Artikel top billede

Dataroaming løb helt løbsk: Fik regning på 300.000

En speget sag om en gigantisk mobilregning har tilsyneladende kostet to personer jobbet. Samtidig rejser den et vigtigt spørgsmål om det personlige ansvar for at begrænse brugen af dataroaming på tjenesterejser.

En mobilregning på 300.000 svenske kroner.

Det er omdrejningspunktet i en speget sag, som vores kolleger på Computersweden skriver om.

Sagen drejer sig om en direktør fra den svenske Arbejdsformidlingen, Angeles Bermudez-Svankvist, der er blevet fyret, efter at det kom frem, at hun havde brugt næsten 300.000 svenske kroner, omkring 261.000 danske kroner, på dataroaming.

Svenska Dagbladet skriver, at hun fortæller, at hun ikke vidste, hvordan det fungerede med dataroaming i udlandet, og at hun tidligere har arbejdet med både pc og tablet på sine tjenesterejser.

Avisen har spurgt, om det ikke var hendes ansvar at slå roaming fra i udlandet, men Angeles Bermudez-Svankvist fortæller, at hun ikke kunne holde styr på det, når det automatisk er slået fra hos de andre myndigheder, hun har arbejdet hos.

It-chefen er stoppet

Sagen bliver ikke mindre interessant af, at it-chefen, der havde ansvaret for anvendelsen af denne roaming-sikring, hen over sommeren blev frataget sin stilling.

Den nye it-chef fortæller til Computersweden, at han ikke vil kommentere på sin forgængers afgang, men oplyser samtidig, at det ikke passer, at der ikke var sat hindringer for roaming.

"Vi har en fast priskontrakt, der er optimeret til 15.000 medarbejdere, og her er der en barriere for international roaming. Denne barriere kan dog deaktiveres af medarbejdere, der har brug for det," siger Erik Sandstrom ifølge Computersweden.

Hvis man deaktiverer låsen, må man selv sikre, at dataforbruget ikke tager overhånd med store regninger til følge, forklarer han.

"Fordi vi har sådan en bred gruppe af brugere, har vi altid nogle få, der har mulighed for ekstra surf, og i dette tilfælde var problemet, at vi ikke indførte systematisk kontrol før i maj."

Sagen er ikke bare interessant, fordi regningen er så høj, men også fordi den rejser et vigtigt spørgsmål om det personlige ansvar for dataforbruget på rejser. 

Hvis du selv vil undgå at havne i roaming-fælden, har vi strikket en lille guide sammen til dig, som du med fordel kan følge, næste gang du skal til udlandet.

Følg @kimstensdal på Twitter

Læs også:

Nu skal roaming-afgifter i EU helt væk

Undgå mobil-chok: Sådan slår du roaming fra på din telefon




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere