Artikel top billede

(Foto: Povl D. Rasmussen)

Oracle og Google i totterne på hinanden over Android

Retssag om brugen af Oracle-teknologi i Android kan ende med at få principiel betydning. Her er stridspunkterne.

Læs også:

Oracle: Google skylder os milliarder af kroner

Computerworld News Service: Oracle og Google mødes i retten mandag, hvor startskuddet lyder til en otte ugers såkaldt jury trial, der kan få afgørende betydning for udviklere af applikationer til Android og måske endda også for udviklere af anden software.

Retssagen skal afgøre, om Google har krænket Oracles patenter og ophavsret ved at anvende Java i Android.

Oracle hævder, at Google skulle have haft licens til teknologien, mens Google hævder at have udviklet Android på en sådan måde, at det ikke var nødvendigt med en licens.

Oracle søger erstatning, der kan nå op på flere hundrede millioner dollar, hvis selskabet kan føre bevis for forsætlig krænkelse af patenter eller ophavsret.

Endnu mere alvorligt for Google er antageligt, at Oracle går efter et forbud, der vil kunne tvinge Google til at foretage grundlæggende ændringer i Androids kode.

Oracles sag svækket

Det står dog endnu ikke klart, om Oracles sag er stærk nok til at få nedlagt et sådant forbud. Selskabet står svagere nu, end da det indgav sit søgsmål for 18 måneder siden.

Ud af de syv patenter Oracle oprindeligt hævdede blev krænket, er fem blevet gjort ugyldige af USA's patent og varemærkestyrelse og en sjette udløber ved årets afslutning.

Udover patentkrænkelse hævder Oracle også, at Google krænker selskabets ophavsret, og har angiveligt fremskaffet flere eksempler på, at Google har kopieret selskabets kode.

Påstandene om ophavsretskrænkelse udgør nu den stærkeste del af Oracles sag, vurderer Florian Mueller, der skriver bloggen FOSS Patents.

Disse retsmøder vil foregå i tre faser, hvor den første vil behandle de ophavsretlige krav og den næste påstandene om patentkrænkelse.

Hvis Oracle får medhold i blot én af disse faser, så vil en tredje fase handle om at få afgjort, hvor stor en skadeserstatning Oracle er berettiget til.

Chefer skal vidne

Under retssagen vil højtprofilerede chefer sandsynligvis blive indkaldt som vidner såsom Andy Rubin, der er chef for Googles Android-forretning.

En del af drøftelserne vil være af meget teknisk karakter og dommeren har pålagt begge parter at producere videomateriale, der skal hjælpe nævningene til at forstå koncepter såsom API'er og klassebiblioteker.

Derfor er de uenige

Parterne er enige om, at programmeringssproget Java ikke er dækket af ophavsret, og at udviklere frit kan bruge det uden licens.

Derimod er det et stridspunkt, om Google skulle have haft licens til de Java API'er, der blev brugt til at implementere sproget.

Google argumenterer for, at det ikke var nødvendigt, da de pågældende API'er er "integrerede dele af programmeringssproget Java."

API'erne er ifølge Google nødvendige, for at udviklerne kan skrive Java-kompatible programmer, og amerikanske domstole har tidligere afgjort, at kode, der er påkrævet for at sikre interoperabilitet, ikke kan være omfattet af ophavsret.

"Uden disse API'er er programmeringssproget Java døvt, stumt og blindt," skriver Googles advokater torsdag i et sagsresumé.

Oracle svarer igen

Det argument imødegår Oracle ved at hævde, at Java API'erne er så gennemarbejdede og komplekse, at de i sig selv udgør kreative frembringelser og derfor bør beskyttes som sådanne.

Selskabet hævder også, at Google har anvendt API'erne til at skabe "ikke en kompatibel udgave af Java, men derimod en inkompatibel udgave."

Hvis nævningene giver Oracle medhold angående Java API'erne, vil det være dårligt nyt for udviklerne, vurderer Simon Phipps, der som tidligere medarbejder hos Sun stod for virksomhedens open source-projekter, før Sun blev opkøbt af Oracle.

"Hvis Oracle vinder retssagen, kan den skabe præcedens, der legitimerer kontrollerende adfærd fra platformleverandørerne og introducerer en kompleks og uvelkommen paragrafrytteri i forbindelse med softwareudvikling," skriver Phipps i en artikel i Computerworlds søstermedie InfoWorld.com.

Hvis retssagen når til den tredje fase, hvor en eventuel skadeserstatning skal fastsættes, så er der meget, der afhænger af, om Oracle kan overbevise nævningene om, at Googles krænkelse var forsætlig.

I amerikansk lov tredobles eventuelle bøder automatisk, hvis sagsøgte forsætligt har krænket en virksomheds immaterialret.

Læs også:

Oracle: Google skylder os milliarder af kroner

Sådan er historien bag Java

Oracle overtog retten til Java, da selskabet købte Sun i 2010.

Det er sandsynligt, at Oracle under retssagen vil fremlægge beviser for, at Google forsøgte og mislykkedes med at forhandle en Java-licens på plads med Sun i 2006, da selskabet påbegyndte udviklingen af Android.

Oracle forventes også at trække en intern e-mail frem, som Google gentagne gange har forsøgt at få holdt ude af sagen.

I denne e-mail konkluderer en softwareingeniør fra Google, som havde fået til opgave at undersøge alternativer til Java til brug i Android, at de alle var for ringe ("they all suck"), og at Google ville være nødt til at forhandle en licens til Java.

Dommer i sagen, William Alsup, har tidligere sagt i retten, at denne e-mail alene kan vise sig at være nok til at overbevise nævningene om, at Google var klar over, at det var nødvendigt med en licens til Java, men alligevel gik videre med udviklingen uden licens.

En kendelse, der lyder på forsætlig krænkelse, vil øge Oracles chancer for at få nedlagt forbud. Men Alsup vil også skulle tage andre faktorer i betragtning, såsom om Oracle vil lide "uoprettelig skade" uden et forbud eller om et forbud i øvrigt er i offentlighedens interesse.

Det kan konsekvensen blive

Et forbud, der tvinger Google til at fjerne enhver krænkende kode fra Android, vil udgøre en vigtig strategisk sejr for Oracle, påpeger Mueller.

Sådanne tekniske ændringer i Android vil dog kræve, at udviklerne omskriver deres Android-applikationer, forklarer han. Et forbud kan derfor presse Google til at indgå en aftale på Oracles vilkår.

Samtidig kan et sådant forbud dog blive udskudt, mens man venter på udfaldet af Googles eventuelle appelsag.

Oracle har hele tiden hævdet, at selskabets mål blot er at forhindre en inkompatibel udgave af Java fra at sprede sig i markedet. Det er ifølge analytiker Mark Driver fra Gartner i sig selv et værdigt mål. Han vurderer dog, at Oracle i lige så høj grad er motiveret af udsigten til økonomisk vinding.

Sun anvendte sjældent domstolene til at beskytte Java og virkede ofte mere interesseret i at udbrede teknologien.

Da Google lancerede Android i 2007, skrev Suns tidligere topchef Jonathan Schwartz faktisk et blogindlæg, hvor han lykønskede Google og erklærede, at Android var som at "spænde et sæt raketter" på Java.

Dette blogindlæg har Oracle efterfølgende slettet.

"Suns diktatur var så godartet, at det fik os til at tro, at Java var åbent," siger Driver fra Gartner. "Men Oracle er altså villig til at være langt mere aggressiv på området."

Oversat af Thomas Bøndergaard.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere