Artikel top billede

Voldsomt pres på internettet: Risikerer fiberkablerne ikke at kunne følge med?

Den massive udbredelse af eksempelvis Netflix, presser internettets fiber-backbone til det yderste. Informationsmotorvejen risikerer at klumpe til, hvis vi ikke gør noget.

For de fleste forbrugere er tjenester som Netflix, Viaplay, HBO og YouTube lig med masser af underholdning og ubegrænset adgang til alverdens film, serier, sportsbegivenheder og morsomme videoklip.

For internettet er det lig med øget datatrafik og dermed et øget pres på netværket.

Mens internetleverandørerne udbygger deres kablede og trådløse forbindelser i et hastigt tempo for at kunne følge med udviklingen, rejser sig nu spørgsmålet, om internettets backbone - den informationsmotorvej og de knudepunkter i netværket, der sikrer, at datastrømmene kan flyde effektivt - vil kunne blive ved med at følge med.

New Scientist skriver, at forskerne diskuterer et eventuelt kommende "capacity crunch", og hvordan man kan modernisere og effektivisere internettet, så vi undgår problemer.

Fiber har også begrænsninger

For der er begrænsninger for, hvor meget mere information vi kan sende igennem fiber- og kobberkabler ved at booste forbindelserne, forklarer New Scientist.

Problemet er, at man man ikke bare kan blive ved med at forstærke lyssignalerne i fiberkablerne, fordi forbindelsen til sidst mættes, så det ender med at forringe signalerne.

"Du kan ikke få uendelig kapacitet i fiber," siger forskeren Andrew Ellis fra Aston-universitetet i Birmingham til New Scientist.

En repræsentant fra Alcatel-Lucent forklarer i samme artikel, at grænsen ligger på omkring 100 terabits per sekund, og at de fiberoptiske kabler derfor vil kunne nå grænsen indenfor fem års tid.

Mange mulige løsninger - men er de bæredygtige?

Heldigvis har forskerne længe haft fokus på, hvad man så kan gøre for alligevel at kunne skrue mere op for signalstyrken.

Blandt andet kan en forsker fortælle, hvordan man kan analysere interferens i kablerne og på den måde rekonstruere det ellers ødelagte digitale signal.

En anden forsker beskriver over for New Scientist, hvordan nye typer af fiberforbindelser vil kunne håndtere langt mere data, men dog også er langt mere besværlige at producere.

Som forskningsmediet dog også skriver, så er det dog ikke nok, at forskerne får gode idéer - man skal også kunne kommercialisere løsningerne, hvis vi skal undgå at være nødt til at lægge restriktioner på brugen af internettet på den ene eller anden måde.

"Jeg ser ikke, at internettet er i krise. Jeg har stor tiltro til, at menneskers opfindsomhed vil fortætte med at levere varen," udtaler tele-forskeren Andrew Lord fra British Telecom til New Scientist.

Også her i Danmark forskes der i nye teknologier til dataoverførsler, og forskere på DTU satte eksempelvis sidste år verdensrekord i dataoverførsel ved at overføre 43 terabit i sekundet med blot én laser i senderen - et forsøg der blandt andet handlede om at reducere energiforbruget ved dataoverførsler.

Ligesom man hele tiden forbedrer fiber-teknologien, kan man også opnå langt højere hastigheder på kobberkablerne i dag end for blot få år siden.

Læs mere om det her.

Læs også:

Internettet kan blive kvalt i dets egen succes: her er de tekniske udfordringer

Nu viser ny turbo-standard til WiFi for alvor tænder

Kæmpe bredbåndsrapport offentliggjort: Sådan klarer Danmark sig

Nu starter næste slag i den danske telekrig: Fri data i udlandet




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere