Landsretten dømmer 17-årig netparty-spiller

Landsretten gav fredag Antipiratgruppen medhold i, at den 17-årige Rasmus Kjeldgaard skal betale en erstatning på 36.000 kroner for at have stillet filer til rådighed for andre ved et netparty i Esbjerg for knap tre år siden. Skærmdumps var eneste bevis, og den dømtes far overvejer nu sammen med advokaten at anke sagen til Højesteret.

Efter knap tre års venten fik 17-årige Rasmus Kjeldgaard fredag sin dom, da Landsretten gav Antipiratgruppen medhold i, at han ulovligt stillede omkring 2.500 musikfiler til rådighed for andre under et netparty i Esbjerg.

Rasmus Kjeldgaard tabte sagen i byretten i april sidste år, men hans far valgte at anke, fordi han ikke ville acceptere skærmdumps som eneste bevis.

Ifølge Antipiratgruppens advokat Torben Steffensen har antipiraterne fået medhold i deres synspunkter. Det betyder, at Rasmus Kjeldgaard kommer til at betale erstatningsbeløbet plus sagsomkostninger.

- Det er en skærpelse af byrettens dom, og vi kan kun være tilfredse, for Landsretten har fulgt vores konklusioner, siger Torben Steffensen.

Overvejer at anke

Den dømtes far, Niels Jørgen Kjeldgaard, er skuffet over dommen, og han overvejer nu at anke til Højesteret.

- Det undrer mig, at der nu er en dom, som siger, at skærmbilleder er nok til at dømme folk, da man ikke kan bevise, at der ligger noget bag de skærmbilleder. Det synes jeg er mistænkeligt, siger han.

Sagen opstod under et netparty i Esbjerg i oktober 2001, hvor Antipiratgruppen via spioner blandt deltagerne overvågede datatrafikken og senere gennemførte en fogedforretning. Her fik blandt andet dengang 14-årige Rasmus Kjeldgaard beslaglagt sin pc .

Antipiratgruppen indgik forlig med omkring 150 deltagere, men Rasmus Kjeldgaard nægtede at have gjort noget ulovligt.

Skærmbilleder som bevis

Antipiraterne overskred tidsfristen for at bruge indholdet på Rasmus Kjeldgaards pc som bevis. Beviserne mod ham bestod derfor af to udskrifter, der angiveligt viser skærmbilleder fra hans computer, da den blev beslaglagt på netpartyet.

Det vurderede Østre Landsret til at være bevismateriale nok.

En ung mand fra Skjern deltog i samme netparty, og han blev i sidste måned frikendt for piratkopiering i Vestre Landsret, fordi det eneste bevis i sagen mod ham bestod af en cd-rom med filnavne fra den anklagedes pc.

Antipiratgruppens advokat Torben Steffensen mener dog ikke, at man kan sammenligne de to sager, fordi bevismaterialet i Skjern-sagen først blev printet ud fra bevissikringen en måned efter netpartyet.

Ukendt erstatning

Rasmus Kjeldgaards advokat, Per Overbeck, mener derimod, at de to sager ligner hinanden, og han ser det som en af flere grunde til at forsøge at få sagen for Højesteret.

- Jeg synes, det er en meget tankevækkende dom med hensyn til beviskravet for, hvad der ligger på en computer. Her siger man, et man et skærmbillede er nok, og det er alt for lidt efter min smag, siger Per Overbeck.

Han er desuden utilfreds med, at Rasmus Kjeldgaard skal betale erstatning til Antipiratgruppen, når den ikke har villet oplyse, hvor meget den ellers har fået i erstatning fra netpartyets deltagere.

Rasmus Kjeldgaard havde indgivet modkrav mod Antipiratgruppen på 28.000 kroner, fordi den aldrig gjorde brug af beviserne fra den oprindelige bevissikring. Lovgivningen åbner for den slags modkrav, men Landsretten afviste det.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere