Fildelere straffes hårdere

Et lovforslag fremsat af Lene Espersen skal give højere straffe for næsten alle former for it-kriminalitet. Forslaget lægger op til, at fildelere kan straffes med op til halvandet års fængsel.

Et nyt lovforslag om strengere straffe for brud på ophavsretten og anden it-relateret kriminalitet er fremsat i november og behandles i øjeblikket i Folketinget.

Som noget nyt straffes fildelere eller andre, der uretmæssigt stiller værker til rådighed på internettet, med op til halvandet års fængsel.

Justitsministeriet oplyset, at det ikke er afgørende, hvilken teknologi man benytter eller om det er med kommercielle formål for øje, man stiller værkerne til rådighed.

Det nye lovforslag får en god modtagelse hos Antipiratgruppen. Her mener advokatfuldmægtig Jakob Plesner, at de skærpede straffe er et godt signal til piraterne.

- Det er et godt skridt på vejen. Det viser, at der er en vilje, fra Folketinget og regeringens side til at sidestille brud på ophavsretten med egentligt tyveri, siger han.

Jakob Plesner maner dog til forsigtighed.

- Det er svært at vurdere, hvordan loven bliver tolket og derfor må vi vente og se, hvordan praksis bliver, siger Jakob Plesner.

Privat påtale

Loven om ophavsret er underlagt privat påtale, og dermed er det ofrene for forbrydelsen, der må anmelde dem til domstolene eller selv kræve erstatning.

Det betyder, at det kun er de rettighedsholdere med flest ressourcer, der kan overvåge fildelerne og anmelde dem, mener Stefan Hjelmqwist fra firmaet Awapatent, der beskæftiger sig med ophavsret.

Men Jakob Plesner fra Antipiratgruppen mener at den private påtale er meget fornuftig.

- Det giver rettighedsholderne muligheden for selv at prioritere, hvilke lovovertrædelser, de vil tage i retten, og hvilke der eventuelt skal slippe billigere, siger Jakob Plesner.

Til gengæld mener Jakob Plesner, at det er lidt pudsigt, at afgiften på blanke medier sættes ned samtidig med at straffene får en tak opad.

Forslaget skal bringe dansk lov i overenstemmelse med den nye europæiske rammeaftale, som i øjeblikket færdigbehandles i Bruxelles og drøftes igen i Folketinget den 22. januar

Lovforslaget medfører også skærpede straffe for elektroniske falsknerier, misbrug og videregivelse af adgangskoder, hacking og industrispionage.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere