Artikel top billede

Google Drive: Så vide rettigheder skal du afgive til Google

Du skal give Google vide beføjelser over dine data, hvis du vil anvende Google Drive. Det er alvorligt, mener dansk it-advokat.

Tirsdag aften åbnede Google endelig for den tjeneste, der er blevet spekuleret og gættet så meget om: Google Drive.

Men for mange blev forventningens glæde over en gratis ekstern harddisk  vendt til bekymring over Googles betingelser, der knytter sig til Google Drive.

Google adskiller sig markant fra konkurrenterne, Dropbox og Microsoft Skydrive ved at tiltage sig så mange rettigheder til at bruge og manipulere dataerne, at selskabet på det nærmeste tager ejerskab over de ting, brugeren placerer i harddisken i skyen.

"Når du uploader eller på anden måde tilføjer ting til vores tjenester, giver du Google (og vores samarbejdspartnere) en verdensdækkende licens til at bruge, gemme, genskabe, modificere og lave afledte værker (for eksempel oversættelser og andre ændringer, der gør at indholder virker bedre på vores platform), offentliggøre, fremføre og distribuere indholdet" (fra Google brugerbetingelser).

Samme betingelser indeholder dog også en sætning om, at brugeren beholder alle sine intetelektuelle rettigheder til indholdet:

"Kort sagt, det der tilhører dig, fortsætter med at være dit" (fra Googles betingelser).

"Det er bare noget, vi skal skrive"

Men trods den sidste tilføjelse adskiller Google fortsat sig fra Microsoft og Dropbox ved at indikere, at man lader Google skalte og valte med indholdet, når man først bruger Google Drive.

Årsagen til den type vidtgående og ofte abstrakte betingelser skyldes, at firmaerne vil gå med både juridiske seler og livremme.

Det er det også hos Google:

"Som vi skriver i vores brugerbetingelser, har vi hverken ejerskab eller kontrol med dit indhold på Google Drive. Brugerbetingelserne sikrer, at vi har den rette licens til at vise de filer, du vælger at dele, og at vi kan formattere filerne ordentligt til forskellige skærme og enheder," forklarer Googles danske talskvinde, Christine Sørensen.

Læs også:

Officielt: Her er det nye Google Drev.

Skydrive, iCloud eller Google - hvad skal du vælge?

Advokat: Disse vilkår gælder

Læs også: Officielt: Her er det nye Google Drev.

Men den forklaring huer ikke it-advokat og partner i advokatfirmaet BvHD, Peter Lind Nielsen.

"Jeg bliver altid nervøs, når man bruger juraen til at sige: "Det er bare noget, nogle tossede advokater har fundet på. Det er bare noget, der skal stå der. Det skal du ikke bekymre dig om". Så begynder mine advarselslamper at lyse. Hvorfor er det så nødvendigt at skrive? Hvis det er de vilkår, man skal skrive under på, så er det også de vilkår, der er gældende," siger Peter Lind Nielsen.

Facebook har fået lignende kritik for at skrive i sine juridiske betingelser, at firmaet har ejerskab til brugernes billeder.

"Facebook forsvarede sig med at sige, at det bliver de nødt til at skrive for, at tjenesten overhovedet fungerer. Men så kan de jo bare beskrive ordentlig, hvad det er, de har behov for at kunne gøre. For eksempel, at hvis Facebook skal kunne vise dine billeder for andre, så skal du give Facebook ret til at dele dem," siger Peter Lind Nielsen.

Googles nuværende betingelser er langt fra konkrete i forklaringen af, hvad det præcist er, Google vil.

Man giver for eksempel Google ret til at "genskabe, modificere og lave afledte værker" af sit indhold.

"Nej, de må da ej. Selvfølgelig har de ikke ret til at modifiere og lave afledte værker af mit indhold. Hvorfor skal man give dem ret til det. Det handler jo om, at så længe man anvender tjenesten, så har Google behov for hoste, tage backup og dele indholdet med de personer, man selv vælger - hvis tjenesten skal fungere."

Sikkerheden ligger i tillid

Hvis man på grund af de juridiske skrifter er bekymret for Googles omgang med de data, man overlader til firmaet, så kan man ifølge Peter Lind Nielsen finde tryghed ved at sætte sin lid til Googles forretningssans.

"Det vil jo kommercielt givet dødsstødet til Google Drive, hvis det kom frem nu, at de sender data videre til andre eller modificerer indholdet. Så er der jo ingen, der tør bruge den. Så det er den tryghed, man har," siger han.

Han mener, at virksomheder eller andre, der arbejder med persondata, skal være meget påpasselige med at bruge Google Drive, fordi det er meget svært at dokumentere, at man har den grad af kontrol over data, som Datatilsynet kræver.

Dropbox har haft lignende vidtgående betingelser men ændrede dem efter kritik tidligere i år.

Microsoft Skydrive var i en anden kontrovers med sin cloud-tjenste i år, da Computerworlds søstermedie, ComON, kunne skrive, at Microsoft flere steder havde håndhævet et forbud mod "anstødeligt indhold" i brugernes mapper.

Det betød blandt andet at erotiske kravlenisser blev slettet - selv om de kun var synlige for brugerens selv.

Læs også: Officielt: Her er det nye Google Drev.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital vækst 2024

På Digital Vækst 2024 bringer vi danske virksomheders organisation, forretning og data i spil samt spejler dem i det, som teknologipartnerne bringer til fadet. Konferencen bliver tætpakket med dygtige digitale ledere og frontkæmpere fra ind- og udland. De har én opgave på dagsordenen: At inspirere dig til at træffe de rigtige forretningsmæssige, teknologiske og strategiske valg i 2024, som kan sikre vækst for dig.

19. marts 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de IT-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

20. marts 2024 | Læs mere


AI Impact Day: Har du styr på risiko og governance – og er du klar til AI Act?

AI og Machine Learning har for længst gjort sit indtog i centrale, kritiske forretningssystemer, og både udviklere, platformleverandører og koncerner er begyndt at udforske mulighederne. På dette eksklusive event dykker vi ned i AI's indflydelse på fremtidens forretnings- og IT-drift. Men vi ser også på, hvordan du mest effektivt arbejder med governance og risikostyring på dine AI-projekter.

21. marts 2024 | Læs mere