Artikel top billede

It-direktør: Her er min opskrift på den bedste it-organisation

Interview: Hvis bare man kunne slå opskriften på den perfekte it-organisation op i en bog, ville CIO-jobbet blive meget lettere. Det kan man bare ikke, mener Lise Marcher, der her deler ud af sine egne erfaringer som it-direktør.

Da Lise Marcher i september sidste år blev it-direktør på Aalborg Universitet, var opgaven ganske klar: Der skal opbygges en helt ny, fælles it-organisation.

Alle universitetets cirka 160 it-ansatte skulle samles i én organisatorisk enhed, delt op i fire hovedområder.

Målet var blandt andet at skabe en mere fagspecialiseret organisation med en professionel og rubust it-understøttelse, har Lise Marcher tidligere forklaret til Computerworld.

Det var dermed strategien i jagten på den optimale it-organisation for Aalborg Universitet - men det er slet ikke sikkert, at den samme strategi ville fungere i en anden form for virksomhed.

"Det er det der med, om der findes én perfekt it-organisation? Det gør der nok ikke," lyder det fra Lise Marcher.

"De organisationer, vi er en del af, er jo vidt forskellige. Det handler om at finde det rigtige miks i den organisation, man er i."

Hun er den første CIO, der medvirker i en ny artikelserie på Computerworld, hvor vi jagter opskriften på den perfekte it-organisation i 2013 - hvis en sådan altså overhovedet findes.

Sådan kommer du i gang

Derfor er man nødt til at vurdere sin egen organisation lidt fra oven for på den måde at kunne lægge den rette strategi fremadrettet.

Lise Marchers egen fremgangsmåde, siden hun startede for et års tid siden, har været samtaler, samtaler og samtaler.

"Det er egentlig forholdsvist banalt, men det er at lytte til topledelsen. Helt fra starten, hvor jeg skulle begynde at have mine overvejelser, var jeg ude og tale med direktionsmedlemmerne både i forhold til deres motivation for at begynde at tænke i en enhedsorganisering, men også om deres forventninger til, hvad den så skulle kunne bidrage til."

"Organisationer er vidt forskellige, og den her har sine særkender. Det ville ikke være ideelt for mig at slå op i en strategi og tænke, at det er den, vi arbejder efter. Man er simpelthen nødt til at komme ud og lytte til topledelsen," siger den nordjyske it-direktør til Computerworld. 

Og møderne stopper ikke med topledelsen i virksomheden.

Eksempelvis er der 19 institutledere på Aalborg Universitet, som Lise Marcher også har holdt møder med, ligesom der naturligvis også er et stort behov for at kommunikere internt i it-organisationen.

Sådan kan it levere værdi til forretningen

Et af de store mantraer i dagens Danmark er, at man som it-afdelingen ikke bare skal stå for de klassiske driftsopgaver, men også skal kunne levere værdi til forretningen og mestre innovationens kunst. 


Den slags nye forventninger er man også nødt til at forholde sig til som it-direktør. 

"Det er altid svært, for det handler ikke kun om, hvordan du organiserer dig, men også om, hvem der er i organisationen," siger Lise Marcher.

"Men jeg tænker selvfølgelig også meget i roller og har fra starten af etableret en business relationship manager-rolle for at være tæt på ledelseslaget og de beslutninger, der bliver taget inden for de forskellige områder, vi har."

Hun har som it-chef i Region Nordjylland prøvet at arbejde med et innovations-udvalg, der arbejdede på tværs af it-organisationen, og samme model vil hun også gerne arbejde hen imod på Aalborg Universitet.

"Så man får de teknologiske trends frem i lyset, og så man kan begynde diskussionen om, hvor det rent faktisk kan bidrage med noget værdi i forretningen."

"På den ene side skal vi se på, hvad de har brug for, men samtidig skal vi også forsøge at komme med noget, vi kan spille ind med," siger Lise Marcher og tilføjer, at det kan være lettere sagt end gjort.

It skal være integreret

Som det ser ud nu, går det meste af it-budgettet på Aalborg Universitet nemlig til driften, men Lise Marcher ser gerne, at mere kan frigives til innovationen på sigt.

"Jeg tror, at den vej, man skal arbejde hen imod, er at se på, hvordan man på virksomhedsniveau arbejder med innovation og på, hvordan du får koblet it-tænkningen ind i det - i stedet for at lave et decideret it-innovationsspor. It skal gerne bidrage til den innovation, der er i forvejen."

Læs flere interviews med danske CIO'er i de kommende dage på Computerworld, hvor jagten på den perfekte it-organisation fortsætter.  

Følg @kimstensdal på Twitter

Læs også:

Dansk universitet får ny it-gruppe med 160 ansatte




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere