Artikel top billede

Linux-brugere raser: Microsoft vil lukke os ude

Free Software Foundation frygter, at Microsoft med Windows 8 vil hindre, at man kan installere Linux på nye maskiner.

Læs også:

Sådan forbedres sikkerheden i Windows 8

Computerworld News Service: Den såkaldte ‘secure boot'-mekanisme, som Microsoft planlægger til Windows 8, har allerede skabt røre blandt Linux-brugere, der er bekymrede for, om teknologien vil gøre det umuligt at installere deres foretrukne frie og open source-baserede styresystem på Windows 8-certificerede maskiner.

Nu er Free Software Foundation (FSF) gået ind i sagen for at advare om, at "hvis dette bliver gjort forkert, så vil systemet nærmere blive til 'restricted boot', eftersom det kan gøre computere ude af stand til at køre med andet end Windows."

FSF har offentliggjort en udtalelse om sagen, hvor computer-producenterne opfordres til at implementere Unified Extensible Firmware Interface (UEFI)- protokollens secure boot-mekanisme, så det fortsat vil være muligt at installere fri software og styresystemer.

Der er for meget på spil

"Vi lever i en verden, hvor det kan blive umuligt for den almindelige bruger at installere GNU/Linux på nye computere, så der er for meget på spil for os til bare at vente og se, om computerindustrien har tænkt sig at gøre det rette," siger executive director for FSF, John Sullivan.

"Secure Boot bliver alt for nemt en undskyldning for begrænsninger og kontrol fra producenternes og Microsofts side - frihed og sikkerhed kræver, at brugerne har kontrol over deres egne computere."

FSF opfordrer alle brugere med interesse i computer-frihed til at tilføje deres navn på listen og love at afstå fra nogensinde at købe eller anbefale sådan et "indelåst system," som FSF kalder det.

"Skræmmende og uacceptabelt"

Secure boot-funktionen fortjener kun sit navn, hvis brugerne får mulighed for selv at autorisere programmer, de gerne vil bruge, heriblandt åben software og styresystemer, skriver FSF. I sådanne tilfælde er det en valid funktion, siger gruppen.

Men hvis teknologien bliver implementeret på en måde, hvor det forhindrer brugen af alt andet end Windows, så mener FSF, at det i stedet skulle kaldes 'restricted boot' på grund af alle de begrænsninger, det vil påtvinge brugerne.

FSF mener, at det scenarie er "skræmmende og uacceptabelt," og gruppen bemærker, at det i så fald vil blive nødvendigt for brugerne at ty til "komplicerede og risikable metoder" for at komme uden om restriktionerne.

I mellemtiden kan Microsoft og andre proprietære styresystemsproducenter opnå en unfair fordel i forhold til de åbne alternativer - alene på grund af deres forhold til producenterne, forklarer gruppen.

På længere sigt vil det betyde, at brugerne mister muligheden for at genoplive gammelt eller inficeret Windows-hardware med GNU/Linux, som de kan i dag, og på den måde vil flere maskiner ende på lossepladsen tidligere end ellers, argumenterer FSF.

Linux-brugere i Australien har allerede klaget til den australske konkurrence-styrelse over Microsofts planer, og det virker, som om de godt kunne have held med det.

Oversat af Marie Dyekjær Eriksen.

Læs også:

Sådan forbedres sikkerheden i Windows 8




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere