Artikel top billede

Dansk forskningsprojekt skal udvikle klippe-stabilt internet

Internet handler ikke kun om hastighed, men også om pålidelighed. Danske forskere skal nu bygge det netværk, der kan bruges som fundament for tingenes internet.

Internet of things eller tingenes internet er et af tiden store it-emner.

Og for at få det at ske, skal vi have et ultra-stabilt netværk til at koble tingene sammen.

Det netværk er man gået i gang med at bygge på Aalborg Universitets Institut for Elektroniske Systemer.

Det handler ikke om at sætte hastighedsrekorder med store mængder data, men om ekstremt pålidelig kommunikation med små beskeder mellem et svimlende stort antal enheder.

"I mit projekt vil jeg for eksempel bruge det til ultra-pålidelige forbindelser mellem to biler, der koordinerer med hinanden, før de kører ind i et trafikkryds, så de ikke støder sammen," indleder makedonskfødte Petar Popovski om sit projekt, der er blevet døbt Willow (WIreLess LOWband communications:massive and ultra-reliable access).

"Det er trådløs kommunikation ved lav datahastighed men med meget, meget stor pålidelighed og med lav forsinkelse eller fra massive antal enheder. Når den teknologi bliver tilgængelig overalt, vil det skabe et gennembrud for helt nye tjenester," fortæller han. 

Udviklingen af den langsomme, men stabile lowband-kommunikation har netop fået cirka 15 millioner i forskningsstøtte.

Og det er noget af en omvendt verden, der tages fat på.

"Det er relativt let at fordele en stor båndbredde mellem få brugere. Men vi kan ikke i dag fordele samme båndbredde ud mellem et meget stort antal brugere. Det svarer til, at en kunde går i banken og beder om at låne en million kroner. Det kan banken sagtens håndtere. Det er straks vanskeligere, hvis der kommer en million mennesker, der hver gerne vil låne en enkelt krone," siger netværksforskeren. 

Det tekniske problem, som forskerne skal løse, handler altså ikke om at skaffe mere båndbredde. Udfordringen består i at dele båndbredden mellem mange flere tilkoblede enheder end nu.

"I dag har vi 300 til 500 brugere, som er forbundet til en mobilcelle, der igen er forbundet til en basestation. Vi forestiller os, at vi i 2020 har mellem 10.000 og 20.000 enheder, som er forbundet til samme basestation," siger Petar Popovski.

Læs også: Internet of Things giver kæmpe sikkerhedshovedpine: Kan koste firmaer livet

Nye pakker og ny protokol

Målet med forskningen er at skabe en ny datapakkestruktur til små - også kaldet korte - pakker og en protokol, der kan transportere dem med stor sikkerhed.

Opkoblede enheders behov er nemlig anderledes og mere afgrænsede end storforbrugende internetsurferes.

Til gengæld er der mange flere enheder, der kan kobles på nettet, eksempelvis biler, radiatortermostater, elmålere eller det allestedsnærværende køleskab.

Derfor skal pakketransporten designes på en ny måde.

Et ofte nævnt skøn anslår, at der i 2020 vil være 50 milliarder enheder koblet på nettet.

"Med Internet of Things tager vi en masse ting fra hverdagen og forbinder dem til nettet for at kunne lave nye tjenester. Når vi får gjort forbindelsen til dem ultrapålidelig, tror jeg personligt på, at det bliver starten på internettets fjerde bølge, som vil give os helt nye tjenester."

"Præcis hvilke, véd jeg ikke. Men når vi stiller muligheden til rådighed for forbrugerne og udviklerne, vil det vælte frem med løsninger," vurderer Petar Popovski.

Fly uden piloter

Han forudser, at de nye standarder for sikker datakommunikation med tiden kan føre til anvendelser, som vi har svært ved at forestille os i dag.

"Lad mig give et eksempel. I dag har vi piloter i flyene. Men med en ekstremt pålidelig og hurtig forbindelse fra jorden til flyet, der med garanti virker 99,999 procent af tiden, vil piloten ikke behøve at være ombord for at styre flyet."

"Vi er ikke nået til det punkt, hvor jeg selv ville sidde i et fly uden pilot. Og fjernstyring af fly er ikke nødvendigvis "lowband". Men når vi kommer så langt, vil vi også kunne redesigne den måde, vi gør en masse andre ting på," forklarer professoren.

Det er Det Europæiske Forskningsråd (European Research Council - ERC), der har bevilget to millioner euro til forskningen i det pålidelige og massive netværk.

I videoen forklarer Petar Popovski om sit projekt.

Læs også: 

Internet of Things giver kæmpe sikkerhedshovedpine: Kan koste firmaer livet




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere