Artikel top billede

Så mange danskere har udviklet alvorlig netafhængighed

Hver fjerde online-dansker "kan ikke leve uden internettet", og mere end halvdelen "behøver nettet hver dag". Se flere internet-afsløringer her.

Internettet trækker både milliardstore tab på grund af cybercrime og voldsom afhængighed i sit kølvand.

It-sikkerhedsfirmaet Symantec har spurgt 19.636 it-brugere fra 24 lande heraf 811 i Danmark, om de har været udsat for cybercrime og om deres forhold til internettet generelt.

En af konklusionerne er, at gennem det sidste år er 2.188 danske voksne, som var online, hver dag blevet ramt af en eller anden from for cybercrime. Det svarer til 91 i timen gennem hele året.

Mine venner forsvinder

Ifølge Symantec bruger voksne danske it-brugere i gennemsnit 20 timer om ugen online. Undersøgelsen konstaterer, at 25 procent af de adspurgte danskere hævder, at de "ikke kan leve uden internettet", og 53 procent siger, at de "behøver nettet i deres hverdagsliv".

Hver femte bruger af sociale netværk er bange for at "miste kontakten til vennerne", hvis de sociale netværk gled ud af deres daglige tilværelse.

Ifølge undersøgelsen har 56 procent af den danske befolkning været udsat for internet-kriminialitet. Sammenlignet med, hvad der er i avisen af historier om folk, der bliver røvet, slået ned et cetera, så er det langt langt flere, der rammes af internet-kriminalitet.

"I kroner og ører koster internet-kriminialitet danske online-forbrugere 2,7 milliarder kroner om året fordelt på 1,7 milliarder i direkte tab og en milliard kroner i tabt arbejdsfortjeneste," siger Peter Schøtt fra Symantec.

Mand mellem 18 og 30

Offereret er typisk en mand mellem 18 og 30 år og har en  risikabel adfærd på nettet. Det vil sige, at manden besøger spillesider, pornosider og lignende. Kvinderne gør det også, bare i betydelig mindre antal. De mest almindelige cybercrimes i Danmark er ifølge Symantecs undersøgelse angreb af virus og malware, online scam (svindel) og online-henvendelser fra såkaldt 'sexual predators' eksempelvis en ældre mand, som søger kontakt til børn og unge ved at udgive sig for at være teenager.

I de sidste 12 måneder har de danske ofre for cybercrime i gennemsnit brugt en uge på at få styr på det rod, som den pågældende cybercrime har forårsaget på computeren eller på anden vis. I øvrigt oplyser mere end hver fjerde af de ramte (28 procent), at de ikke har en opdateret sikkerhedsløsning installeret, der kan beskytte deres personlige informationer.

På trods af væksten inden for cybercrime rettet mod mobile enheder, har kun knap hver femte ejer af en smartphone, som bruger den til at gå på internettet med, installeret en opdateret mobil sikkerhedssoftware-løsning.

Ikke overraskende anbefaler Symantec, der blandt andet ejer antivirus-producenten Norton, at danske it-brugere i højere grad bruger energi og eventuelt penge på at beskytte såvel deres stationære computere som de mobile enheder med sikkerheds-software for at undgå at ende som et af de kedelige tal i statistikken.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere