Test: Sonys Z5 Compact giver masser af kræfter i lille størrelse

Sony Z5 Compact er en flagskibstelefon i lommeformat, og det er ved at være en sjældenhed i en verden styret af stadigt større telefoner.

Ved et hemmeligt møde et sted i de schweiziske Alper, dybt inde i et gammelt slot, satte alle producenterne af smartphones sig ned. Her blev de enige om, at alle forbrugerne ville have telefoner med større skærme.

Ovenstående er opdigtet, men man kunne godt foranlediges til at tro, at scenen vitterligt har udspillet sig.

For det har 2015 været næsten umuligt at finde en smartphone uden en skærm på mere end 4,5".

Selv iPhonen - der ellers har været kendt for at have en relativt lille skærmstørrelse - komme nu med skærmstørrelser på enten4,7" eller 5,5".

Så hvad gør du, hvis du sidder med en iPhone 4S, eller en anden "lille" telefon, og gerne vil blive i den størrelse, men samtidig gerne vil have en telefon, som ikke kommer til at hakke eller på anden vis give problemer på grund af mangel på processorkræfter?

Et bud kunne være Sony Z5 Compact: En 'lille' telefon med en skærmstørrelse på 4,6" - mindre end en iPhone 6 - med samme specifikationer som den "normale" og nye Sony Z5-telefon.

Sony er faktisk den eneste producent, som stadig bygger en "lille" telefon, som indeholder samme hardware, som de øvrige flagskibstelefoner. Og det er en vigtig egenskab, som taler for en Z5 Compact: At have en god telefon, som man kan anvende med en hånd.

Men hvad kan den ellers?

Lille design
Z5 Compact er udstyret med en 4,6 tommer skærm, og så tænker du måske: "Jamen det er jo kun 0,1 tomme mindre end en iPhone 6. Hvor stor forskel er der lige?.

Stor forskel. Kanterne er tynde, og generelt fylder en Sony Z5 Compact mindre end  andre telefoner med denne type indmad. For specifikationer kan du tjekke faktaboksen til højre.

Telefonen er en fryd at benytte med en hånd - noget som testeren her savner, når han er ved at tabe den ellers skønne Samsung Galaxy S6 Edge + hver gang, at han skal bruge den med én hånd.

Z5 Compact er en smule tykkere end andre telefoner på markedet lige nu, men ærlig talt gør det intet.

Den ligger super godt i hånden, og hvis du var vild med det lidt kompakte design i en iPhone 4S, så vil du elske Z5 Compact.

Den er udført i en blanding mellem glas og en blød plastik, som giver telefonen et lækkert design, som man har lyst til at holde i hånden.

Ud over at skærmen er 4,6 tommer, er det også en skærm med en relativ lav opløsning årstallet taget i betragtning. Opløsningen er "kun" på 720 x 1.280 - hvad man normalt vil kalde 720p eller "HD".

Det ser fint ud - ingen kritik der - men der er langt op til samme opløsning, som du ser på telefoner med full-hd svarende til 1.080 x 1920-pixels. Det er den opløsning eller derover, som du ser på de fleste flagskibstelefoner i dag, og det burde man også se på en Z5 Compact - om ikke andet, så på grund af prisen, da telefonen immervæk koster cirka 3.700 kroner.

720p er udmærket, men når nu kameraet kan filme 4K og tage billeder i over 23 megapixel, så bliver det meget hurtigt lidt fesent at se sine flotte billeder på telefonens skærm, som jo oftest skal vise de skudte billeder frem.

På kanten af telefonen finder du en fingerskanner, som ligger genialt til en tommelfinger, hvis altså du er højrehåndet. Venstrehåndede må vænne sig til at tage telefonen med højre hånd, eller benytter pegefingeren til skanneren, som sidder oven på tænd-knappen.

Lækker ydeevne, men irriterende software
Der findes rigtig mange telefoner på markedet, som har små skærme.

En anden "lille" telefon, som absolut er sin pris værd, er Motorolas Moto G - en billig letvægtscomputer, som giver en helt igennem godkendt oplevelse af Android til de ikke så krævende brugere.

Men Z5 Compact giver alt det, som Moto G ikke kan - næsten i hvert fald. Z5 Compact har den nyeste hardware i sig, heriblandt en Snapdragon 810 - hvilket er en af 2015's mest kraftfulde mobil-processorer fra Qualcomm.

Og der er intet at mærke der. Grafisk krævende spil som Dungeon Hunter 5 kører som på enhver anden flagskibstelefon: Hurtig og velfungerende, men den lille formfaktor sammen med den noget varme 810-processor skaber nogle gange en meget varm telefon.

Så varm, at telefonen kun kan filme 4K-videoer i et par minutter ad gangen før, at den beder om pusterum.

Telefonen kører Android Lollipop, men Marshmallow (Android 6.0) skulle være på vej.

Og imens Sony har smidt sin egen "launcher" - grafiske overflade - på Android, så er Sony relativ tro mod Googles designpræmisser, og du vil opleve Material Design mange steder igennem system - markant mere end du vil i for eksempel Samsungs eller LG's telefoner.

Dog er telefonen stadig udstyret med apps fra Sony, som du enten selv skal slette eller ikke kan slippe for, og det kan være irriterende.

Der er mindre end tidligere, og det er en forbedring, men med mindre at du har tænkt dig at købe film igennem Sonys-filmbutik, så er der ingen grund til, at du som bruger skal have den app - og ikke kan slippe for den.

Forbedret kamera
Kameraet i Z5 Compact er det samme, som du finder i Z5, og det er en noget forbedret oplevelse i forhold til de tidligere Z-modeller.

Kameraet har fået en opgradering til 23 megapixel, hvilket giver nogle meget skarpe billeder med en høj detaljegrad. Det er endnu en grund til, at det er ærgerligt, at telefonen kun er udstyret med en skærm i lav opløsning.

Det er flotte billeder, om end ikke revolutionerende flotte, men køber du en Z5 Compact - eller Z5 for den sags skyld - så vil du blive godt tilfreds med billederne.

Du kan se billeder fra Z5 i vores test af telefonen: Test: Sony Z5 er måske Sonys sidste change på smartphone-markedet

Konklusion: Et lille, godt valg
Hvis du vil have dig en "lille" telefon, så har du en række forskellige valgmuligheder.

Du kan vælge en Moto G (2015), som koster markant mindre end en Z5 Compact, men som også har mindre kraftig hardware. Du kan også vælge en OnePlus X, som igen er billigere, men som også har en mindre kraftig processor. Et andet alternativ er den lille Lumia 550.

Og der ser du konkurrenterne. Alle mindre telefoner, men er samtidig også telefoner, som ikke har den samme, kraftfulde hardware, som du finder i Z5 Compact. Det er en fordel for Z5 Compact, men det er samtidig et minus, at der er en prisforskel af den helt store slags. En OnePlus X koster kun cirka 2.000 kroner, mens en Z5 Compact koster 3.700 kroner - og en OnePlus X har endda en bedre skærm.

Dog har den ikke så godt et kamera som Z5 Compact, og meget af det du betaler for i Z5 Compact er hele pakken. Vil du have en topmodel i lille format, så er Z5 Compact et godt bud.

Læs også: Marshmallow-udrulningen står i stampe: Så få har fået den nyeste Android-version
Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...
mest debaterede artikler

Computerworld
Jens Højgaard skrev negativ anmeldelse på Trustpilot - nu er han blevet sagsøgt for 11.419 kroner
En negativ anmeldelse på Trustpilot om et inkassofirma har indtil videre kostet den selvstændige hvidevare-reparatør Jens Høgni Højgaard flere tusinde kroner og en tur i retten. Forklaringen er, at inkassofirmaet har forbudt kunder at udtale sig negativt i offentlighed om selskabet.
CIO
Har rulllet Mac-computere ud til 90.000 ansatte: Her er seks nyttige erfaringer fra IBM's store Mac-udrulningsprojekt
På lidt over et år har IBM rullet 90.000 Mac-computere ud til medarbejderne, mens virksomheden har gjort sig en hel række erfaringer. Læs her, hvad IBM har lært af projektet.
Comon
Overblik: Her har du ni af årets allerbedste bærbare computere
Her har du en liste over ni af de bedste bærbare computere, du kan købe i Danmark.
Channelworld
Overblik: Det ved vi efter første retsmøde i den store Atea-bestikkelsessag
Den første sag om bestikkelse af offentlige ansatte kører i disse dage, hvor offentlige ansatte anklages for at have modtaget bestikkelse fra it-giganten Atea.
White paper
Case: Uafhængig rådgivning bragte uventet navn på banen for Icopal
Icopal lyttede til uafhængig rådgivning fra Kompetera, og det bragte et uventet navn inden for storage på banen, da man skulle udskifte det gamle storagesystem.