Test: Så god er Nokias nye topmobil

Med sin nye topmobil Lumia 800 er Nokia tilbage i kampen om de kræsne smartphone-kunder. Men er den bedre end konkurrenterne?

Designet er helt i top

Anmeldelse: Lumia 800 er den første Nokia-mobil med Windows Phone-styresystemet installeret.

Hidtil har Nokia - med undtagelse af Nokia N9 - solgt smartphones med Symbian-platformen installeret, men i februar 2011 besluttede den finske producent at udfase systemet. I stedet rykker Microsofts Windows Phone ind som den primære platform i Nokias smartphones.

Vi kan allerede nu godt afsløre, at vi ser Windows Phone-platformen som et rigtigt valg, hvis alternativet er Symbian. Sidstnævnte system virker på mange måder trægt og gammeldags.

Derimod har Windows Phone de funktioner, som du forventer af et styresystem til en moderne smartphone., ligesom det er betydeligt mere brugervenligt. Men det vender vi tilbage til.

Velkendt design

Lumia 800 er baseret på det samme design som Nokia N9, der kom på gaden i september 2011. Det vil sige et solidt og kompakt design med afrundede sider, der ligger godt i hånden.

Følelsen af en kompakt mobil hænger ikke mindst sammen med en vægt på 142 gram, der er klemt ind i telefonen, som måler 11,7 centimeter i længden, mens bredde og dybde er henholdsvis 6,1 og 1,2 centimeter.

Skærmen måler 3,7 tommer, og med sin lidt buede form passer den lækkert ind i resten af telefonen. Den gengiver farver pænt, men fra lidt skæve vinkler kan billedet få et lidt blåligt skær. Det betyder dog ikke så meget, da du sjældent ser på skærmen fra andre vinkler end lige på.

Nokia har med en skærm på 3,7 tommer valgt en størrelse, der kun er lidt større end iPhones 3,5 tommer. Det er en fin størrelse til at læse mail og læse beskeder, men vi savner en lidt større skærm, når vi besøger websider.

Selvfølgelig kan en telefon blive for stor, men eksempelvis har Android-konkurrenten Xperia Arc S fra Sony Ericsson med sine 4,2 tommer en betydelig større skærm, selvom breddeforskellen på de to telefoner er under to millimeter.

I bunden af skærmen er der tre tryk-følsomme ikoner, som udgør Windows Phone-knapperne. De er integreret smukt i skærmoverfladen, og de fungerer helt efter hensigten. De tre knapper er tilbage-knappen, hjem-knappen samt søg-knappen.

Kan ikke udvide lagerpladsen

På telefonens højre side er der fire sølvfarvede knapper. To af knapperne er til at skrue op og ned, en knap er til at tænde eller slukke, mens den fjerde knap er til kameraet. Sidstnævnte knap var pillet af på N9'eren.

Brugere, der gerne vil tage mange billeder med Lumia 800, vil formentlig værdsætte, at kameraknappen er der. Knappen betyder, at du kan holde telefonen mere stabilt, når du tager et billede, end hvis du skulle klikke op skærmen.

I toppen af telefon er der to låger, som du kan åbne. Bag den ene låge, som du klapper op, gemmer der sig USB-porten, som du bruger til at koble mobilen til eksempelvis en pc, ligesom du også lader Lumia 800 op via USB-porten. Den anden låge klapper ikke op, derimod skubber du den lidt til siden, hvorefter der skyder en lille skuffe ud med plads til dit mikro-simkort. Det er en smart løsning, for på den måde slipper du for at pille bagsiden af og batteriet ud for at isætte din simkort.

Lumia 800 kommer officielt med 16 gigabyte intern hukommelse, som du kan lagre dine data på. Der er dog reelt set mindre end 14 gigabyte ledig, når du tager telefonen i brug. 14 gigabyte er dog tilstrækkeligt for de fleste, og det bliver det også nødt til at være, for du har ikke mulighed for at udvide lagerpladsen ved at isætte et hukommelseskort.

Vi finder det ærgerligt, at Nokia ikke giver dig mulighed for at udvide telefonens hukommelse, for der er brugere, som vil efterspørge mere plads, hvis de vil lagre telefonen med film og en masse musik til farten.

Nokia giver Windows Phone noget ekstra

Telefonen kommer i en æske, hvor der også er et par gode høretelefoner samt et USB- og opladerkabel. Selve opladeren, som du skal sætte i stikkontakten, er magen til den, der fulgte med til N9. Og det undrer os, for den fylder alt for meget.

På toppen af oplader-stikket sidder der en stor cirkelformet klump, som ofte vil konflikte med det stik, du har siddende i stikkontakten ved siden af. Her kunne Nokia godt lære noget af konkurrenter som HTC og Sony Ericsson.

Nokia har udstyret Lumia 800 med et otte megapixel-kamera med Carl Zeiss-optik. Det lyder umiddelbart som topkvalitet, men faktisk skuffer kameraet. Billederne er af en ok kvalitet, men du forventer bedre fotos, når du betaler ekstra for Carl Zeiss-optik.

Mobilen har modsat mange andre af de nye smartphones en FM-radio. Det er noget, vi bifalder, da radio via mobilnettet ofte bliver en noget ustabil affære, hvis du er på farten.

Radioen fungerer udmærket, men det er lidt irriterende, at du skal finde den via genvejen til Microsofts multimedieunivers Zune. Umiddelbart ville det være nemmere - og især hurtigere - hvis radioen var en app for sig selv.

Office-apps medfølger

Windows Phone, som er installeret i version 7,5 på mobilen, er et ganske udmærket styresystem til smartphones. Det kan i bund og grund, hvad du forventer af en platform på en moderne mobiltelefon.

Men som vi tidligere har skrevet i vores anmeldelser af Windows Phone-telefoner, har vi svært ved at pege på punkter, hvor platformen er Apples iOS 5 eller Googles Android overlegen.

Ganske vist er der Office-programmer med i systemet, og integrationen med Microsoft Office er derfor bedre end i iOS 5 og Android. Det er dog ikke noget, som betyder særlig meget for den almindelige bruger. Desuden er skærmstørrelsen i underkanten, hvis du skal redigere et regneark eller et tekstdokument.

Platformen er nem at sætte op med andre konti som eksempelvis en Google-konto. Du følger en lille guide, og med et snuptag har den kørt alle dine mails, kontakter og kalender-aftaler ind på mobilen.

Der medfølger kortsystemet Bing Maps i Windows Phone, men det kommer til kort på en række områder i forhold til Androids Google Maps.

Undgå dyre telefonregninger

Lige netop kortsystemet er dog noget andet på Nokias Windows Phone-mobiler end på de andre, som vi hidtil har set. Nokia har nemlig udstyret Windows Phone med kortsystemet Nokia Kort samt navigationssystemet Nokia Kørsel.

Sidstnævnte system har den fordel, at du kan installere kort gratis på din telefon. Du henter dem blot land for land, hvorefter du ikke er afhængig af mobilnettet, når du navigerer rundt. Det er især en kæmpe fordel i udlandet, hvor det koster kassen at hente data på grund af de såkaldte roaming-afgifter.

Har du installeret et lands kort i Nokia Kørsel, kan du kvit og frit navigere rundt i landet uden bekymringer om skyhøje telefonregninger. Det kan du ikke med Googles ellers fremragende Google Maps.

Du får derfor, hvis du køber Lumia 800, ikke bare Windows Phone, men derimod en Windows Phone med nogle ekstra funktioner, som du ikke finder andre steder.

Tastaturet, der medfølger, er magen til det, som du finder på andre Windows Phone-telefoner. Det virker lidt trangt at skrive på, når du holder telefonen lodret, og skærmen samtidig ikke er større.

Almindeligvis kan du rette op på dette ved at holde telefonen vandret, men i Windows Phone bliver tastaturet ikke meget større, når du holder telefonen horisontalt. Her undlader Windows Phone nemlig at trække tastaturet ud til kanterne, og dermed er tasterne fortsat ret små.

Knas under testen

Testen af Lumia 800 foregik ikke helt uden knas.

I første omgang havde vi en anden Lumia 800-telefon til test, men vi måtte sende den retur, fordi den gav et ekko under samtaler. Det betød, at de folk, som vi talte med under testen, tabte koncentrationen under samtaler, da de hele tiden kunne høre sig selv højlydt.

Dette problem har vi dog ikke oplevet, efter vi fik en anden Lumia 800 til test. Derimod har vi med den oplevet to mærkelige episoder, hvor telefonen uden videre genstartede.

Den ene gang insisterede telefonen på at gå på nettet via Wi-Fi, selv om der ikke var et trådløst netværk, vi havde adgang til. Til sidst forsøgte vi at deaktivere Wi-Fi for på den måde at tvinge telefonen til at bruge mobilnettet, og det udløste en genstart.

Den anden gang forsøgte vi at lægge på efter endt opkald, men i stedet genstartede telefonen.

Begge dele trækker ned, selv om det sjældent sker. Men det må bare ikke ske. Med lidt held bliver det rettet i en softwareopdatering til telefonen.

En anden skuffelse ved telefonen er batteriets levetid. Vi havde en forventning om, at mobilen ville klare sig bedre end de dyre batteri-slugende Android-modeller, men det er ikke tilfældet. Lumia 800 klarer sig med nød og næppe igennem en dag, men ved intenst brug skal du lade den op i løbet af dagen.

Er den pengene værd?

Lumia 800 er umiddelbart vurderet den bedste Windows Phone-mobil, som vi endnu har set. Nokia har holdt fast i designet fra N9-mobilen, som vi så sidste år. Og det er helt forståeligt, for det kompakte, solide og kurvede design er lækkert. Samtidig giver Nokia noget ekstra til Windows Phone med finnernes kort- og navigationstjeneste.

Telefonen har dog flere svagheder såsom et middelmådigt kamera, en vis ustabilitet, ingen mulighed for at udvide hukommelsen og en skærmstørrelse, der er i underkanten af, hvad du har behov for til surf og redigering af dokumenter.

Har du et meget stort behov for navigationstjenesten eller vil skifte til Windows Phone, er Lumia 800 muligvis den rette telefon for dig.

Nokia er i sit samarbejde med Microsoft nået et godt stykke vej i forsøget på at lukke hullet op til de konkurrerende Android-mobiler og Apples iPhone, og Windows Phone er bestemt bedre end Symbian-platformen, som Nokia tidligere satsede på.

Vi vurderer dog, at du får en bedre telefon for pengene ved at købe konkurrerende Android-topmodeller som Samsungs Galaxy S II, Motorolas Razr eller Sony Ericssons Arc S.

Lumia 800, der kan findes til 3.600 kroner, lander derfor på karakteren 4 af 6.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere