Artikel top billede

Dansk cybercrime-chef: Vi har brug for overvågning

I øjeblikket er der næsten frit lejde for de it-kriminelle, men der kan være en europæisk løsning på vej. Her kan du læse, hvordan vi får sat en prop i kriminaliteten på nettet.

"Hvis vi skal sigte og dømme de it-kriminelle, er der behov for et vist niveau af overvågning. Det kan vi lige så godt acceptere."

Sådan lyder det fra Troels Ørting, der er chef for European Cybercrime Centre, det europæiske internet-politi.

"It-kriminalitet skal ofte dokumenteres, i det øjeblik det sker. Derfor må politiet også følge med," siger han. 

Han peger ligeledes på, at der er alvorlige huller i forståelsen af it blandt landets jurister og dømmende magt.

"Der er behov for at uddanne advokater og dommere. De bliver nødt til at have en it-forståelse, før de kan se det kriminelle i en digital handling," fortæller han.

Og det er da også en af de opgaver, som European Cybercrime Centre arbejder med.

"I øjeblikket er der nærmest frit lejde for it-kriminelle. Det skal der naturligvis laves om på. Det skal ikke være attraktivt at bruge nettet til kriminalitet," siger den danske sikkerhedschef.

"Det er en svær opgave at vende billedet, men den er ikke umulig," siger Troels Ørting, som tidligere blandt andet har siddet som chefkriminalinspektør hos Politiet Efterretningstjeneste.

Organiseret kriminalitet

"It-kriminalitet er organiseret i stort omfang, men de mange 'amatør-hackere' spreder så meget støj på nettet, at det er svært at finde de store fisk," fortæller han med en forudsigelse om, at vi kun har set toppen af isbjerget.

En af de ting, der vil få internet-kriminaliteten til at eksplodere, er udbredelsen af internettet.

Ikke i Danmark. Men eksempelvis i EU mangler to ud af tre stadig adgang til nettet. I Indien er 11 blot procent på nettet, og i Afrika er tallet 16 procent.

"Der er it-kriminalitet nok til os alle," siger han med et glimt i øjet.

"Med det mener jeg, at sikkerhedsvirksomheder er nødt til at arbejde sammen og ikke konkurrere. Det er der rigelig plads til, og det vil være et solidt skridt i den rigtige retning."

Og samarbejde er et punkt, der ikke kan springes over.

"Da problemet er globalt, er de forskellige landes politi også tvunget til et samarbejde i denne kamp."

Og det samarbejde kan faktisk være tættere på, end vi lige går og tror.

"Lande som Kina og Rusland, der traditionelt ikke har udvist den store lyst til at samarbejde, er selv ved at blive ramt af it-kriminalitet i en sådan grad, at de bliver tvunget til at samarbejde," siger Troels Ørting.

Et samarbejde, der arbejdes på i Europol, er et globalt politi-netværk, hvor alle virksomheder har pligt til at melde om episoder, så viden kan spredes langt hurtigere end i dag.

Hastighed er et kodeord

Opklaringsarbejde på nettet er nemlig utrolig afhængigt af hastighed.

"I den traditionelle fysiske kriminalitet er der ofte mange led, man kan slå til i, men der er ikke engang et gerningssted i den digitale verden. Man kan ikke finde fingeraftryk, narkoproduktion eller -transport. Det kan foregå fra en kælder, der ligger langt væk fra episoden."

Derfor arbejder han benhårdt for, at EU kan stå i spidsen for at starte et politisamarbejde.

"Den tid, hvor det var teenagere, der lavede drengestreger, er for længst forbi. Derfor skal politiarbejdet også tilpasses den situation," lyder det fra den Europæiske sikkerhedschef.

Læs også:

Dansker i spidsen for Europas nye internetpoliti

Cyber-politi: Derfor er det svært at finde de kriminelle




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere