Artikel top billede

Hun skal fyre 1.000 ansatte - og sig selv

Portræt: Nokia-chef Claudia Lillebjerg Simonsen sidder med dansk erhvervshistories måske største HR-opgave i hænderne. Hun skal afvikle 1.000 job - også sit eget.

Læs også: Overblik: Så hårdt rammer lukning af Nokia Danmark

Claudia Lillebjerg Simonsen sad i chefstolen, da det i april måned stod klart, at Nokia skulle afskedige 1.000 ansatte i Danmark, hvor hele udviklingsafdelingen nu er under afvikling.

Det er mange mennesker, der skal ud og finde sig et nyt job. Og det skal de have hjælp til, mener Claudia Lillebjerg Simonsen.

Nokia har dannet et team af ledere, det gamle country management-team, hvis fornemmeste opgave nu er at hjælpe deres kommende ekskolleger videre.

"Den nemme løsning havde været at hyre et outplacement-firma og sige, fix det'. Men det er vi ikke interesserede i," siger Claudia Lillebjerg Simonsen.

Hun havde været hos Nokia i fem år, inden hun i begyndelsen af 2011 tiltrådte som administrerende direktør i Nokia Danmark med ansvar for virksomhedens udviklingscenter i København. 
 
Nyt job
Fyringerne sker ikke kun i Danmark, og internationale Nokia har lavet et såkaldt Bridge-program, der handler om at bygge bro for medarbejderne til deres nye fremtid.

Der er fem broer, man kan krydse. Man kan forsøge at få et nyt job inden for Nokia et andet sted i verden, for eksempel i Tyskland, Finland, USA eller Kina.

Man kan finde et nyt job i en anden virksomhed. Man kan starte sin egen forretning, man kan tage mere uddannelse eller måske skifte karrierevej helt og aldeles.

Uanset hvad medarbejderne måtte vælge, lover Nokia at hjælpe.

Folk får løn i opsigelsesperioden, når den tid kommer, for ingen er formelt opsagt endnu, og der følger en fratrædelsesbonus med. Afhængig af, hvad den enkelte har lyst til, er der forskellige økonomiske hjælpemuligheder, forklarer Claudia Lillebjerg Simonsen uden at ville sætte tal på beløbene.

"Det er et meget avanceret outplacement-forløb, og der kan blive tale start up-kapital. Der er finansiel støtte ud over det normale," siger hun.

Det er ikke besluttet endnu, hvor mange penge, der skal sættes af til det store outplacement-projekt.

"Men der er sat nok af," siger Claudia Lillebjerg Simonsen.

Læs også: Overblik: Så hårdt rammer lukning af Nokia Danmark

Her skal de fyrede Nokia-folk hen

Læs også: Overblik: Så hårdt rammer lukning af Nokia Danmark

Nokia samarbejder med investorer, en række uddannelsesinstitutioner og Vækstfonden, og Claudia Lillebjerg Simonsen bruger lige nu meget af sin tid på at tale med andre virksomheder, der kunne have brug for hendes folk.

"Vi får en masse henvendelser, for mange har jo læst om os og kender situationen. Jeg oplever, at virksomhederne tager godt imod mig og gerne vil have vores medarbejdere. Og det virker heldigvis, som om, der er ved at være lidt mere gang i økonomien herhjemme."

En håndfuld har selv allerede sagt op, men ingen bliver opsagt før tidligst ved udgangen af året, eller når de har udført deres arbejdsopgave.

Det hele bliver afviklet over de kommende 18 måneder.

"Dermed har folk ro til at tænke over, hvad de vil, og derfor har vi lavet Bridge-programmet. Måske vil nogen bruge det som muligheden for at blive vinbonde i Frankrig. Vi vælger at se situationen som en mulighed," siger hun.

Claudia Lillebjerg Simonsen mister ligesom alle de andre også sit job.

Ingen planer endnu

Hun har ikke lagt planer endnu for sin fremtid, men kommer i hvert fald til at besidde en speciel kompetence, for det er trods alt de færreste, der har haft ansvaret for at afskedige så mange mennesker.

"Sammen med Bridge-teamet koncentrerer jeg mig 100 procent om denne opgave. Og hvis jeg sammen med holdet kan skaffe job til næsten 1.000 mennesker, kan jeg nok godt finde et mere til mig selv," siger Claudia Lillebjerg Simonsen.

En tredjedel af Nokia-folkene arbejder med produktudvikling af smartphones, hovedsagelig inden for det, Nokia kalder hardware, mechanics, test and validation.

En anden tredjedel arbejder med softwareudvikling til Nokias feature phones, og resten er beskæftiget med marketing, kvalitet, HR og økonomi.

"Jeg vil gerne have, at alle når til et punkt, hvor de en dag ser sig tilbage og tænker: Det var godt nok en trist besked at få, men det blev jo faktisk et positivt vendepunkt i mit liv."
Bridge-programmet åbner formelt den 27. juni.

Læs også: Overblik: Så hårdt rammer lukning af Nokia Danmark




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere