Artikel top billede

Tusindvis af Android-apps lokker dig til at afgive oplysninger

En analyse af 400.000 Android-apps i Google Play viser, at mere end fjerdedel anmoder om mistænkeligt mange tilladelser. Er der så grund til panik? Se svaret her.

Computerworld News Service: En ny rapport fra Bit9 - en sikkerhedsleverandør med fokus på forsvar imod såkaldte advanced persistent threats (ATP) - konkluderer, at der er 25 procent sandsynlighed for, at man udsætter sig selv for en sikkerhedsrisiko, når man downloader en applikation fra den officielle app-butik til Android, Google Play.

Bit9 har analyseret cirka 400.000 apps fra Google Play og fundet over 100.000 apps, som virksomheden anser for at udgøre en sikkerhedsrisiko i en eller anden grad.

Betyder det, at der er grund til panik, og at alle med en smartphone eller tablet med Android omgående bør smide den i skraldespanden? Nej.

Analyserne fra Bit9 påviser nogle problemer med hensyn til applikations-udvikling generelt.

Man skal have øjnene med sig

De betyder, at man som mobilbruger bør sørge for at have øjnene med sig, når man downloader og installerer apps, men de viser ikke tegn på nogen stor krise med hensyn til apps på Android.

Rapporten fra Bit9 handler ikke om apps, der indeholder malware eller for den sags skyld overhovedet er åbenlyst skadelige.

Bit9 har gennemgået de tilladelser, som apps anmoder om, og undersøgt, hvordan disse tilladelser påvirker sikkerhed og privatliv.

Sagen er, at mange apps anmoder om tilladelser til at få adgang til følsomme oplysninger, de ikke har noget reelt behov for.

Anmoder om mindst én tilladelse

Bit9 beskriver, at 72 procent af alle Android-apps i Google Play anmoder om mindst én potentielt risikabel tilladelse.

For eksempel anmoder 42 procent om tilladelse til at få adgang til data om geografisk placering fra GPS, 31 procent anmoder om adgang til telefonnummer og opkaldsoversigt, mens 26 procent anmoder om adgang til personlige oplysninger.

Bit9 opdagede 285 apps, der anmoder om 25 eller flere systemtilladelser.

Udover analyse af applikationerne i Google Play har Bit9 også adspurgt it-beslutningstagere om mobilbrug og sikkerhedspolitik på arbejdspladsen.

Sådan får du løst problemet (måske)

71 procent af de adspurgte organisationer tillader, at medarbejdernes forbinder til virksomhedsnetværket fra deres private mobile enheder, mens 96 procent heraf giver medarbejderne adgang til virksomhedens e-mail fra deres private mobile enheder.

Det samlede billede - antallet af potentielt risikable apps og den adgang virksomhederne giver for medarbejdernes private mobile enheder - bør vække bekymring i erhvervslivet.

Når en medarbejder tillader en app at få adgang til følsomme oplysninger på sin mobile enhed, der er forbundet til virksomhedens netværk eller e-mailsystem, kan det blotte kundedata, medarbejderdata eller andre af virksomhedens data over for denne app.

Kan være legitime

Det skal igen fremhæves, at det er muligt, at alle disse mistænkelige apps er helt legitime, og at ingen af dem udgør nogen egentlig sikkerhedstrussel.

Problemet er, at apps med adgang til personlige oplysninger og følsomme data potentielt kan være eller blive et sikkerhedsproblem - det være sig uforvarende eller med overlæg - og mange apps har ikke noget gyldigt behov for den adgang.

Husk på, at dette problem ikke er begrænset til Android.

Rapporten fra Bit9 handler om Google Play og apps til Android, men problemet, den påviser, handler om dårligt udviklede apps og om, at brugerne rask væk giver alle de tilladelser, der anmodes om uden at overveje implikationerne.

Derfor må rådet lyde, at man som bruger bør være mere forsigtig.

Næste gang du downloader et eller andet spil, der anmoder om adgang til dine GPS-data, så spørg dig selv, om du synes, det er acceptabelt.

Sørg for at holde øje med, hvilke tilladelser du giver, og lad være med at installere apps, der anmoder om tvivlsom eller mistænkelig adgang til dine data.

Læs også:

290.000 apps fra Google Play er farlige for dig.

McAfee advarer igen: Derfor er Android farlig.

Stort sikkerhedshul i Android: Du kan miste alle data.

Din smartphone er en tikkende sikkerhedsbombe.

De bedste apps til at beskytte din smartphone.

Få overblikket: Sådan sikrer du din smartphone.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere