Artikel top billede

Derfor får danske datakriminelle ikke politi-besøg

Politiet udfører stort set ingen ransagninger mod datakriminelle. Det er der en helt bestemt grund til.

Læs også:

Sådan sprængte hackere NemID med smart trojaner

Politiet foretog ingen ransagninger i sager om datakriminalitet noget sted i landet i 2011.

Det viser tal fra Rigsadvokaten, som har optalt, hvor mange
gange politiet har foretaget indgreb i meddeles-hemmeligheden og ransagninger i det forløbne år.

Dermed er tallet faldet til ingenting efter i 2010 at have
udgjort fire tilfælde og i 2009 fem tilfælde, viser talmaterialet.

Det er i stedet narkokriminalitet og tyverier, der i de fleste
tilfælde får politiet til at foretage ransagninger af adresser herhjemme.

Ofre tør ikke anmelde angreb

Det meget lille antal ransagninger i en periode med masser af historier om hackerangreb, generelle sikkerhedstrulser og indbrud i netbanker antyder, at ofrene for datakriminalitet ikke er gode nok til at anmelde sagerne til politiet.

Det vurderer Thomas Kristmar, der er leder af sikkerhedsorganisatinonen GovCert, som rådgiver offentlige myndigheder om it-sikkerhed og som hele tiden holder øje med trusselsbilledet. 

"Jeg tror, at et af grundproblemerne er, at der er meget få anmeldelser. At de, som bliver ramt, ikke er glade for at anmelde det," siger Thomas Kristmar.

Han fortæller, at en fast del af processen i dialogen med organisatinonens kunder netop er en opfordring til at få sagen anmeldt.

"For det er jo klart, at hvis der ikke kommer nogen anmeldelse, så kan politiet i sagens natur ikke gøre noget," siger Thomas Kristmar.

For pinligt at anmelde

Han vurderer, at årsagerne til den manglende lyst fra ofrene til at anmelde sager om datakriminalitet kan være mange. Men det er oplagt, at det blandet andet handler om renomeet.

"Man er bange for, at det så skal blive offentligt kendt, at man har haft et problem. Hvis det er en virksomhed, kan det være lidt pinligt, og så siger man, 'ej, hvis vi nu kan klare det uden om, så vil det være meget godt'," siger Thomas Kristmar. 

Men han fastholder, at den holding ikke er vejen frem.

"Vejen frem er, at man anmelder det," siger han.

Hvorvidt kunderne så rent faktisk gør det efter at have fået rådet af Govcert, ved Thomas Kristmar ikke.

"Der kan være forskellige hensyn, der vejer tungt. Det kan vi ikke være dommere over," siger han.

Resultatet er mørketal

Han fortæller, at effekten problemet med de manglende anmeldelser kan blive, at man ikke får fokus på problemets omfang.

"Vi er basalt set ramt af, at der, når vi taler om hacking, er ufatteligt mange mørke tal i spil. Den ene leverandør af sikkerhedsløsninger prøver at komme med et støtte og mere skræmmende tal end den anden," siger han.

"Og man kan sige, at det står jo lidt i kontrast til fire eller fem faktiske ransagninger," siger han.

Læs også:

Sådan sprængte hackere NemID med smart trojaner




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere