Artikel top billede

Phishing-angreb mod Rigshospitalet: Svindlerne sendte fup-mail - og fulgte op med telefonopkald

Region Hovedstaden og herunder Rigshospitalet har været ramt af et phishing-angreb, hvor de it-kriminelle både forsøger sig med mails og telefonopkald. Se regionens modsvar her.

Et udspekuleret phising-angreb ramte i sidste uge medarbejdere i Region Hovedstaden, mere specifikt på Rigshospitalet.

Computerworld har fået oplyst af en kilde, at de it-kriminelle også forsøger at presse medarbejderne til at udlevere fortrolige login-oplysninger via telefonopkald.

Mikael Skov Mikkelsen, direktør i Center for It, Medico og Telefoni, der står for at levere it til hospitalerne i Region Hovedstaden, bekræfter, at der har været gang i et phishing-angreb.

"Desværre er det jo noget, der fra tid til anden forekommer. Vi lever jo i sådan en verden. Uanset hvor stor en indsats, man gør, vil der altid kunne forekomme spam og forsøg på phishing. Det, der tæller - udover at have et professionelt sikkerheds-setup generelt - er, hvor god man er til at reagere på det.

"Og her mener jeg, at vi i Region Hovedstaden har et udmærket beredskab," siger Mikael Skov Mikkelsen.

"Nogle gange er der noget, der smutter igennem spamfilteret. Når det sker, sender vores folk en skrivelse ud til hospitalet eller hele regionen om, at man skal passe på de her mails. Samtidig blokerer vi afsenderen, så der hverken kan sendes mails til eller fra phishing-mailadressen."

"Det er klart, at hvis der også er telefonopkald involveret, er det noget, vi tager ekstra seriøst og følger op på."

Sådan ser mailen ud

Center for It, Medico og Telefoni har derudover sendt en skriftlig orientering om phishing-angrebet til Computerworld.

Her oplyses det, at nogle af medarbejderne i Region Hovedstaden tirsdag aften i sidste uge, den 19. april, modtog en phishing-mail, hvor de blev opfordret til at udlevere deres fortrolige medarbejderoplysninger.

Mailen ser således ud:

Fra: Alice Pedersen
Dato: 19. april 2016 kl. 17.22.40 CEST
Til: Undisclosed recipients:;
Emne: Admin notits

Denne mail blev sendt af Regionh Admin Center for at meddele, at vimidlertidigt har forhindret adgang til din konto, fordi Vi har bemærket et login forsøg på din konto fra en ukendt enhed.

Vi har grund til at tro, at din Regionh e-mail-konto kan være blevet adgang til en anden, og det var for ulovlige aktiviteter, du skal sende Administration nedenstående oplysninger ellers vil vi blokere denne konto permanent, skal du svare på denne Regionh e-mail med det samme og indtast din detaljer nedenfor.

Navn:
Brugernavn:
Adgangskode:
Bekræft Adgangskode:

Samtidig har de it-kriminelle efterfølgende kontaktet medarbejdere i Region Hovedstaden på telefonen for at forsøge at presse dem yderligere til at udlevere oplysningerne.

"Der er til vores orientering et par enkelte medarbejdere, som - på et meget gebrokkent engelsk - efterfølgende også er blevet kontaktet telefonisk."

"Der er dog ingen af dem, der faldt i fælden," oplyser Center for It, Medico og Telefoni.

Sådan svarede regionen igen

Center for It, Medico og Telefoni i Region Hovedstaden valgte på grund af phishing-angrebet at iværksatte en række modforanstaltninger:

For det første blev der udsendt en popup-besked til alle medarbejdere, der automatisk og af flere omgange dukkede op på alle medarbejderes skærm:

Der bliver for tiden modtaget mange e-mails i bl.a. RegionH fra alma@faaborgmidtfyn.dk, hvor f.eks. brugernavn og password til ens postkasse efterspørges. Der trues med at der bliver lukket for postkassen, hvis der ikke svares tilbage. Disse e-mails skal der IKKE svares tilbage på og de kan blot slettes. CIMT vil aldrig bede om dit password.

MVh CIMT Servicedesk.

Samtidig har Region Hovedstaden blokeret for at medarbejderne kan svare på mailen.

"For det tredje fjernede man muligheden for, at pågældende mailadresse nogensinde igen vil kunne sende mails til Region Hovedstaden - eller at medarbejderne omvendt kan sende mails til denne mail."

"For det fjerde gik man systematisk i gang med at fjerne pågældende mail fra medarbejdernes indbakker," lyder orienteringen fra Center for It, Medico og Telefoni i Region Hovedstaden til Computerworld.

"Vi har ikke viden om, at det er lykkes at få medarbejdere til at udlevere information," sluttes orienteringen af.

Læs også:

Ny type phishing-mail har din chef som afsender

Disse danskere klikker mest på phishing-beskeder




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere