Artikel top billede

Betaler alt for meget: Staten kan spare 300 mio på sin it-drift

Staten betaler flere hundrede millioner kroner for meget for sin it-drift. Det er penge, der kan hentes hjem igen. Se her hvordan.

Læs også:

Staten: Prisen for it-drift kan sagtens presses ned

Der bliver betalt mellem 200 millioner og 300 millioner kroner for meget for statens it-drift.

Det konkluderer en ny analyse af statens outsourcede it-drift,  som Digitaliseringsstyrelsen står bag og som er gennemført med bistand fra McKinsey og Co., der har refereret til en tværministeriel styregruppe bestående af syv ministerier.

"Analysens anbefalinger estimeres samlet set til på sigt at kunne medføre besparelser på 200 millioner til 300 millioner kroner årligt," hedder det i analysen.

Staten bruger årligt omkring syv milliarder kroner på it, mens den outsourcede it-drift udgør 1,5 milliarder kroner.

Besparelsespotentialet - eller overbetalingen om man vil - er altså på mellem 13 procent og 20 procent af de samlede udgifter.

Vi skal blive bedre

Derfor skal staten skal være bedre til at styre it-driftskontrakterne og leverandørerne.  

"Staten skal som helhed være bedre til at styre it-driftskontrakterne, og der skal skabes en øget gennemsigtighed i, hvad der købes og leveres fra eksterne leverandører," skriver analysen videre.

Anbefalingerne går blandt andet på, at staten skal optimere kontrakter og rationalisere serviceniveauer, professionalisere leverandørstyring og konsolidering af kontrakter med ensartede services på tværs af ministerier og optimere softwarelicensomkostninger.

Sådan gør vi

I 2013 vil der således blive igangsat en række initiativer, der skal forbedre statens outsourcede it-drift.

En tværministeriel styregruppe, der følger arbejdet tæt, vil derfor blive nedsat inden for kort tid.   

Metoden bag undersøgelsen er henholdsvis en kortlægning af it-driftsydelser, benchmarking og udvikling af løsningsmodeller.

Kortlægningen har bestået af 38 kontrakter svarende til en samlet årlig kontraktsum på 569 millioner kroner. 

Læs også:

Staten: Prisen for it-drift kan sagtens presses ned




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere