Luftskibe sørger for internetforbindelsen

Glem ADSL og WiMAX. I fremtiden kan det blive ubemandede luftskibe og svævefly i 20 kilometers højde, der leverer bredbåndsforbindelsen.

Mens WiMAX-opkoblinger og satellitforbindelser er ved at blive kørt i stilling som afløserne til internet gennem kabler, arbejder en gruppe forskere i det EU-støttede konsortium Capanina på en billig og effektiv mellemting: Et soldrevet luftskib eller svævefly, der flyver rundt i stratosfæren i flere måneder ad gangen og leverer lynhurtige internetforbindelser til en hel storby.

I to år har forskere fra University of York i England arbejdet på at udvikle fremtidens trådløse infrastruktur, i samarbejde med partnere fra hele EU og Japan.

Og for et par uger siden blev teknikken med succes testet i det virkelige liv, da en radiolink-boks på størrelse med en vaskemaskine blev sendt op fra det nordlige Sverige med en 12.000 kubikmeter stor luftballon.

I de ni timer, ballonen var på plads i 24 kilometers højde, lykkedes det at sende data frem og tilbage med hastigheder på op til 1,25 gigabit/s.

Målet er at kunne tilbyde hastigheder på 120 megabit/s, når prototyperne inden for tre til fem år er blevet udviklet til et kommercielt produkt.

Det bliver i første omgang til stationære kunder, der udstyres med en lille parabolantenne. Senere også til mobile kunder, som for eksempel en forbindelse til et tog.

Hurtig udrykning

Et enkelt luftskib i 17 til 20 kilometers højde – det dobbelte af flyvehøjden for rutefly – kan dække et område med en diameter på 60 kilometer. Luftskibe og svævefly vil naturligvis ikke kunne stå bomstille, men vil holde sig inden for en radius af et par kilometer.

Omvendt er en af de store fordele ved denne løsning også, at den hurtig kan flyttes - for eksempel til en by, der er ramt af en naturkatastrofe, hvor der er brug for hurtigt at etablere en nød-opkobling.

Forskerne anslår prisen for at etablere en internetforbindelse ved hjælp af et luftskib til at være blot en tiendedel af prisen for en tilsvarende satellit. Samtidig vil kapaciteten være over tusind gange højere.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere