Artikel top billede

Nordkorea bygger selv sine pc'er - se dem her

Ifølge Nordkoreas nationale tv har landet indledt produktionen af tre forskellige computer-modeller. Hverken hardware eller software ligner nutidens standard - og styresystemet hedder Røde Stjerne.

Se også:
Galleri: Her er Nordkoreas bud på "moderne" pc'er

Computerworld News Service: Nordkorea lyder ikke som det oplagte sted for en pc-fabrik, men ifølge den nationale tv-station har det socialistiske diktatur indledt produktionen af tre forskellige computer-modeller.

Indslaget, der blev vist i nyhederne i prime-time klokken 20, tog seerne med på besøg på den fabrik, hvor maskinerne bliver lavet.

Både fabrikken og computerne er meget langt fra de avancerede og automatiserede produktionslinjer, der spytter titusindvis af bærbare computere ud hver eneste dag i nabolandet Kina.

I indslaget kunne man blandt andet se otte arbejdere siddende foran en lang grøn bænk i gang med at installere tastaturer og tjekke den bærbare computers åbningsmekanisme.

Et andet klip viste en arbejder, som tilsyneladende var i gang med teste en bærbar computer ved at scrolle gennem skærmbilleder.

De tre modeller består af henholdsvis to computere til uddannelsesbrug og en til brug på kontorer.

Adgang til ordbøger fremhæves

De to computere til uddannelsesbrug kører med samme skræddersyede software og findes i to versioner: Den ene som en netbook-lignende bærbar og den anden i en neutralt udseende boks med tastatur og mus, som er designet til at forbindes med et fjernsyn.

"Man kan bruge den til undervisningsmaterialer i multimedia-form," sagde Pae Myong-sok, der repræsenterede fabrikken i tv-indslaget.

"Man kan for eksempel læse grundbøgerne til de yngste klasser og til mellemtrinnet, gennemføre øvelser, opnå adgang til forskellige ordbøger, redigere i dokumenter og endda lære fremmedsprog."

Kontor-pc med USB

Kontorcomputeren er bærbar, kører med produktivitetssoftware og indeholder en web-browser, fortalte Pae Myong-sok. Den er også på størrelse med en netbook og har to USB-porte - noget der bestemt ikke findes på de to undervisningscomputere - til dataoverførsler.

Batteriet varer omkring to en halv time, blev der sagt i indslaget.

Nyheden afslørede ikke yderligere specifikationer eller detaljer i det hele taget.

Styresystemet fremgik ikke af tv-billederne, men det så ikke ud til at være Windows. Nordkorea har udviklet sin egen version af Linux kaldet Red Star, og computerne kører muligvis på det.

"Både enhederne og programmerne til computerne er blevet designet og udviklet udelukkende ved hjælp af vores egen ekspertise," sagde Pae Myong-sok.

"De koster ikke særligt meget at producere, men de er udviklet til at udføre alle nødvendige funktioner uden problemer." 

Ingen har internet

Fabrikken er blevet identificeret som tilhørende det såkaldte 'Information Technology Institute'. Ingen andre tilhørsforhold blev afsløret, men navnet matcher en enhed under hovedstaden Pyongyangs Korea Computer Center (KCC). KCC er et af Nordkoreas centre for informationsteknologi, der med succes har markedsført en håndfuld software-applikationer i udlandet.

Nordkorea er et af de mest kontrollerede og lukkede lande i verden. De færreste hjem har computere, og de der har, er uden internetforbindelse. En lokal intranet-service findes på biblioteker og uddannelsesinstitutioner.

Se også:
Galleri: Her er Nordkoreas bud på "moderne" pc'er




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere