Artikel top billede

Konkursen truer: Her er den eneste løsning, hvis Fona vil overleve

Fona må genopfinde sig selv helt fra bunden, hvis butikskæden skal have en chance for at overleve, lyder det fra ekspert i detailhandel.

Både antallet af butikker og det grundlæggende forretningskoncept i den kriseramte elektronikkæde Fona trænger til en gevaldig overhaling, hvis Fona skal overleve på længere sigt.

Sådan lyder det fra detailhandelseksperten Dorte Wimmer fra Retail Insitute Scandinavia.

Her og nu leder Fonas ledelse med lys og lygte efter en investor, som vil skyde op mod 100 millioner kroner i selskabet.

Men der skal formentlig også skæres dybt i antallet af butikker og medarbejdere.

Men Dorte Wimmer peger på, at Fonas problemer handler om meget andet end penge.

Mens konkurrenter som Elgiganten og senest Power har udviklet lavpriskoncepter. har Fonas ledelse glemt at fortælle sig selv og sine kunder, hvordan man adskiller sig fra konkurrenterne.

"En gang var deres slogan: "Ih, de er så flinke hos Fona " Men altså, du kan ikke leve af at være flink. Kunderne vil have noget andet end bare, at du er flink. Så der har de sovet i timen."

Hvilke krav ville du stille, hvis det var dig, der skulle investere et større millionbeløb i Fona?

"Jeg vil klart stille det krav, at de skulle kigge deres butiksstruktur efter. Både i forhold til, om deres butikker ligger de rigtige steder og i de rigtige byer. Og selvfølgelige om nogle af dem skal lukkes. Det vil jeg næsten tro, de skal, eftersom de har 56 butikker," siger Dorte Wimmer.

"Så ville jeg også kigge på størrelsen af butikkerne. De har en del store butikker, og det kunne godt være at man kunne nøjes med nogle mindre. Det hænger så igen tæt sammen med hele deres butikskoncept."

Prispres og kæmpeunderskud

"Spørgsmålet er, hvad Fonas skal være for den fremtidige forbruger? Der kan det være, at man skal tænke i, at man ikke skal have alle varekategorier og være god til alt," siger Dorte Wimmer.

Hun peger på, at Fona de seneste år har været under voldsomt pres med underskud på omkring 30 millioner kroner som er udløst af det voldsomme prispres fra konkurrenterne."

"Hele det der med Experts Power-kæde, som blev lanceret i sommer. Det har sænket priserne og presset dem yderligere. Det har nok været det, der har været dråben, der har betydet at de har måttet give op."

"Man skal fokusere og finde en position som for eksempel vi kender det fra Elgiganten, der er dem med de laveste priser. Og Hifi-Klubben, det er dem, der ved alt om de enkelte mærker. Så det er vigtigt for Fona, at de får skabt en position, hvor de kan sige: "Vi er dem med... et eller andet." Det har de ikke haft."

"Vi ser både i Norge og Holland, hvor onlinebutikker som Komplett og Cool Blue åbner fysiske butikker, hvor man kan få råd og vejledning, og så kan man få sendt varerne hjem. Så der er ikke noget lager i butikkerne. Komplett har også lavet butikker, hvor de er rigtig gode til at lave aktiviteter - for eksempel med fodboldaftener, hvor man kan få en øl og være sammen med andre mennesker. Det kunne være en vej at gå for Fona," slutter Dorte Wimmer.

Læs også:

Fona går i betalingsstandsning: Skal finde ny kapital for at undgå konkurs

Konkursen truer: Derfor er det gået helt galt for Fona




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere