Ulovlig radiosender i ny MP3-afspiller

En ny bærbar MP3-afspiller med indbygget FM-sender, der netop er kommet på markedet i Danmark, er ulovlig at benytte. Det kræver en særlig tilladelse at bruge FM-sendere inden for EU, uanset hvor svag sendestyrken er. Køberne skal ikke sætte næsen op efter en sendetilladelse, lyder det fra IT- og Telestyrelsen.

En ny MP3-afspiller, som er sendt ud på det danske marked, kan fungere som radiosender på det samme FM-bånd, som de danske radiostationer benytter, og det er ulovligt.

Senderen i MP3-afspiller Muro MR-100, som selskabet Bosscom har sendt i handlen, gør det muligt at sende musik fra afspilleren til for eksempel en bilradio, blot ved at vælge en FM-frekvens og indstille bilradioen.

- Det er ulovligt at sælge udstyret, og det er ulovligt at bruge det, siger chefkonsulent Robert Lindgaard fra IT- og Telestyrelsens frekvenskontor.

Købere skal aktivere ulovlig funktion

Funktionen er slået fra i den indbyggede software i de modeller, som Bosscom sælger. Derfor mener selskabet ikke, at det er anderledes end at sælge en hurtig bil.

- Det er fuldt lovligt at sælge dem, så længe senderen ikke er aktiveret. Det har vi tjekket med Telestyrelsen, siger Jens Nielsen fra Bosscom.

I en pressemeddelelse om produktet skriver selskabet, at brugerne kan slå funktionen til igen ved at hente en opgradering fra producenten. Selv om funktionen altså ikke er slået til, når produktet langes over disken, så er FM-senderen afspillerens største aktiv, fremhæver selskabet både i pressemeddelelsen og på sin hjemmeside.

- Det, der adskiller den her fra tilsvarende afspillere, det er FM-transmitteren, siger Jens Nielsen

Han indrømmer, at teksten på hjemmesiden ikke informerer køberne om, at FM-senderen er slået fra, og det er ulovligt at slå den til. Men han mener heller ikke, at det er forhandlerens ansvar at fortælle kunderne, hvad de må bruge afspilleren til.

- Vi skriver heller ingen steder, at du ikke må have ulovligt kopieret musik på den, siger Jens Nielsen.

Kræver licens som lokalradio

Alle, der slår FM-senderen til, skal i princippet have en sendetilladelse fra Kulturministeriet ligesom enhver anden lokalradio. Men den mulighed kan slet ikke komme på tale, lyder meldingen fra IT- og Telestyrelsen.

- Det vil ikke kunne lade sig gøre. Der er ikke afsat frekvenser til det formål, siger Robert Lindgaard.

Den indbyggede FM-sender er ulovlig at bruge i alle EU-lande, mens det for eksempel er lovligt i USA og en række andre lande at sælge udstyr med FM-sendere, så længe sendestyrken er meget lav.

Robert Lindegaard påpeger, at mens man måske ikke forstyrrer så mange, mens man kører i sin bil, så kan situationen være en anden, hvis man slår senderen til i en boligblok.

- Man kan forstyrre naboens radio, hvis man sender på samme frekvens som P3, siger han.

Bosscom: Forældet lovgivning
Bosscom vurderer, at det blot er et spørgsmål om tid, før lovgivningen bliver ændret, så FM-sendere med lav sendestyrke bliver tilladt.

- Lovgivningen er helt tilbage fra lige efter Anden Verdenskrig. Jeg ved, at Telestyrelsen arbejder på at ændre den, siger Jens Nielsen.

Da de samme regler gælder i hele EU, vil en eventuel lovændring dog være en længere proces, som ikke ligger i hænderne på IT- og Telestyrelsen.

Relevante link

Muro MR-100 hos Bosscom

Danske Radiogrænseflader (IT- og Telestyrelsen)




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere