Artikel top billede

Foto: iStockphoto/Lisa Klumpp (Foto: iStockphoto/Lisa Klumpp)

Lærerne efterlyser værktøjer for at integrere it

Danmarks Lærerforening mener ikke, at lærerne alene er ansvarlige for at forbedre elevernes it-færdigheder. Venstres uddannelsesordfører har ellers netop placeret ansvaret hos lærerne.

Læs også:
Venstre: Lærernes it-kompetencer samler støv

Kommune tager chancen: Køber skole-it for en formue

Resultaterne af den seneste PISA-undersøgelse viser, at der er plads til forbedring af de danske elevers færdigheder på en computer.

Venstres uddannelsesordfører, Peter Juel Jensen, forklarer, at både computere og lærerkompetencer er til stede.

Han mener derfor, at elevernes middelmådige resultater i blandt andet skærmlæsning skyldes, at lærerne er for dårlige til at inddrage it i undervisningen, og giver samtidig udtryk for, at politikerne rigtig kan gøre mere.

Danmarks Lærerforening er ikke overraskende uenig.

"Jeg mener, Juel (Peter Juel Jensen, red.) er galt på den, når han siger, at politikerne ikke har mere at gøre her. Det har de i allerhøjeste grad," fortæller Dorte Lange, formand for skole- og uddannelsespolitisk udvalg i Danmarks Lærerforening.

"Det er jo ikke nok, at man har sat maskinerne frem og sagt: 'Her er de, brug dem'," siger Dorte Lange og forklarer, at hun dog er tilbøjelig til at give Peter Juel Jensen ret, når han peger på, at it-potentialet ikke udnyttes godt nok af lærerne endnu.

"Problemet ligger i at bruge it didaktisk og pædagogisk - altså, hvornår er det en fordel, og hvornår er det ikke?" siger Dorte Lange.

Lærerne har brug for hjælp

Mange af landets nuværende folkeskolelærere er uddannet, før computeren blev en naturlig del af hverdagen. Dorte Lange forklarer, at mange af dem derfor er vant til at tænke undervisningen anderledes.

"Vi er alle sammen vældig godt inde i, hvordan vi bruger computerne rent teknisk. Men det her med at få inspirationen til, hvordan man bruger det fornuftigt i undervisningssammenhæng, det er mere vanskeligt. Det er her, der skal sættes ind," siger hun.

Danmarks Lærerforening mener, der er brug for mere inspirationsmateriale og videndeling omkring den pædagogiske inddragelse. Dorte Lange forklarer, at der er brug for diskussioner om, hvordan it kan bruges velvalgt i de rigtige situationer, så computere og smartboards bliver et naturligt og givende redskab i undervisningen og ikke et kunstigt element, lærerne er blevet påtvunget.

Dorte Lange mener dog ikke, at det udelukkende er lærernes fejl, at it ikke er bedre implementeret i undervisningen. Tekniske udfald giver hindringer.

"Mange oplever, at systemerne ikke er driftsikre nok. Det er ikke ment som en bortforklaring, for mange lærere bruger faktisk computerne. Men når man har forberedt et it-baseret undervisningsforløb, og det så viser sig, at udstyret på skolen simpelthen ikke fungerer, så skal du stå og opfinde en plan B i sidste øjeblik. Det går ud over undervisningen," fortæller Dorte Lange.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere