Skønhedspletter i MS-rivalen OpenOffice 2.0

Version 2.0 af den gratis open source-kontorpakke OpenOffice.org byder på et nyt database-program og indbygget dansk stavekontrol. Den nye version er dog ikke uden skønhedspletter.

Version 2.0 af open source-kontorpakken OpenOffice.org udfordrer Microsofts kontorpakke med nye funktioner.

OpenOffice, som er en open source-udspringer af Suns StarOffice, bliver ofte nævnt som det mest seriøse alternativ til Microsofts Office-pakke.

- OpenOffice er på vej til at blive den mest populære kontorpakke, verden hidtil har set, udtaler Jonathan Schwartz, direktør for Sun, ifølge en pressemeddelelse.

Trods en åbenlys fordel over for Microsofts Office og Corels WordPerfect målt på prisen, må det dog være skuffende for projektet, hvor begrænset et indhug det har gjort på Microsoft.

En række danske pilotforsøg med kontorpakken i det offentlige har trods positive resultater for OpenOffice ikke ført til en bred accept.

Tværtimod har en af frontløber-kommunerne, Hanstholm, ofret OpenOffice i forbindelse med kommunalreformen.

Der har især været problemer med at overføre makroer fra Microsofts Excel-regneark til OpenOffices Calc.

Ændret brugerflade

For brugere af tidligere versioner af OpenOffice vil version 2.0 byde på en lang række ændringer. Mest synligt er en ændret brugergrænseflade.

I tekstbehandlingsprogrammet Writer er den nu vanskelig at skelne fra det, man ser i Microsofts Word, på godt og ondt.

Godt fordi det formentligt gør overgangen lettere for brugere, der er vant til Word, og ondt fordi det samtidig ikke rigtig tilføjer noget nyt.

Hvis man bliver ved sammenligningen med Microsofts Office-flagskib, overhaler OpenOffice mest åbenlyst Microsofts Office på prisen.

For private brugere er det da derfor nok også mere rimeligt at sætte OpenOffice op over for Microsofts neddroslede kontorpakke Works, som ofte sælges sammen med Windows-pc'er.

Her har OpenOffice klart mere at byde på, men er på Windows-platformen grådig, især når det gælder forbruget af hukommelse, som i forvejen er en kostbar ressource for Windows-brugere. Writer bruger således allerede over 35 megabyte under Windows XP, blot programmet åbnes.

Dansk sprogpakke

For danske brugere er den positive nyhed, at den danske sprogpakke og stavekontrol nu er installeret fra start, hvilket i tidligere versioner kunne være en besværlig affære.

Under overfladen har OpenOffice også fået en række nyheder. Den største tilføjelse er programmet Base, som er en brugerflade til at arbejde med databaser og modstykket til Microsofts Access.

Derudover har man i version 2.0 valgt at skifte til det XML-baserede dokumentformat OpenDocument, som udviklerne håber vil udvikle sig til at blive et bredt accepteret format.

Der er også sket forbedringer til den nok mest populære bonus-funktion i OpenOffice i forhold til konkurrenterne, nemlig den lette eksport til PDF.

Endelig er der kommet bedre understøttelse af en række lukkede dokumentformater. Det betyder blandt andet, at det nu er blevet muligt at åbne WordPerfect-dokumenter.

I den danske version er der også sket synlige forbedringer af oversættelsen af flere menuer, som nu er mere i tråd med det sprog, som andre dansksprogede programmer anvender.

2.0 med skønhedspletter

Mens version 2.0 fremstår som et mere helskabt og professionelt produkt end visse tidligere versioner, så er det ikke uden skønhedspletter.

Eksempelvis installerer OpenOffice en række skrifttyper, hvoraf flere er af enten tvivlsom kvalitet eller direkte uanvendelige.

Desuden kan ligheden på overfladen med Microsofts produkter give forvirring, når markering ved hjælp af musen ikke fungerer på samme måde, som brugeren vil forvente ud fra udseendet.

OpenOffice.org 2.0 er frigivet under GNU Lesser General Public License, og den danske version med både dansk, tysk og engelsk stavekontrol kan downloades til Både Linux, Windows, Solaris og Mac OS X.

http://da.openoffice.org/about-downloads.html




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Cyber Briefing

Computerworld giver dig hver måned 30 minutter med de nyeste cybertrusler, konkrete angreb og brugbare råd. Få indsigt i AI og sikkerhed, compliance, risikovurdering og forsvarsstrategier. Tilmeld dig næste Cyber Briefing nu.

14. august 2025 | Læs mere


Cyber Security Summit 2025: Her er truslerne – og sådan beskytter du dine kritiske data

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

19. august 2025 | Læs mere


Cyber Security Summit 2025 i Jylland

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

21. august 2025 | Læs mere