Artikel top billede

Eksperter: Her er faldgruberne ved nyt cyber-forsvar

Danmarks it-sikkerhedsstyrker bliver samlet under Forsvarsministeriet. Men pas nu på manøvren, lyder advarslen.

Tre fremtrædende danske it-sikkerhedseksperter roser regeringens nye oprustning af et cyberforsvar, hvor blandt andet GovCert flyttes fra den sprængte IT- og Telestyrelse til Forsvarsministeriet.

Men det skal gribes rigtigt an, lyder advarslen.

"Centret er placeret i Forsvarsministeriet, som umiddelbart er meget militært orienteret. Det er jo et ret stærkt ministerium, og dermed er placeringen god for sagen," fortæller direktør Ulf Munkedal fra FortConsult. 

"Men udfordringerne for offentlige og private virksomheder - det almindelige samfund i modsætning til militæret - i forhold til at modstå cyberangreb er store, så jeg håber, at man giver disse ikke-militære områder rigtig meget fokus, og ikke lader militæret få alle ressourcerne. For så efterlader vi det "almindelige samfund" med et problem," advarer Ulf Munkedal.

Efter at Nato tidligere i år i sin nye strategi opprioriterede indsatsen omkring cyberdefence, savnede sikkerhedseksperten netop et konkret dansk initiativ.

"Cyberangreb på både offentlige og private it-systemer er kommet for at blive, og det er noget, vi som samfund ikke er klar til at beskytte os imod," siger han. 

Derudover er det væsentligt, at det nye it-sikkerhedscenter skal kunne bruge ressourcer på ikke-militære opgaver på trods af placeringen i Forsvarsministeriet.

Pas på bureaukrati

"Det er også helt essentielt, at centret kommer til at fungere i praksis, og at man lader de rigtige ildsjæle med indsigt i it og it-sikkerhed komme til, så det ikke drukner i bureaukrati," siger Ulf Munkedal.

Flytningen vil måske endog styrke det praktiske fokus. I hvert fald findes også dygtige it-sikkerhedsfolk i forsvaret.

"Der findes i forvejen dygtige kompetencer i forsvaret her under måske særligt i FE," fortæller direktør Peter Kruse fra CSIS.

Uden at han kender den præcise struktur, og hvordan tanken er, at GovCERT skal indgå i Forsvarets organisation, kan han kun se fornuften i at samle kompetencerne, lave vidensdeling og derigennem sikre, at der netop kan handles effektivt når dansk infrastruktur kommer under digital beskydning.

"Jeg deler også den opfattelse, at et cyberforsvar er en nødvendig brik, der skal sikre vores høje ambitioner inden for digitalisering," siger Peter Kruse.

Én it-jernnæve

Formand for Rådet for It- og Persondatasikkerhed, Ingrid Colding-Jørgensen, som er it-sikkerhedschef hos GN Netcom og GN Resound er helt på linje.

"Det er en fordel af få samlet folk, så man ikke har to eksperter siddende et sted, og tre et andet sted," siger hun.

Desuden påpeger formanden på vigtigheden af et internationalt samarbejde.

Danmarks nye forsvarsminister hedder Nick Hækkerup (S).




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere