Artikel top billede

Internettet kan blive kvalt i dets egen succes: Her er de tekniske udfordringer

Milliarder af mennesker og enheder suger løs på et stadig mere presset internet. Nu ser vi for alvor konturerne af de enorme tekniske udfordringer, der truer, hvis vi ikke gør noget.

Omkring tre milliarder mennesker er i dag koblet til internettet, samtidig med at milliarder og atter af milliarder af digitale enheder i disse år også bliver forbundet.

Det voldsomme web-boom, vi har været vidne til i de seneste 15-20 år, er slet ikke forbi endnu - tværtimod har vi udsigt til yderligere vækst i den helt tunge skala i de kommende år.

"Efterhånden som internet-penetrationen øges, hastighederne forbedres, og prisen på enhederne falder, ventes det, at der vil være mere end en milliard nye brugere i 2020," lyder det i en ny rapport fra Boston Consulting Group, hvor det også bemærkes, at Internet of Things i sig selv vil bestå af mellem 30 og 50 milliarder enheder om blot fem år.

"Den fortsatte ekspansion i forhold internet-penetration og -brug og den langsigtede vækst i den digitale økonomi afhænger af infrastruktur," skriver rådgivningsfirmaet og beskriver en række af de tekniske udfordringer, der skal tages hånd om med det øgede pres på internettet - ikke mindst i udviklingslandene, hvor væksten er højest og økonomien mest presset.

Udfordringerne er blandt andet 
- Netværksdækningen skal udvides: Det er et dillemma, at det koster mest at etablere internet i de områder, hvor gevinsten for befolkningen faktisk vil være størst, skriver Boston Consutling Group blandt andet.

- Kapaciteten i netværket skal styrkes: Ikke mindst manglende spektrum til mobilnetværk er en udfordring.

- Skiftende krav til infrastrukturen: "Endnu en udfordring på både modne markeder og markeder i udvikling er forandringringerne i forbrugernes og virksomhedernes brug og fremkomsten af Internet of Things, der skaber nye krav til infrastrukturen."

"Når brugen af mobildata modnes, skaber lav latency og langt flere uploads udfordringer for netværksinfrastrukturen," står der blandt andet i rapporten.  

- Der skal udvikles IKT-infrastruktur til smart cities: Her forklarer Boston Consulting Group, at over en milliard mennesker vil flytte til byerne i de kommende år, og at værktøjer til alt fra monitoring til predictive analytics vil få stor betydning for, hvordan livet i byerne er.

Derfor bliver det et langt sejt træk

Boston Consulting Group forklarer dog også i rapporten, at det langt fra er alle udfordringerne, vi kan tage hånd om nu og her, da en del af dem også vil kræve et særligt fokus langt ind i det kommende årti.

Her peges blandt andet på behovet for at skabe incitamenter til private virksomheders investeringer i digital infrastruktur og for at udvide det mobile netværks-spektrum.

"Der er få områder, hvor regeringer kan have større indflydelse end med at hjælpe med at udvide den digitale infrastruktur og adgang i deres lande."

"For at kunne opnå det, er de nødt til at have ambitiøse langsigtede politikker og mål," skriver rådgivningsfirmaet blandt andet.

Sådan er situationen i Danmark

Selvom vi også har vores udfordringer med den øgede brug og afhængighed af bredbåndsforbindelser her i Danmark, hører vi generelt til blandt de lande, hvor situationen ser bedst ud.

En rapport fra International Telecommunication Union (ITU) og FN har vist, hvor langt verdens lande er kommet med bredbånd, når man måler på en række forskellige parametre.

Her kan man blandt andet se, at Danmark ligger nummer tre i verden, når det kommer til antallet af abonnementer til kablede bredbånds-forbindelser per 100 indbyggere.

Her i Danmark ligger tallet på 40, og det er kun højere i Schweiz og Monaco.

Det fremgår også, at der kun er syv lande i verden, hvor der er flere abonnenter på mobilt bredbånd, end der er indbyggere - her ligger Danmark nummer syv med en score på 107,3 per 100 indbyggere.

Måler man på, hvor stor en del af befolkningen, der anvender internettet, lander vi på en fjerdeplads ud af de 191 lande, der er med i undersøgelsen.

Det er 94,6 procent af danskerne, der anvender internettet - og det er kun højere i Island, Norge og Sverige.

Læs også:

Kæmpe bredbånds-rapport offentliggjort: Sådan klarer Danmark sig

5G-nedtur: Ikke meget at ringe hjem om i første omgang

Danske teleselskaber: Byg nu nye huse så de ikke kvæler mobilsignalet




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital vækst 2024

På Digital Vækst 2024 bringer vi danske virksomheders organisation, forretning og data i spil samt spejler dem i det, som teknologipartnerne bringer til fadet. Konferencen bliver tætpakket med dygtige digitale ledere og frontkæmpere fra ind- og udland. De har én opgave på dagsordenen: At inspirere dig til at træffe de rigtige forretningsmæssige, teknologiske og strategiske valg i 2024, som kan sikre vækst for dig.

19. marts 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de IT-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

20. marts 2024 | Læs mere


AI Impact Day: Har du styr på risiko og governance – og er du klar til AI Act?

AI og Machine Learning har for længst gjort sit indtog i centrale, kritiske forretningssystemer, og både udviklere, platformleverandører og koncerner er begyndt at udforske mulighederne. På dette eksklusive event dykker vi ned i AI's indflydelse på fremtidens forretnings- og IT-drift. Men vi ser også på, hvordan du mest effektivt arbejder med governance og risikostyring på dine AI-projekter.

21. marts 2024 | Læs mere