Artikel top billede

Derfor går det så godt med Linux i virksomhederne

En stor spørgeundersøgelse fra Linux Foundation viser, at især to tendenser driver erhvervslivets stigende anvendelse af Linux på bekostning af Windows og Unix.

Computerworld News Service: Det er muligt, at de globale økonomiske forhold fortsat lægger en dæmper på forbruget hos erhvervslivets it-afdelinger, men det afholder ikke de store virksomheder fra at tilføje flere Linux-servere til deres drift.

Faktisk svarer hele 80 procent af respondenterne i en ny spørgeundersøgelse fra Linux Foundation, at de ikke alene har tilføjet nye Linux-servere i løbet af sidste 12 måneder, men at de endda planlægger at tilføje endnu flere enten inden for de næste 12 måneder eller løbende de næste fem år.

Til sammenligning svarer kun knap 22 procent, at de planlægger at øge antallet af Windows-servere, mens mere end en fjerdedel af respondenterne planlægger at reducere antallet af Windows-servere i løbet af de næste fem år, fremhæver Linux Foundation.

Denne nye rapport følger op på en lignende spørgeundersøgelse, der blev offentliggjort i oktober 2010, og dens konklusioner maler et endnu mere rosenrødt billede af de kommende år for Linux.

Den komplette rapport, Linux Adoption Trends 2012: A Survey of Enterprise End Users, kan downloades fra Linux Foundations website.

Ny applikationer

Linux Foundations spørgeundersøgelse er udført i samarbejde med Yeoman Technology Group sidst på året 2011. Der kom svar fra næsten 1.900 personer, men rapporten fokuserer på data fra verdens største virksomheder og statslige organisationer, som her er repræsenteret af 428 respondenter fra organisationer med en årlig omsætning på minimum 500 millioner dollar, hvilket er knap 2,9 milliarder kroner i dagens kurs, og mindst 500 ansatte.

Over 71 procent af denne gruppe af respondenter svarer, at størstedelen af deres Linux-udrulninger i løbet af de sidste to år har været til helt nye applikationer og services, mens migrationer til Linux primært sker fra forældede Windows- og Unix-systemer.

Næsten 70 procent svarer, at de planlægger i løbet af det kommende år at øge anvendelsen af Linux til missionskritiske opgaver.

Linux Foundation vurderer, at en stor del af væksten for Linux hos de store virksomheder kommer fra de to aktuelle tendenser cloud computing og den såkaldte big data, der handler om analyse og håndtering af meget store datamængder.

Over 75 procent af respondenterne gav udtryk for at være bekymrede for at have kapacitet til at understøtte big data og næsten 72 procent vælger Linux til dette formål.

Til sammenligning svarer kun knap 36 procent, at de planlægger at anvende Windows til at imødekomme kravene fra denne nye tendens.

Pris og sikkerhed er vigtig

Til spørgsmålet om, hvorfor de vælger Linux, angiver respondenterne som de tre største fordele de samlede ejerskabsomkostninger (total cost of ownership, TCO), sættet af funktioner samt den generelle sikkerhed.

Der er i svarene til spørgeundersøgelsen bred enighed om Linux' overlegne sikkerhed, idet mere end to tredjedele af respondenterne indikerer, at de anser Linux for at være mere sikker end andre styresystemer.

Af andre grunde til at vælge Linux angiver respondenterne, at der er mindre leverandør-lock-in, samt ting som kildekodens åbenhed og langsigtede forretningsmæssige perspektiver.

Sammenlignet med Linux Foundations første spørgeundersøgelse på dette område er der i denne anden omgang færre respondenter, der peger på forhindringer til Linux' succes.

Tekniske udfordringer angives af kun godt 12 procent - hvilket er et fald 40 procent siden 2010 - mens antallet af respondenter, der angiver opfattelsen blandt ledelsen som en udfordring, er faldet med 22 procent.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere