Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Har ventet i 10 år: Nu vil Søren Pind igen udskyde kritisk gennemgang af omstridt telelogning

De omstridte regler for telelogning har ventet på en kritisk revision i 10 år. Skiftende regeringer har udskudt den lovpligtige revision af telelogningen ikke mindre end fire gange. Nu lægger justitsminister Søren Pind (V) i ovnen til en femte.

Ikke mindre end 10 år har privatlivsentusiaster og branchefolk ventet på en revision af retsplejelovens § 786, stk. 4, den såkaldte telelogningspligt, der kræver, at teleudbydere registrerer tele- og internetkommunikation.

Og folk har ventet i god tro, for det er faktisk allerede vedtaget ved lov, at telelogningspligten skal revideres.

Den lov er bare blevet ændret ikke mindre end fire gange. Hver gang er revisionen af telelogningspligten blevet udskudt.

Og nu vil justitsminister Søren Pind (V) udskyde den for femte gang.

Det handler om sessionslogning

27. april fremsatte justitsminister Søren Pind et forslag til endnu en udskydelse af revisionen.

Nederst i den lange række af juridiske krydsreferencer og kancelli-formuleringer kan tålmodige læsere finde Søren Pinds begrundelse for, at udskydelsen skal nå sit 10 års jubilæum.

"Rigspolitiet anbefaler... ... at udvide teleudbydernes pligt til at logge internetoplysninger, navnlig ved at genindføre regler om logning af oplysninger om internettrafik i en forbedret form, som vil gøre de loggede oplysninger mere anvendelige i politiets efterforskning."

Politiet vil altså stadig have den sessionslogning, som Søren Pind  17. marts i år erkendte var alt for dyr.

Det kan du læse mere om her: Søren Pind dropper planer om sessionslogning: Det bliver for dyrt

Derfor vil justitsministeren udskyde en revision af lovteksten, indtil han har fundet en mere økonomisk spiselig måde, at genindføre sessionslogningen.

Eller med Justitsministeriets ord:

"Justitsministeriet finder... ..., at revisionen af logningsreglerne bør udsættes med henblik på at fortsætte den gode dialog med udbyderne, således at de nye regler både i tilstrækkelig grad tilgodeser politiets behov, og samtidig ikke pålægger udbyderne unødige økonomiske byrder."

Løbende udskudt

Oprindeligt skulle reglerne for telelogning revideres i 2006.

Men hver gang kalenderen har nærmet sig, at loven skulle revideres, har skiftende regeringer udskudt datoen.

Senest blev revisionen udskudt til folketingsåret 2014-15.

Opmærksomme læsere vil vide, at det folketingsår er overstået for længst, og der var da også et lovforslag om endnu en udskydelse klar i april 2015, men folketingsvalget betød, at den aldrig nåede til vedtagelse.

Og nu kan vi måske alle sammen få lov til at vente et år til.

Læs også: Vi går på jagt efter et tal: Hvor mange sager har politiet egentlig opklaret via sessionslogning?




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere