Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Radikale skubber regeringen mod digitale valg

Regeringen mangler ambitioner, når det gælder indførelsen af elektroniske valg, mener Det Radikale Venstre. Partiet kræver videnskabsminister Helge Sander (V) og indenrigs- og sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen (V) på banen.

Den danske regering slæber for meget på fødderne, når det gælder digitaliseringen af valghandlinger i Danmark.

Det mener Det Radikale Venstres digitaliseringsordfører Morten Østergaard, der vil have regeringen til at gå foran og tage initiativ til at sikre flere forsøg med digitale valgsteder.

- Det burde være regeringen selv, der tog initiativet, så nu vil vi give ministrene mulighed for at fortælle, hvad de har af visioner på området, hvis de har nogen, siger han.

Ministre i samråd

Morten Østergaard har kaldt både videnskabsminister Helge Sander (V) og indenrigs- og sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i samråd.

Her skal de to ministre redegøre for, om regeringen selv er på vej med initiativer til digitaliseringen af de danske valghandlinger.

- Nu må vi høre, hvad regeringen har af ambitioner. Hvis det stadig virker for fodslæbende, må vi se, om vi kan samle flertal uden om regeringen til at gå videre, siger Morten Østergaard.

Han ser umiddelbart flere fordele ved at arbejde videre med en digitalisering af valghandlingerne, som det blandt andet sker i lande som Schweiz, England og Estland.

- Der vil naturligvis være en barriere, og vi er ikke ude på at udfordre de helt fundamentale ting i vores valg som eksempelvis stemmehemmelighed. Men forbeholdene bør ikke stå i vejen for en dynamisk digitalisering af valghandlingen, siger Morten Østergaard.

Færre tællefejl

De Radikale mener, at fuldstændigt digitale valgsteder vil bane vejen for digitale løsninger, der kan gøre stemmeafgivelsen nemmere for eksempelvis svagtseende og ordblinde via oplæsning.

Endvidere vil digital stemmeafgivelse kunne frigive ressourcer og mindske besværet med stemmeoptælling og fintællinger samt eliminere de menneskelige tællefejl, mener partiet.

- Ved det seneste kommunalvalg genoptalte man i en kommune stemmerne fem gange, før man fandt mandatfordelingen på grund af manuelle optællingsfejl og uenighed om enkelte stemmesedlers gyldighed, siger Morten Østergaard.

Flere mulige modeller

Den radikale digitaliseringsordfører vil ikke lægge sig fast på en bestemt model for digitalisering af valgsteder.

Han forestiller sig blandt andet forsøg med at lade vælgerne stemmer ved computere, som både registrerer stemmen og printer en kvittering til en stemmeboks.

Det vil sikre, at man har stemmerne på print, hvis der efterfølgende er behov for en fintælling.

Morten Østergaard mener, at indførslen af digitale valg som sideeffekt vil fremme den teknologiske udvikling i Danmark.

- Den viden, som et sådan projekt vil kaste af sig på flere forskellige områder, vil bidrage positivt til ambitionen om at placere Danmark forrest i det teknologiske førerfelt, siger Morten Østergaard.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere