Artikel top billede

(Foto: Povl D. Rasmussen)

Flertal ikke i tvivl: Derfor er det en rigtig god ide at sælge Nets

Et stort flertal i Folketinget er ikke i tvivl: Det er en rigtig god ide at sælge Nets, der står bag bankernes betalingssystem. Se hvorfor her.

Størstedelen af de politiske partier er enige om, at salget af Nets er en god ide og kan føre til et bedre udviklet betalingssystem.

Kun Dansk Folkeparti, Enhedslisten og SF er imod, at Nets bliver sat til salg.

SF forlangte fornylig, at det planlagte salg af Nets afblæses.

Det kan du læse mere om her: Politisk krav: Stop salget af Nets

"Jeg har tidligere tilkaldt til samråd med ministeren, for jeg ser det som et stort problem, at vores betalingsinfrastruktur kan ende med at ende hos en udenlandsk investorfond," siger Hans Kristian Skibby fra Dansk Folkeparti til Computerworld.

Han ser ingen problemer i, at staten kan tilkøbe sig mere ejerskab i Nets.

Den danske stat ejer i øjeblikket lige over 10  procent af Nets igennem Nationalbanken, mens de resterende 90 procent bliver kontrolleret af 209 forskellige banker, heriblandt Danske Bank og Nordea.

"Ender det med, at et kinesisk firma opkøber Nets og efterfølgende går konkurs i en potentiel kinesisk økonomisk boble, jamen hvad sker der så med vores infrastruktur?" lyder det fra  Hans Kristian Skibby.

Debatten kommer i kølvandet på den storm, der har rejst i sig forbindelse med godkendelsen af salget af en del af Dong til den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs.

Det kan du læse mere om her: Bliver salget af Nets danskernes næste Dong-sag?

Vil kunne fremme udviklingen
I den modsatte lejr sidder blandt andet erhvervsordfører i Liberal Alliance, Joachim B. Olsen.

Her er man for et salg og kan slet ikke se, hvorfor staten over hovedet skal blande sig ind i sagen.

"Hvis politikerne skal blande sig hver eneste gang, at et privat selskab skal sælges, så kunne vi jo ikke rende rundt og foretage os andet," siger Joachim B. Olsen.

Han påpeger, at det jo er de nuværende ejere af Nets, der ønsker at sælge.

Derfor er det en god ide at sælge

På samme linje står Socialdemokraternes Benny Engelbrecht.

Nets har altid været samejet af 209 skandinaviske banker.

Skulle størstedelen af et salg gå til en udenlandsk kapitalfond, så mener Benny Engelbrecht, at det kan fremme udviklingen af betalingssystemerne, NemID og betalingservicen.

"Vi har jo ikke særlig gode erfaringer med de nuværende ejere. Danske Bank har jo ikke haft de store interesser i Nets og dankortene, og bankerne har jo flere gange forsøgt at indføre gebyrer," siger Benny Engelbrecht.

Det samme siger erhvervsordfører Andreas Steenberg fra det Radikale Venstre.

"Danske Bank og de andre storinvestorer har udtalt, at de ikke vil bruge penge på at udvikle og investere i Nets. Og så er det en god ide at sælge det fra," siger Andreas Steenberg.

Fremtidssikret mod gebyrer
Et af argumenterne fra blandt andet SF for, at Nets ikke skal sælges, er, at brugerne, det vil sige danskerne og de andre skandinaviske borgere, vil få flere gebyrer, da investeringsfonde kun har fokus på en øget indtjening.

Men det frygter Benny Engelbrecht ikke for.

Ved et kommende salg følger de allerede aftalte handelsaftaler, der er indgået med staten, nemlig med.

Samtidig har staten sidste år lovgivet mod stigende gebyrer.

"Sidste år gennemførte regeringen en lov, hvor vi ulovliggjorde gebyrer på dankort og andre betalingskort, og det kan ikke ændres før der en dag er et enigt Folketing," siger Benny Engelbrecht og tilføjer:

"Loven mod gebyrer blev endda gennemført efter et forslag fra SF, så det undrer mig, at de i dag er imod et salg af Nets med begrundelsen, at de frygter flere gebyrer."

Læs også:

Politisk krav: Stop salget af Nets

Bliver salget af Nets danskernes næste Dong-sag?




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere