner med vil opveje omkostningerne."
Umuligt at gennemføre
Andre kritikere fokuserer på, at det i praksis er umuligt at implementere en sådan plan.

"Man kan blot se på, hvor porøs den store kinesiske firewall er - som ellers er blevet skabt og finpudset af eksperter med enorme ressourcer. Sortlister fungerer ikke," skriver teknologiskribenten Glyn Moody på sin blog.

"Men selv hvis de faktisk fungerede, er det skandaløs, at den Europæiske Union overvejer deres anvendelse uden de mindste jag af samvittighedskvaler."

Han påpeger endvidere, at internettets brugere let kan anvende proxier til at omgå sådanne filtre og at "forbudte" websites kan skifte IP-adresser for hurtigt til, at sortlister kan følge med, og beskriver på den baggrund politikerne bag planen som "ignorante fjolser."

Der er herudover blevet rejst bekymringer om, at uskyldige websites alt for let kan ende på den sorte liste.

I Australien, hvor en lignede plan om filtrering af internettet er blevet fremsat, har it-minister Stephen Conroy offentligt indrømmet, at der er berettiget grund til bekymring over risikoen for en anvendelsesmæssig glidebane, der ender i inkluderingen af også lovligt indhold på den sorte liste.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere


Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere