Artikel top billede

Big data: Når dine data kommer helt ud af kontrol

Fremtidens business intelligence kommer til at handle om at betragte data, der strømmer forbi os. Se her hvordan.

Læs også:
Big data: Her er forklaringen på tidens store trend.

"Vi går fra en tid, hvor vi kigger på de data, vi selv ejer eller har kontrol over, til en fremtid, hvor vi kigger endnu mere på de data, der ligger uden for egen kontrol. De data, der strømmer forbi os via internettet. Big data," siger Morten Middelfart.

Fremtidens business intelligence bliver dermed i højere grad end i dag afhængig af synergien mellem menneske og computer.

Det siger udviklingsdirektør Morten Middelfart fra business intelligence-virksomheden Targit, som udover direktørjobbet, har et par Ph.D-grader bag sig i blandt andet datalogi.

Big data handler om de værktøjer og processer, der skal bruges for at kunne håndtere og udnytte enorme mængder af data.

"Men grænserne for 'enorm' flytter sig løbende, da datamængderne vokser," siger Morten Middelfart.

Komplet overblik

Analyseinstitut Forrester definerer big data som: "teknikker og teknologier, der gør datahåndtering i en ekstrem skala økonomisk opnåelig."

Samtidig siger analyseinstituttet, at: "Big data ikke er som dine traditionelle BI-værktøjer: Det kræver nye processer og kan totalt redefinere din tilgang til data governance."

I dag har business intelligence-brugerne i virksomhederne godt styr på traditionel BI.

Det handler ikke længere kun om datakvalitet, for det er der langt hen ad vejen kommet styr på, forklarer Morten Middelfart.

"Men big data kræver en tilgang, der tager udgangspunkt i synergien mellem menneske og computer. Din kødcomputer (hjernen, red.) er genial til at forstå mønstre og fortolke dem, men den kan kun rumme og håndtere mindre mængder data."

Alligevel er den menneskelige hjerne særlig vigtig i forbindelse med big data, fortsætter Morten Middelfart:

"I tilfældet med big data, hvor man meget sjældent kan skabe sig et komplet overblik over alle data, er den menneskelige faktor utrolig vigtig. Derfor må man som menneske bruge sin sunde fornuft og vurdere, hvilke indkomne data, der er vigtige lige nu og her og selvfølgelig forholde sig til kvaliteten af disse data og informationen, de giver."

Læs også:
Big data: Her er forklaringen på tidens store trend.

Det handler om ledelses-mindset

Ledelsesmæssige beslutninger baseret på big data handler i høj grad om håndteringen af den enorme strøm af data med meget høj hastighed.

Det er forskellen på i dag og i morgen i informationshavet.

Når en virksomhed først har implementeret et business intelligence-værktøj, kan computeren hjælpe virksomhedens ansatte med et overblik over rigets tilstand.

Men endnu vigtigere, fra et synergi-synspunkt, så kan computeren selv give de ansatte besked om udfordringer, problemer eller potentiale, mener Middelfart.

"Her er det så op til det enkelte menneske at afgøre, hvordan disse beskeder skal bruges. Tanken er, at computeren overvåger de mest trivielle data, så vi dermed bruger vores menneskelige egenskaber, hvor fortolkning og beslutning er mere kompleks."

Frie ressourcer

Med maskinerne som overvågning, frigøres ressourcer til at fokusere på data, der ligger uden for virksomhedens nuværende rækkevidde og kontrol.

Derfor skal der anvendes andre teknikker, for at kunne bruge disse data forretningsmæssigt.

"Du bliver nødt til dynamisk at forholde dig til brudstykker, trends og informationskvalitet for at få viden om den adfærd, som ligger uden for din virksomheds kontrol".

Derfor handler big data, ifølge Morten Middelfart, mere om et ledelses-mindset end om teknologi.

"Du kan sjældent få alle data under kontrol og analysere dem til ende. Du er nødt til at afgrænse dig, for at du som leder kan sætte fokus på, hvad der er vigtigt for dig i det strømmende ocean af big data. Derfor bliver synergien mellem menneske og computer langt vigtigere for fremtidens succes," konkluderer udviklingsdirektøren.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere