Sådan virker Samsungs vilde vidunderskærm

Microsoft har sammen med Samsung skabt en 40 tommer touchskærm, der udvisker grænsen mellem den fysiske og virtuelle verden. Vi har prøvekørt Surface.

Sådan virker Microsoft og Samsungs touchskærm

Folk står tæt, og fingrene nærmest slås om at få lov at prikke til den 40 tommer store skærm, der er integreret i et bord.

Overfladen er fyldt med store rodebunker med billeder og videoer, der kan roteres og afspilles, og der kan zoomes ind og ud.

Betjeningen minder om det, som du kender fra din smartphone eller tablet-pc, men touchskærmen kan håndtere mere end af 50 pilfingre ad gangen.

Vi er til fremvisning af Samsung og Microsofts nye baby, der kaldes Surface. Det er en 10 centimeter tyk, interaktiv skærm, som kan integreres i et bord eller hænges på væggen.

Umiddelbart kunne det ligne en forstørret iPad, men Surface er alligevel langt mere kløgtig. Det er nemlig muligt at få virkelige ting til at interagere med virtuelle elementer på skærmen.

Hvis du lader hånden glide hen over skærmen - uden at røre - er Surface i stand til at reagere, og i et program, hvor skærmen er forvandlet til en stor balje virtuel vand, opstår ringe i vandet (se videoen på næste side).

Aflæser stregkoder og bevægelse

Skærmen kan takket være infrarøde sensorer også interagere med produkter, hvis de er udstyret med små stregkoder.

Dermed kan en legetøjsbil med en lille stregkode i bunden eksempelvis sættes på skærmen, hvorefter en interaktiv præsentation vises frem.

Det er dog også muligt at programmere en app til eksempelvis mobilen, der virker sammen med skærmen til hurtig overførsel af indhold uden stregkode.

Det giver nogle helt nye muligheder for at blande fysiske produkter med virtuel fremvisning.

Mød Surface på baren

Samsung og Microsoft forventer, at Surface især vil få sit gennembrud på uddannelsesinstitutioner og butikker, der kan bruge skærmen som et nyt værktøj til indlæring og produktpræsentation.

Et folkeligt gennembrud ventes at komme på barer, da bordet kan bruges til småspil, hvor fingrene får lov at komme i nærkamp.

Og ja, bordet bliver ikke vissen, hvis det får et par sjatter alkohol. Bare de ikke får lov at ligge på skærmen alt for længe. Surface er nemlig beklædt med Gorilla Glass, der er en særlig stærk skærm, der kan modstå slag og ridser.

Gorilla Glass bruges allerede på en lang række mobiltelefoner og tablet-pc'er i dag.

Fra Scarface til Surface

Hvis du har fulgt godt med i it-klassen de seneste år, kan du måske huske, at det ikke er første gang, Microsoft prøver at lancere en touchskærm. 

Tilbage i 2007 dukkede den første Surface op til overfladen, men måske burde den gamle, store klods have haft navnet Scarface.

Køn var den ikke, og med sine over 80 kilo var den 30 tommer skærm ikke ligefrem nem at flytte. 

Microsoft var måske klar over, at virksomheden er stærkere, når det gælder software, end når det gælder hardware.

Derfor indgik softwaregiganten et samarbejde med Samsung, der fik lov at designe og konstruere skærmen på den nye 40 tommer Surface, mens Microsoft tog sig af den bagvedliggende kode. 

Skærmen kører i dag Windows 7, men det er ikke til at se. Det skulle heller ikke være muligt at få den klassiske fejlmeddelelse Blue Sceen of Death frem på Surface.

Hvis der bliver problemer med softwaren, slukker skærmen ganske enkelt.

Skærme alle steder

Adskillige videoer på nettet, der giver et bud på vores liv i den nærmeste fremtid, peger på, at touchskærme kommer til at spille en stadig større rolle, og de vil være overalt.

Lige fra bilen og køleskabet til badeværelset. 

Surface passer glimrende ind i denne fremtidsvision, og efter kort have prøvet Surface er der ingen tvivl om, at det er en teknologi med et kæmpe potentiale.

Men hvis den skal blive en succes, kræver det, at der udvikles fornuftige programmer til den interaktive skærm. 

Flere virksomheder bruger allerede i dag den nyeste udgave af Surface, men til en pris af 75.000 kroner er det ikke hvem som helst, der har råd eller lyst til at invitere den 40 tommer store skærm indenfor. 

Samsung forventer, der går tre til fem år, før Surface vil være nede i et prisleje, så produktet bliver interessant for almindelige forbrugere. Til den tid vil det være tredje eller måske fjerde generation af skærmen. 

Her er en video, der viser nogle af de muligheder, som Surface byder på lige nu:
[video splash=99515]0ac81324-6901-651c.mp4[/video]




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere