Artikel top billede

Sådan fungerer Apples nye Mac OS X: Mavericks

Apples næste version af Mac OS X, Mavericks, kommer med en række nye funktioner og forbedringer. Men fungerer styresystemet optimalt i praksis?

Apples Tim Cook kunne i starten af juni fortælle om den næste version af styresystemet til Mac, der kommer til at bære navnet Mavericks.

Selskabet frigav ved samme lejlighed det første Developer Preview af Mavericks, og nu er version to også i brug hos udviklerne.

Dermed begynder der også at være en del foreløbige anmeldelser af Mavericks rundt omkring på nettet, som du kan se nærmere på nederst på siden her. 

Her er nyhederne i Mavericks

Som det fremgår på Apples website, vil OS X Mavericks, når det frigives i den endelige version til efteråret, være version nummer 10 af Mac-styresystemet.

Der er ikke tale om nogen total omkalfatring af systemet, men snarere en serie mindre nyheder og forbedringer.

Blandt de 200 nye funktioner i Mavericks er blandt andet understøttelse af flere skærme, som en del professionelle Mac-brugere formentlig vil sætte pris på.

Det betyder, at man nu ikke længere arbejder med en primær og sekundær skærm, men i stedet har adgang til menulinjen og docken på begge skærme.

Apple introducerer også faner i Finder - Apples svar på Stifinder i Windows - og en helt ny kort-app som den, der findes til iPad og iPhone (og som er blevet kritiseret en del for diverse fejl).

Rent visuelt har eksempelvis Kalender fået et nyt design, og Safari-browseren kommer også i en helt ny version, hvor hastigheden påstås at være højere.

En interessant ny funktion er muligheden for at tilføje tags til ens filer. Det gør det nemmere at finde rundt i ens indhold via Finder - så man eksempelvis kan se alle billeder, kort og dokumenter, der relaterer sig til "Sommer 2013."

I forhold til de funktioner, der kører under motorhjelmen, kommer Mavericks med funktionen Timer Coalescing, der inddeler forskellige handlinger i grupper, så man får en mere energieffektiv udnyttelse af maskinen.

Endelig fortsætter Apple - ikke overraskende - med at smelte styresystemet endnu tættere sammen med selskabets iCloud, der synkroniserer indhold mellem Mac, iPad og iPhone.

Det siger de første test

Nu er der som bekendt ikke altid direkte overensstemmelse mellem de ting, producenter lover, og den oplevelse, man har som bruger, når man sidder med produktet i hænderne.

Allerede nu tegner der sig dog et relativt klart billede i de anmeldelser, der er ude af testversionen af Mac OS X Mavericks.

Dommen er, at Mavericks ikke er den store revolution, men dog kommer med en række fornuftige forbedringer. 

I denne video kan du eksempelvis se, hvordan Mavericks fungerer, når man arbejder med det på flere skærme:

Der er også allerede en del direkte sammenligninger af Mac Mavericks og det nye Windows 8.1:

Og her er et mere overordnet kig på Mavericks fra Cnet:

OS X Mavericks kan køre på de Macs, der kører den nuværende version af styresystemet, Mountain Lion.

Det betyder konkret blandt andet en 13-tommer Macbook Pro fra slutningen af 2008 eller senere og tyder på, at systemet ikke er alt for tungt at danse med.

De nærmere systemkrav er to gigabyte RAM og mindst otte gigabyte fri plads til data.

Indtil videre har Apple kun meldt ud om lanceringsdatoen, at det bliver i efteråret, at man kan hente Mavericks fra Mac App Store. 

Følg @kimstensdal på Twitter

Læs også:

Se Apples kreation: Din iPhone og iPad har fået nye klæder




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere