Artikel top billede

(Foto: Picasa)

Test: Huawei P8 er en toptelefon til den halve pris

Kinesiske Huawei er kommet med en ny flagskibstelefon, som byder på top-performance men til en lavere pris end konkurrenterne. Her er vores anmeldelse af Huawei P8.

Huawei P8 er en lidt speciel telefon - lidt på samme måde, som Huawei er et lidt specielt firma.

Huawei er en af verdens største og mest indflydelsesrige televirksomheder - ikke mindst i kraft af sit arbejde inden for netværk.

Samtidig er firmaet også et af de mest udskældte på grund af beskyldninger om spionage for den kinesiske regering mod vestlige firmaer.

Beskyldningerne kommer sjovt nok blandt andet fra den amerikanske regering, som - i hvert fald ifølge afsløringer fra whistlebloweren Edward Snowden - spionerer på smartphones og deres brugere. Hvem er skurken? Måske dem begge.

Huawei P8 er en telefon, som lover en flagskibstelefons ydeevne, skærm og kamera men til kun 3.700 kroner.

Til sammenligning koster en iPhone 6 cirka 5.000 kroner, en Samsung S6 5.499 kroner og en HTC One M9 5.700 kroner.

Kan P8 leve op til Huaweis løfter? Det kan den faktisk. Ja faktisk så meget, at den er at foretrække fremfor nogle af konkurrenterne. Men på ét punkt skuffer P8.

Design - stærkt inspireret... igen
Huawei P8 er en veludført tynd Android 5.0.1-telefon i aluminium. Den fås i fire forskellige farver, hvoraf to af farverne sælges i Danmark.

Og den ligner de øvrige flagskibstelefoner på markedet. Det er ikke unikt for P8, men for Huawei generelt. For eksempel havde den tidligere P6 en udpræget lighed med en iPhone 4 blot med en buet bund.

Det er ikke en kritik, men en konstatering af Huaweis inpirationskilde, hvor meget Huawei end måtte benægte det. P8 minder mest af alt om det bastardbarn, som en Samsung Galaxy Note 4 og en iPhone 6 ville få. Resultatet er en smuk telefon, som virker både solid og gedigen.

Bagsiden er dog en smule glat, så risikoen for, at den kan falde ud af hånden på et tidspunkt, er forholdsvis høj.

Flot skærm - og masser af den

Med en front, som består af 78,3 procent skærm - mere end nogen anden telefon - og ingen knapper, er der rigelig plads til at nyde den 5,1 tommer store Full HD-skærm med 1.080 x 1.920 pixels.

Skærmen er skarp og farverig, og selvom telefonen ikke har en skyhøj opløsning som for eksempel Samsung Galaxy S6, føler du ikke, at du sidder med en dårlig skærm. Tværtimod. Tekst står skarpt, og hvide baggrunde ser rent faktisk hvide ud.

Til at køre den flotte skærm og resten af systemet ligger der under aluminiummet en Kirin 920 octa-core, 3 gigabyte ram, men en lidt ældre grafisk-processor. Det betyder, at du aldrig vil opleve hakken eller andre problemer, når du bevæger dig rundt i systemet eller i apps. Men spiller du spil - specielt de mere grafiske af slagsen - vil du både opleve, at detaljegraden ikke er nær så høj som på andre toptelefoner, dels at batteriet mere eller mindre drænes.

P8 har et 2680 mAh-batteri, og det skulle ifølge Huawei holde til almindelig brug en hel dag. Vi nåede dog meget tæt på tre procent om aftenen - og spiller du spil på P8, drikkes batteriet, som var det saftevand ved en børnefødselsdag. Fire timer med Blizzards Heartstone, og så blinkede den "5 procent".

Et Android-system som oser af iOS
Softwaren på P8 er Android 5.0 også kaldet Lollipop. Imens firmaer som Samsung og HTC har valgt at skære lidt ned på software og features, har Huawei valgt at gå den fuldstændigt modsatte vej.

Den originale Android, som du normalt kan opleve på en Nexus-enhed fra Google, er kraftigt modificeret, så det ligner en blanding mellem iOS og Android.

Der er ingen app-skuffe, ligesom på en iPhone, og menuer og faner har samme små-gennemsigtige udseende som iOS.

Om man kan lide det er smag og behag. App-skuffen kan du få tilbage ved at bruge en anden launcher end Huaweis, men det meste af den grafiske flade kan du ikke slippe for.

Der findes mange features og funktioner i P8, som du måske aldrig får brug for. Lidt ligesom da Samsung gav Galaxy S4 en funktion, som gjorde, at websider automatisk scrollede nedad, når du kiggede på bunden af telefonen (det virkede elendigt), har P8 en funktion, så du kan kalde på den, hvis den er blevet væk. Den svarer så "I'm here!" sammen med en munter melodi. Derudover har Huawei desværre forringet Androids ellers glimrende notifikationssystem.

Men der er også gode elementer i P8's software. Den indbyggede browser er hurtig og enkel og telefon, kontakter og beskeder er samlet i én app - en finesse, som de andre producenter kunne lære af -og låsskærmen er godt designet, ligesom der er et hav af muligheder for at tilføje forskellige temaer.

Alt i alt føles softwaren på Huawei P8 god, men er du meget glad for den originale Android-følelse, så skal du nok vælge en anden telefon.

Flotte billeder - middelmådig video
Huawei P8 tager overraskende flotte billeder. Ofte er det kameraet, der bliver sparet lidt på, når en telefon skal ned i pris - det skete blandt andet ved OnePlus One - men P8's 13 megapixel kamera, med en blænde på f/2.0 og optisk stabilisering, giver imponerende billeder.

De har rigelig farve og kontrast, men holder stadig et naturligt niveau. Kamera-appen ligner meget Apples kamera-app i iOS. Ja, faktisk vil det undre mig, hvis ikke Apples advokater allerede nu sidder og pønser et eller andet mod netop dette punkt. Men at Huawei P8-appen fungerer fremragende, er der ingen tvivl om.

Video er en lidt blandet fornøjelse. Den optiske billedstabilisator giver flotte billeder og et roligt billede, når du filmer, men kvaliteten af videoen er ikke den bedste på trods af en FullHD-opløsning. Videooptagelserne er ikke decideret dårlige, men en smule ringere og mere sløret end på andre topenheder.

En grund hertil kunne være en voldsom komprimering af videofilerne, som sker for at give plads til flest mulige filer på telefonen. Hvilket leder os videre til et af de største problemer ved telefonen.

For telefonen er kun udstyret med 16 gigabyte lagerplads - og kun 11 af disse er til rådighed for dine apps og filer. Du kan heldigvis smide et microSD-kort i, så der er plads til din musik og dine videoer, men du kan ikke længere overføre apps til SD-kortet. Og selv om det er muligt at få apps som Spotify til at placere musikfiler på SD-kortet, så er 16 gigabyte - eller 11 i realiteten - ikke meget til apps. Når du for eksempel har installeret et spil som Heartstone, er der kun 8 gigabyte tilbage.

Der kommer måske en 64 Gb-version til Danmark, men det er et meget stort "måske". Hvorfor Huawei ikke har lagt ud med 32 Gb ligesom mange andre, er mig en gåde.

Konklusion: Flot smartphone til billig penge
Huawei har igen lanceret en flot og god smartphone til en markant billigere pris end konkurrenterne.

Telefonen koster 3.700 kroner, så der er cirka 2.000 kroner op til Samsung S6 og HTC One M9. For de penge kan du købe rigtigt mange ting.

Du kan købe en lille Android-tablet, et par gode høretelefoner, en Windows Phone i mellemklassen - og hvis du er venstrepolitiker, har du næsten råd til et par sko.

Prisen er klart det største plus, men skærmen, et flot design samt en god ydeevne trækker også op.

Det trækker til gengæld ned, at videooptagelser ikke er så gode, og at batteriet ikke er bedre, end det er.

Dertil kommer det største kritikpunk: Mangel på lagerplads. Andre telefoner, såsom iPhone 6, fås også i en 16 gigabyte-model, men Apple sælger også andre enheder med 64 Gb eller derover.

Hvis du ikke har det store app-behov, eller hvis du skulle få fat i 64 Gb-modellen, så tillæg en ekstra stjerne. For P8 er en telefon, som er helt med oppe i feltet af toptelefoner.

Læs også: Test: OnePlus One er en toptelefon til bundpris (fra 2014)


Loading ikon