Forlæggere kræver erstatning for digital bogkopi

44 digitale kopier af lærebøger til pædagogseminariet udløser nu Danmarkshistoriens første økonomiske krav mod digitale bogkopister. Betal ikke, opfordrer Piratgruppen.

For første gang udsender Forlæggerforeningen krav til danskere for at dele bøger via nettet.

Foreningen kræver i et brev til seks danskere - de fleste studerende - små 10.000 kroner i erstatning for en fil, som angiveligt rummer 44 lærebøger til brug på pædagogseminarierne.

Hidtil har danskere kun modtaget erstatningskrav for at dele musik, film og spil.

Men flere og flere kopierer imidlertid bøger digitalt, hvilket er grunden til at Forlæggerforeningen nu er gået i aktion, fortæller direktør i Forlæggerforeningen Ib Tune Olsen.

- Danmark er et lille sprogområde, og kopieringen kan undergrave fremtidige muligheder for at udgive bøger på dansk, siger Ib Tune Olsen.

Betal ikke

Piratgruppen, som varetager danske fildeleres interesser, opfordrer på foreningens hjemmeside alle, som har modtaget et økonomisk krav for bogfilen, til at lade være med at betale regningen.

- Der er intet, som tyder på, at Forlæggerforeningen har krav på en eneste krone, og derfor bør man afvise kravet og gå til en advokat, siger Claus Pedersen fra Piratgruppen.

Piratgruppen kritiserer på sin hjemmeside bevismaterialet, som angiveligt er baseret på et screenshot af en debat på piratgruppen.org.

Men Ib Tune Olsen fra Forlæggerforeningen afviser kritikken af bevismaterialet.

- Vi sender naturligvis ikke et økonomisk krav ud, uden at vi er sikre på at det holder juridisk, siger han til Computerworld.

Et gammelt problem

Piratgruppen har tidligere selv opfordret til at fildele lærebøger. Det skete med lanceringen af portalen Vidensdeling.nu. Ideen var at sætte skub i piratkopieringen af lærebøger.

Problemet med kopiering af lærebøger har altså eksisteret længe.

Og at et krav først kommer frem nu, skyldes at Forlæggerforeningen er lille, og at det er dyrt og ressourcekrævende at forfølge fildelerne, siger Ib Tune Olsen.

- Sagen er i øvrigt principielt interessant, fordi det os bekendt er første gang i Danmark at nogen bliver mødt af erstatningskrav for at fildele ved hjælp af bitTorrent, siger Piratgruppens Claus Pedersen.

- Hidtil er folk blevet dømt for brug af Kazaa, eMule og lignende, siger han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere