Sikkert eDankort flopper på nettet

Trods en stor reklamekampagne og løfter om øget sikkerhed er bankernes eDankort floppet totalt hos forbrugerne. FDIH og Telmore opfordrer til at overveje kortets fremtid.

Forbrugerne gider ikke bruge det specielle eDankort, som PBS for to år siden lancerede som et sikrere og nemmere alternativ til nethandel med Dankort.

I tredje kvartal af 2005 var der 4,3 millioner betalinger med Dankort og Visa/Dankort på nettet, mens eDankortet kun blev brugt 11.495 gange.

Det er stort samme brug som ved lanceringen for to år siden, selvom PBS i år har gennemført en større reklamekampagne for kortet.

Fiaskoen får nu både Foreningen for Dansk Interhandel (FDIH) og Telmore - Danmarks mest aktive kortmodtager på nettet - til at foreslå PBS at overveje fremtiden for eDankortet, som blandt den brede befolkning fortsat er helt ukendt.

- Alle, der har været involveret i det her, har ikke været dygtige til at overbevise forbrugerne og butikkerne om fordelene. Det kan være, at man skal spørge sig selv, om det er så vigtigt, hvis hverken forbrugere eller butikker er interesserede i at bruge det, siger Morten Kamper, direktør for FDIH.

Ingen forbruger-fordel

Med eDankortet foregår betalingen via kundens netbank, når der handles på nettet. Køberen skal derfor bruge sine netbank-oplysninger, og det giver butikken sikkerhed for, at personen faktisk er den, han udgiver sig for.

Problemet er imidlertid, at forbrugeren ikke har nogen fordel ved at betale via sin netbank i stedet for blot at indtaste cifrene fra sit Dankort som normalt.

Selv ved svindel med et Dankort vil forbrugeren altid stå uden tab.

- Der er to, der skal tage det til sig. Den ene er butikken, den anden er forbrugeren. Forbrugeren har ikke nogen umiddelbar fordel ved at bruge eDankort. Fordelen har butikken, fordi den har større sikkerhed for, at kunden i den anden er den, han siger, at han er, forklarer Morten Kamper.

Fiasko?

Trods den ringe udbredelse vil Kåre Regnarsson, der er produktchef for betalingskort hos PBS, ikke bruge ordet fiasko om eDankortet.

- Vi er absolut ikke tilfredse med udbredelsen. Men jeg tager nødigt så negative ord som fiasko i min mund; jeg synes stadig, det skal have tid til at finde sit leje. Det er for tidligt at udstede en dom, men vi så gerne, at det gik hurtigere, siger han.

Ifølge ham har en reklamekampagne fået antallet af butikker, der modtager betaling via eDankort, til at vokse fra omkring 80 til 200.

Den øgede sikkerhed er dog ikke gratis for butikken.

Med eDankortet skal butikken betale 0,3 procent af købssummen i gebyr til PBS. Med Dankortet er gebyret på 0,1 procent af købssummen.

Sats på Dankortet

Mobilselskabet Telmore er den klart største modtager af kortbetalinger via nettet, og her opfordrer administrerende direktør Allan Christiansen PBS til at fokusere på Dankortet som betalingsmiddel.

- Dankortet fungerer fremragende, og i og med, at sikkerheden opleves tilfredsstillende på Dankortet er der ikke brug for yderligere omveje via netbanken. Hvis vi kan bevare brugervenligheden på Dankortet, så bliver det overflødigt at kæmpe yderligere for eDankortet, siger han.

Allan Christiansen ser specielt gerne, at prisen per betaling falder fra de nuværende to kroner til 25-50 øre.

Det afvises af Kåre Regnarsson fra PBS. Ifølge ham er eDankortet specielt relevant for butikker, der sælger relativt dyre varer, hvor betalingssikkerheden er vigtigere.

Samtidig peger han på, at eDankortet har den fordel, at brugeren ikke skal ud i sin pung og hive det fysiske Dankort frem, når der handles på nettet.

Foreslår rabat

For at udbrede løsningen har PBS givet rabat eller gjort det gratis for de webhoteller, der skal implementere eDankortet i deres betalingsløsning.

På grund af den ringe udbredelse har PBS efter to år endnu ikke tjent investeringen i eDankortet hjem.

Hos FDIH har Morten Kamper et andet foreslag til at øge udbredelsen af eDankortet.

- Butikkerne kan give rabat, når der betales med eDankort. Jeg synes ikke, at det vil være helt ude i skoven, for butikken har større sikkerhed, mens kunden ikke står bedre, siger han.

Bag eDankortet står Dankort A/S og PBS A/S, som har indløsningsaftalerne med forretningerne.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere