Artikel top billede

(Foto: www.pernillegreve.dk /)

It vælter ind over produktions-området - og det får konsekvenser

Klumme: Produktions-it er ved at blive en del af it-afdelingens domæne. Nu begynder produktionscheferne at skulle til at forholde sig til it-sikkerhed, systemintegration og ITIL - for blot at nævne et par at de discipliner, der følger med it på godt og ondt. Hvad siger din produktions-direktør til det?

Den nye retning for it har længe været opad. Op i forretningen, op på direktionsgangen, op i produkterne.

It-afdelingens domæne handler mere og mere om alt det, it bruges til, og mindre og mindre om teknologi.

Men nu går det også nedad og udad. It breder sig også til andre teknologiområder.

De kalder det Operational Technology, eller OT, som er rejsen for it ud i produktionshallerne, hvor det handler om uafbrudt drift, automatisering og styring af komplicerede leverancekæder og processer.

Her på kontoret ser vi det hos flere kunder: Produktions-it bliver en del af it-afdelingens domæne, teknologisk såvel som organisatorisk.

Ud over at det givetvis giver nogle meget interessante diskussioner om, hvem der træffer hvilke beslutninger, giver det også nogle nye opgaver for både it- og produktionsfolket.

Meget kort - og for læsere med indsigt givetvis en kende unøjagtigt - kan vi opdele produktions-it i fire niveauer.

Helt tæt på produktionen

På niveau et er vi helt tæt på produktionen.

Her finder vi for eksempel sensorer og andre enheder, der fungerer integreret i produktionen som termometre og pumper.

De opsamler data til brug længere oppe i stakken.

Niveau to er automatiserings-netværket. Her finder vi PLC - controllerne, der styrer automatiseringen af processerne i produktionen, og SCADA-systemerne, der binder dem sammen.

Niveau tre er produktions-informationsnetværket.

Her regerer MES, der overordnet styrer produktionen og sikrer dataopsamlingen.

Og endelig på niveau fire finder vi den velkendte it-verden med ERP, CRM, PLM og andre trygge trebogstavsforkortelser, der binder produktionen sammen med resten af virksomheden.

Det er de fire niveauer, der smelter sammen og bliver mere og mere it. Det er årsagen til den organisatoriske udvikling, og det er grundlaget for den it-drevne digitalisering af virksomhedens produktion.

I it-verdenen er dataintegration ud af produktionen lettere, omstillingshastigheden højere, og udvalget af leverandører, der kan varetage udvikling og drift, større.

ITIL ind i produktionsafdelingen  
Med andre ord er der gået it i produktionen, og det betyder, at produktionschefen skal forholde sig til it-sikkerhed, systemintegration og ITIL - for blot at nævne et par at de discipliner, der følger med it på godt og ondt.

It-sikkerhed er en helt central udfordring.

Produktionsområdet er det sted i en virksomhed, hvor det er lettest at finde ikke-patchede systemer og forældet teknologi ude af support, og med stigende integration mellem it og OT er dette potentielt et højeksplosivt område med sikkerhedsmæssige bagdøre.

Systemintegration har altid været en opgave i produktions-it.

Det nye er, at det skal gå langt stærkere end før - også stærkere end it-afdelingen har været vant til - og det kræver fokus.

Og ITIL er et nyt sprog for produktionsafdelingen, hvis man vil sikre stabil daglig drift i en verden, hvor OT bliver it...

Jeg er ikke bekendt med, i hvilken retning antallet af læsere af Computerworld går i disse dage.

Men måske er der en ny målgruppe på vej: Produktionsdirektøren, der nu skal til at forholde sig til it - ud over at ringe til it-direktøren, når SAP-systemet ikke kører.

Så kære it. Hvad siger din produktionsdirektør?

Er han opmærksom? Er han enig - og parat til at involvere it-afdelingen i sine nye udfordringer?




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere