Artikel top billede

Tom skærm og manglende internet har længe mødt passagererne i Københavns gule busser. Men nu har Arriva fundet en ny leverandør.
Foto: Mermaid.

Gratis Wi-Fi tilbage i Københavnske busser

Efter måneders fravær af gratis internet i busserne er Arriva klar med ny løsning til pasagerer, der vil surfe på rejsen. Læs hvordan det virker her.

Passagerer i en række af Københavns gule busser har siden september været uden gratis internet på rejsen, fordi den trådløse WiMax-forbindelse til busserne blev slukket som en følge af ButlerNetworks konkurs.
 
Men nu har busfirmaet Arriva fået en ny løsning med gratis internet klar til passagerer, der vil surfe på rejsen. Samtidig bliver løsningen udbredt til langt flere busser og ruter i Hovedstaden.
 
Det fortæller Jan Crone, der er forretningsudvikler hos Arriva. 

3G i stedet for WiMax 

Med den nye løsning bliver bussernes antenner igen i stand til at få forbindelse med internettet. Men i stedet for WiMax-teknologien bliver det mobilt bredbånd via 3G som forbinder busserne med internettet.

Inde i busserne videreformidles internetforbindelsen til passagerernes computere og mobiltelefoner ved hjælp af trådløst internet.
 
Arriva har indgået en aftale med firmaet Mermaid, der i forvejen står bag en lignende løsning i DSB's S-tog. Aftalen indeholder en garanti for, at udstyret i omkring 300 busser vil fungere i alle de seks år aftalen gælder.
 
Redundante Linux-maskiner styrer funktioner
Den trådløse internetforbindelse til passagerne er en del af en samlet it-løsning, som desuden skal styre infotainment på skærmene, automatisk positionering af bussen ved hjælp af GPS og stoppestedsannoncering ved hjælp af talesyntese. Senere skal systemet også kunne informere passagerer om korrespondance med den øvrige offentlige transport.
  
Jan Crone fortæller, at løsningen i bussen består af en Linux-baseret hovedcomputer, som styrer alle fire funktioner. Desuden har bussen en chaufførterminal, der er en mindre, Atom cpu-baseret pc med berøringsfølsom skærm, der kan styre skiltning af bussen og højttaleropkald. De to enheder er indbyrdes forbundet og derfor redundante.
 
"Hvis den ene computer skulle fejle, så tager den anden over på de to funktioner, som er vitale for bussen," siger Jan Crone, der forklarer, at busserne ikke må køre uden, at disse funktioner virker.  
  
Han  fortæller, at man har valgt Linux af hensyn til muligheden for at kunne optimere systemet til at fylde mindst muligt og reducere kravet til eksempelvis hukommelse.
 
Opfylder krav til hårdt miljø
Begge enheder opfylder internationale krav til montage i køretøjer og brug i hårdt terræn og er desuden beskyttet mod overspænding ved opstart af bussen. Desuden har computerne ingen bevægelige dele.
 
"Det er ret robust monteret, og begge computere er testet og udviklet til at opfylde internationale normer," siger han.
 
Dermed skulle computerne altså kunne modstå forhold som selv det københavnske vejnet, hvor en gennemsnitsbus hvert år tilbagelægger mellem 80.000 og 100.000 kilometer. 
 
Det er Telia, som leverer 3G-forbindelsen til Arrivas busser. Og det sker med en dækning, som ifølge Jan Crone indtil videre ikke har givet problemer på trods af høje huse og smalle stræder.
 
"Vi har valgt et abonnement med ubegrænset forbrug, således at vi ikke får problemer, hvis der skulle være flere passagerer i bussen som  finder på at downloade et eller andet på samme tid," siger Jan Crone.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere