Artikel top billede

Test: Intel Compute Stick er en imponerende mikro-computer - men kun brugbar til bestemte formål

Intel Compute Stick er en mikro-computer, som er så lille, at den mest af alt ligner en forvokset USB-pind. Men er sådan en computer overhovedet værd at sætte op?

Intel kom tilbage ved CES-messen i februar med en ny computer. Det er ikke noget, som Intel gør ofte, men det er ikke det, som gør Intel Compute Stick speciel.

Det specielle ved Intels computer er størrelsen. Gemt i hvad der ligner et USB-stik fra 00'erne, finder du en lille computer med en Atom-processor, 2 gigabyte ram og 32 gigabyte hukommelse.

Den kan køre Linux-baserede systemer, men mest imponerende er nok, at den kan køre et fuldt fungerende Windows 8 - og snart Windows 10.

Den sættes op via et HDMI-stik i en skærm og får strøm via et USB-stik. De fleste nye skærme har i dag USB-udgange, hvori strømmen kan komme fra.

Så snart stikket er sat i, booter den lille computer op og viser Windows 8's signaturfarver. Intel Compute Stick har kun én USB-port, så vi foreslår, at du bruger Bluetooth-tastatur og mus.

Efter lidt kort bøvl med at få slået bluetooth-mus og tastatur til ved hjælp af et kablet tastatur, så har du nu en fuldt fungerende Windows 8-computer. Og alt dette tog kun fem minutter.

Så enkelt er det - næsten. I hvert fald hoppede bluetoothtastaturet nogle gange fra bluetoothforbindelsen, og vi kunne af en eller anden grund aldrig trække særlig meget båndbredde på Wi-Fi-forbindelsen.

Læs også: Test: Vi er (stadig) vilde med Intels NUC - nu med i5 processor

Hvad kan den så?


Intel Compute Stick kan alt det, som man forventer af en Windows-computer, der er lille nok til at kunne ligge i en bukselomme.

Den indbyggede Atom-processor (Bay Trail) er på ingen måde en kraftfuld banehest - det er den samme processor, som du ser i flere af de nyere Windows 8-tablets - men du kan alligevel gøre overraskende meget med den lille pind.

Alsidig var det ord, som vi er på redaktionen blev enige om, dækker Intel Compute Stick bedst.

Vi har testet følgende opsætninger, men du kan formodentligt komme på endnu flere.

Som et mediecenter i et "dumt" fjernsyn.

Ved at sætte den lille computer i et fjernsyn, har du nu et velfungerende mediecenter, som kan tilgå næsten alle tænkelige tjenester, som du har lyst til.

Det kan være en fremragende mulighed, hvis du har et fjernsyn, som giver dig et godt billede, men som har en elendig eller ingen smart-TV-oplevelse.

Vi kunne fint vise Youtube, DR TV, TV2 Play og andre tjenester på et 49-tommer 4K-fjernsyn, som selvfølgelig kun viste 1080p-video i en 1.920 x 1.080 pixels opløsning. Ikke desto mindre var billedet stabilt og der var ikke skyggen af hakken. 

Som en mini-computer

Kan Intel Compute Stick erstatte din primære computer derhjemme? Nej.

Kan den erstatte din arbejdscomputer? Måske.

Kan den være en computer til ældre, som blot skal på Facebook, eller en lille, enkel hjemmecomputer? Uden tvivl.

Hvor Intel Compute Stick falder, er på den grafiske ydeevne samt multitasking. Der skal vitterlig ikke meget til, før den lille maskine giver op. Den kan ikke køre spil ud over et par Flash-spil i din browser, men det kan du virkelig heller ikke forvente i den størrelse.

Du kan køre Office-pakken uden problemer. Du kan køre en webbrowser og afspille 1.080p-video uden problemer, men så slutter legen også der. Multitasking bliver bremset en smule af, at computeren kun har 2 gigabyte ram, så forvent ikke 20+ faner i Chrome.

Som en lomme-computer til at have med på farten

Njaa. Der er garanteret sys-admins derude, som kan komme på funktioner ud over min evne, men eftersom du, hver eneste gang du sætter den op, enten skal medbringe allerede tilsluttet bluetoothmus og tastatur, eller skal slås med kun at bruge en af delene i den ene USB-indgang, findes der nok bedre løsninger.

Læs også: Test: Mini-computer fra Gigabyte har overraskende meget kraft

Konklusion: Med det rigtige formål er Intel Compute Stick smart


Intel Compute Stick er en imponerende lille computer, men som mangler lidt eksistensgrundlag. Ud over dens åbenlyse plads som en hjerne til et fjernsyn, så er mange af opgaverne lidt hypotetiske.

Jo, den kan godt klare sig som en lille og billig kontor-computer til Office-arbejde, men så snart den presses med multitasking eller krævende programmer, var det måske bedre, at købe sig en lidt større enhed, for eksempel en NUC eller lignende.

Dertil kommer bøvlet med bluetooth-tilslutning og Wi-Fi.

Måske er det en computer for dig. Prisen er i hvert fald tillokkende. For cirka 1.200 kroner får du en fuldt fungerende computer inklusiv Windows 8.1. Det er lige før, at en Windows 8-licens koster mere end det.

Derfor er den også svær at bedømme. Vi giver den tre stjerner, hvis du tror, at det er en computer, som kan erstatte din desktop-computer, men fem, hvis du har et reelt problem, som Intel Compute Stick kan være løsningen på.

Hvad end det er som mediecenter eller som en Office-maskine.

Hvis Intel Compute Stick bliver for lille og svag, kan du overveje enten Intels egen NUC-computer eller konkurrenten Gigabytes BRIX.

Test: Vi er (stadig) vilde med Intels NUC - nu med i5 processor

Test: Mini-computer fra Gigabyte har overraskende meget kraft


Loading ikon