Artikel top billede

Ny bog ude: Stephen Elop er en af verdens værste direktører

En ny bog retter et hårdt angreb mod Stephen Elop, der ankom til Finland for at redde Nokia - men endte med at lægge selskabet i graven.

Det var ikke canadiske Stephen Elop, der havde tøjlerne i Nokia, da selskabets store deroute begyndte - men det blev ham, der i sidste ende måtte lade den engang så stolte mobil-konge abdicere, da Nokia blev solgt til Microsoft - Stephen Elops tidligere arbejdsplads.

I Finland, der i mange år havde Nokia som nationens store erhvervs-stolthed, er Stephen Elop derfor ikke en specielt populær mand.

Mange arbejdspladser i Finland er gået tabt med Nokia, og derfor har der også været mange anklager imod Elop - blandt andet om, at han skulle være sendt i byen af Microsoft, da han blev Nokia-dirtektør, så Microsoft i sidste ende kunne sluge det finske selskab.  

"En af verdens værste"

En ny bog, der er udkommet i denne uge, forsøger heller ikke ligefrem at pynte på Elops finske omdømme.

Det er to finske erhvervsjournalister, der fortæller historien om Stephen Elop som administrerende direktør i Nokia.

Yle.fi citerer blandt andet forfatterne til bogen "Operation Elop" for at sige:

"På mange måder er Stephen Elop en af de værste - hvis ikke den værste - administrerende direktør."

Konklusionen baseres blandet andet på interviews med mere end 100 personer - mange er tidligere Nokia-folk - og på en gennemgang af konkrete tal for Nokias markedsværdi under Elops lederskab.

"Da Elop begyndte (i 2010), steg Nokias smartphone-salg. Det var Elops job at lukke hullerne. Det kræver ikke rigtig nogen forklaring. Han fejlede," står der følge Yle.fi blandt andet i bogen om Stephen Elop.

Samtidig skriver de finske forfattere dog også, at det ikke var Elop alene, der dræbte Nokia - årsagerne var også finsk arrogance, dårlige beslutninger i bestyrelseslokalet og en uklar ansvarligsfordeling i selskabet.

"Elops rolle kan opsummeres på følgende måde: han fejlede i sit forsøg på at redde Nokia - men det skete i god tro. Han løb massive risici ved at placere alle æg i én kurv (Windows Phone-platformen)," lyder det fra forfatterne.

Windows Phone-spørgsmålet spøger stadig

Det var ganske rigtigt Stephen Elop, der traf den dramatiske beslutning om, at Nokia skulle droppe sit eget Symbian-styresystem og i stedet satse på Microsofts Windows Phone.

Computerworld spurgte i november 2012 Stephen Elop, om han - i lyset af Windows Phones beskedne markedsandele - ikke ville vælge Android, hvis han kunne skrue tiden tilbage?

"Grunden til, at vi ikke valgte Android for to år siden - og grunden til at vi selv ikke med bagklogskabens fordel ville havde valgt Android - er et ord: Differentiering," svarede Stephen Elop blandt andet.

Det har dog siden vist sig, at Windows Phone-platformen har ganske svært ved at opnå det store gennembrud på markedet, fordi Android og iOS er så dominerende - så spørgsmålet er, om Nokia havde overlevet, hvis selskabet havde satset på Android enten sammen med eller i stedet for Windows Phone fra starten af?. 

Måske netop på grund af det spørgsmål derfor blev en af de store nyheder på Mobile World Congress i februar i år, at Nokia - der nu var blevet opkøbt af Microsoft - også ville begynde at lave Android-baserede telefoner.

"De er bygget på Android-platformen, hvilket betyder at folk har adgang til hundredtusinder af Android-apps, men vi differentierer ved at lade dem integrere til Microsofts cloud, ikke Googles cloud," sagde Stephen Elop blandt andet fra scenen i Barcelona.

Fortællingen om Elop og Nokia

Det er i øvrigt værd at bemærke, at Stephen Elop heller ikke altid har været en lige populær mand her i Danmark.

Det var nemlig ham, der i april 2011 besluttede at tage livet af den danske Nokia-afdeling med 1.000 ansatte.

Computerworld har tidligere bragt den store fortælling om, hvordan Nokia i 2007 var kongen af mobilmarkedet - for så pludselig at kollapse fuldstændig, da iPhone og Android-produkterne kom på markedet.

Læs historien her.

Læs også:

Nokias fald fra tinderne: Sådan mistede giganten grebet

Nokia-topchef: Jeg vil stadig ikke vælge Android

Kæmpe strategiskift: Nu satser Nokia på Android-plartformen

Historien om Windows Phone og den barske kamp mod Android og iOS




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere