Artikel top billede

Nu kommer LTE Advanced med meget mere power

Næste generation af LTE-netværk er på vej, og det vil give muligheder for langt højere hastigheder.

Samsungs meget omtalte Galaxy S4 kommer nu i en særlig version, der understøtter næste generations mobilnetværk, LTE-Advanced.

LTE-Advanced er overbygningen til de LTE-netværk, vi i dag har her i Danmark, ligesom vi i sin tid også så 3G blive til Turbo 3G.

Det er dermed næste skridt på vejen mod realiseringen af de hastigheder, der ligger i LTE-standarden, hvor man typisk taler om 300 Mbit/s i download og 75 Mbit/s i upload.

Meget tyder på, at LTE-Advanced vil komme i fokus i de kommende år hos netværksoperatørerne, og når telefonproducenterne for alvor begynder at understøtte standarden.

The Verge har i dag en historie om et teleselskab i Seoul, der netop har lanceret et kommercielt LTE-Advanced-netværk, der efter sigende kan levere op til 150 Mbit/s i download og 37.5 Mbit/s den anden vej.

Så mange vil komme på LTE-A

Analysefirmaet ABI Research vurderer, at antallet af abonnenter på LTE-A vil stige med med 295 procent om året frem til 2018, så der til den tid vil være 500 millioner på denne type netværk.

Både i USA, Asien og i Vesteuropa er operatørerne godt i gang med at gøre klar til LTE-A. Det skyldes blandt andet, at mængden af data, forbrugerne sender og modtager, stiger eksplosivt, og at man derfor har behov at at kunne styrke netværkene med ekstra kapacitet.

Ifølge ABI Research er der allerede i dag 20 millioner abonnenter på LTE-A i Sydkorea.

Mens vi venter på 5G

Mens LTE-A altså bliver næste skridt inden for udviklingen af mobilnetværk, lurer også 5G i horisonten.

Senest har Samsung kørt en test med kerneteknologien til 5G-netværk, som på sigt vil kunne gøre det muligt at downloade en hel film på mindre end et sekund.

De teoretiske hastigheder med 5G lyder på mere end 10 Gbit/s, hvor LTE-specifikationen lyder på 300 Mbit/s ned og 75 Mbit/s op.

Men selvom 5G-hastighederne lyder imponerende, er det slet ikke der, de helt store nyheder ligger gemt.

Derfor bliver 5G noget helt andet

5G-netværk handler om meget andet end højere hastigheder, har professor Knud Erik Skouby fra Center for Communication, Media and Information Technologies på Aalborg Universitet, forklaret til Computerworld.

"Der er forskellige ting, der driver udviklingen frem mod 5G. Den banale hastighed, hvor vi får større kapacitet, er måske i virkeligheden det mindst betydningsfulde."

"Når vi får etableret LTE og LTE Advanced, så er vi der, hvor de ting, man i hvert fald kan forestille sig i dag, klart kan klares med de hastigheder."

Knud Erik Skouby peger på, at Internet of Things - hvor trådløse forbindelser og sensorer bliver standard i stort set alle maskiner og komponenter - skaber helt ny krav til mobilnetværket, hvilket kan øge behovet for 5G-teknologi..  

Sådan har mobilnetværket udviklet sig

Et kig i historiebøgerne viser, at der typisk går omkring et årti, mellem de forskellige generationer af mobilnetværk skydes i gang.

Vi startede ud med det analoge NMT (Nordisk Mobil Telefon) i starten af 1980'erne, mens det digitale GSM kom til i starten af 90'erne.

Efter årtusindskiftet blev det til UMTS, og i dag er det LTE, der er køres på med.

Året 2020 er ofte fremhævet som 5G-året.

Følg @kimstensdal på Twitter

Læs også:

Derfor bliver 5G et totalt anderledes mobilnetværk




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere