Artikel top billede

Seks ting du bør tjekke efter download af den store opdatering af Windows 10

Microsofts store sommeropdatering har ramt de danske Windows 10-computere. Her har du en liste af tips og indstillinger, som du bør tjekke, når installationen er færdig.

Windows 10's første store opdatering er klar til at blive installeret på computere verden over, og har du en Windows 10-computer, bør du opdatere med det samme.

Du har egentlig ikke noget valg, for Microsoft kræver, at du installerer alle opdateringer - også store skelsættende opdateringer som denne.

Du kan læse mere om opdateringen her: Kæmpeopdatering af Windows 10: Disse nye features og ændringer er på vej

Selve installationen tager omkring 20 minutter og bør ikke give nogle problemer. Fra Windows Update-menuen i Indstillinger finder du opdateringen, der genstarter din computer et par gange i forbindelse med installationen. Giv den tid.

Sommer-opdateringen til Windows 10 ændrer ikke synderlig meget, men der er alligevel et par områder, som du bør tjekke ud efter installationen.

Opdateret startmenu

Startmenuen har fået endnu en overhaling. Nu ligger samtlige af dine programmer og apps i en lang række langs dine pinnede, firkantede ikoner, og du kan også lettere komme til specifikke Windows-lokationer, der fastsættes helt til venstre.

Hvis du ser "foreslåede apps" - et lille felt af reklamer -  som et menufelt i din startmenu, kan du fjerne reklamerne ved at gå ind i indstillinger > Personlig > Start.

Her kan du også ændre, hvilke mapper og stier der skal vises helt til venstre.

Sort-tema

Hvis du ofte arbejder i mørket foran din computer - eller godt kan lide sort - kan du ændre Windows 10 til at benytte et mørkt tema, der spredes over samtlige af Windows indbyggede apps.

Det er for eksempel Indstillinger, Groove Music og Windows' app-butik. Indstillingen finder du i Indstillinger > Personlig > Farver.

Det er også her, du finder menuen for at ændre farvetemaet i Windows 10.

Fjern din email fra logon-skærmen

Logon-skærmen er blevet opdateret med nye animationer og et pænere design, men når du skal skrive din adgangskode ind, kan det være, at din email-adresse står og flagrer midt på skærmen.

Hvis du ikke ønsker, at din emailadresse bliver vist til Gud og hver mand, der kigger dig over skuldrene, kan du fjerne feltet hurtigt i Indstillinger. Læg desuden mærke til, at Indstillinger har fået en grafisk overhaling. De fleste menuer ligger dog det samme sted som før.

For at fjerne din emailadresse fra login-skærmen: Gå ind i Indstillinger > Konti > Indstillinger for Logon.

I bunden af menuen kan du fjerne din emailadresse fra logon-skærmen, og det er også her, at du kan opsætte en ny adgangskode, pinkode, billedadgangskode eller opsætte Windows Hello, hvis din computer understøtter ansigts- eller fingeraftryksgenkendelse.

Slet gammel version af windows

I forbindelse med opdateringen gemmer Windows en version af din gamle Windows 10, hvis der nu skulle ske problemer under installationen.

Men sådan en mappe fylder ret så meget - 18- og 21 gigabyte på to af Computerworlds Windows 10-computere - så hvis du ikke ligefrem vælter dig i lagerplads, kan du gå ind og slette mappen.

Mappen gemmes, for at du kan få adgang til dine filer fra den tidligere version af Windows 10, hvis der skulle gå noget galt under installationen af den nye.

Du gør dette nemmest og mest sikkert ved at højreklikke på dit C-drev (eller det drev, hvor du har din Windows-installation) og her klikke på Egenskaber.

Herefter trykker du på Diskoprydning og derefter igen på "Ryd op i systemfilerne." Efter et minuts tid får du en oversigt over systemfiler, som du kan slette for at få mere plads, og her vil der ligge en mappe på mange gigabyte med navnet "Tidligere Installationer af Windows".

Denne kan du slette, hvis du er sikker på ikke at skulle gå tilbage til Windows 10 pre-sommeropdatering igen. Har du rigeligt af plads på din harddisk, vil vi anbefale ikke at slette mappen endnu.

Giv Edge en ny chance

Edge er Windows 10's browser, der skulle erstatte Internet Explorer, men mange brugere sværger stadig til Chrome eller Firefox.

En af grundene til dette er muligheden for Extensions, små tilføjelsesprogrammer, der kan installeres i Chrome eller Firefox.

Og det kan du nu også gøre i Edge.

Der er stadig ikke mange extensions til rådighed, men du kan få Adblock og Adblock Plus, der skjuler bannerreklamer i Edge.

Du finder extensions i Windows Store og ikke i Edge-browseren.

Få hentet den nye Skype-app

Skype bruges af millioner verden over, selv om programmet langtfra er fejlfrit.

Den gamle klient er langsom og kan suge overraskende store mængder ressourcer fra din computer, men nu kommer Microsoft endelig med et alternativ: En Skype-app, der rent faktisk virker.

Appen hedder stadig Skype Preview i Windows Store-butikken, men er færdigbygget, og den kan næsten det samme, som dit eksisterende Skype-program. Appen er rettet mod privatpersoner, og du kan modtage notifikationer i Windows 10's ellers lidt oversete notifikationcenter.

Appen benytter markant færre ressourcer fra din computer, men har ikke indbygget oversætter ligesom det klassiske Skype-program har.

I den nye app finder du også Microsofts Chat-bots, som du kan skrive og interagere med. Hvis du er bruger af tjenesten ITTT (If This Then That), kan du få en chatbot til at skrive til dig, hver eneste gang en udvalgt begivenhed finder sted.

Læs også: Tablet-salget styrtdykker: Der er dog håb for prof-modellerne