Artikel top billede

EU samler sammen til stor monopolsag mod Google

EU gør klar til en stor monopolsag mod Google, som EU har haft i kikkerten i flere år.

Computerworld News Service: Googles bestyrelsesformand, Eric Schmidt, mødtes mandag med EU's konkurrencekommissær.

Samtidig rygtes det, at Europa-Kommissionen vil slå hårdt ned på søgemaskinegigant tidligt i det nye år.

Kommissionen gennemgår på nuværende tidspunkt en række klager over, at Google angiveligt misbruger sin dominerende markedsposition.

Kommissionen planlægger ifølge Financial Times at "smække Google over hovedet med en klagepunktsmeddelelse på mere 400 sider."

Brud på konkurrencelovene

Disse klagepunkter vil tilsyneladende beskrive muliige brud på EU's konkurrencelove.

Listen af klagepunkter kan blive fulgt op af straffeforanstaltninger og bøder, hvis ikke Google og Europa-Kommissionen kan nå til enighed om en aftale angående selskabets konkurrenceadfærd.

Kilder i kommissionen fremhæver dog, at disse rygter er baseret på, hvad tredjeparter forventer, der vil ske, og at det ikke er udtryk for Europa-Kommissionens officielle position.

Den globale søgemaskinegigant bliver mødt med påstande om, at selskabet forhindrer mindre konkurrenter i at generere omsætning fra onlineannoncering.

To års undersøgelser

Kommissionen har brugt næsten to år i forsøget på at afgøre, om Googles algoritme uretmæssigt holder konkurrerende virksomheder ude.

Klagemålet blev indgivet først på året 2010 af den franske søgemaskine eJustice.fr og af britiske Foundem, og EU udvidede i november sidste år sagen til en fuld undersøgelse.

Samtidig hævder Google, at selskabets internationale konkurrent Microsoft har haft en hånd med i spillet, hvad angår to af de oprindelige klager.

Tidshorisonten skræmmer

Google ønsker sandsynligvis at få undersøgelsen afsluttet så hurtigt som muligt.

Kommissionens undersøgelse i forbindelse med en lignende klage mod Microsoft om monopollignende tilstande tog mere end 10 år at få afsluttet.

Schmidt udtalte tidligere i år, at hans selskab ikke har nerver til et så langtrukket juridisk slagsmål.

Konkurrencekommissær Joaquín Almunia understreger, at hans møde med Schmidt ikke var med det formål at diskutere sagen i detaljer.

"Dette er ikke et forhandlingsmøde," siger han, men tilføjer, at han "meget gerne vil udveksle meninger."

Mødes jævnligt

Talsmand for Google Al Verney nedtoner mødets betydning:

"Vi mødes jævnligt med politiske beslutningstagere og myndigheder over hele verden. Vi er altid villige til at diskutere ting, der har indflydelse på vores branche, og til at forklare hvordan vores forretning fungerer." 

Europa-Kommissionen kan idømme virksomheder bøder på op til 10 procent af deres globale omsætning for brud på EU-regler samt pålægge betingelser for, hvordan de driver forretning.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere