Ombudsmand: Net-auktioner på kant med loven

De syv største danske internetauktioner er alle på kant med loven, viser en ny undersøgelse fra Forbrugerombudsmanden. Internetauktionerne trues med politianmeldelser, hvis de ikke strammer op.

Landets syv største internauktioner er på kant med loven, viser en ny undersøgelse gennemført af Forbrugerombudsmandens jurister.

- Vi havde en mistanke om, at der var en del at komme efter, og den er desværre blevet bekræftet, siger jurist hos forbruger-ombudsmanden, Tina Pedersen.

Problemer hos alle

Tina Pedersen ønsker ikke at sætte navn på de enkelte auktionshuse.

Undersøgelsen omfatter imidlertid de syv største danske internetauktioner - blandt dem er auktionshuset Bruun Rasmussen, Lauritz.com, Gauguin Auktioner og QXL.dk.

Ifølge Tina Pedersen er alle de syv undersøgte auktionshuse på den ene eller anden måde i konflikt med aftalelovens bestemmelser om eksempelvis fortrydelsesret.

- Nogen oplyser ikke i tilstrækkelig grad om, at forbrugerne har fortrydelsesret på deres køb, mens andre har opstillet ulovlige vilkår, siger Tina Pedersen.

- Vi er også betænkelige ved, at nogle auktionshuse mener, at de kan udelukke forbrugere, der efter deres opfattelse misbruger fortrydelsesretten, siger hun.

Trues med politiet

Tidligere har en række internetauktioner hævdet, at de slet ikke var omfattet af forbrugeraftaleloven, men af den særlige lovgivning for auktioner, der blandt andet begrænser fortrydelsesretten.

Justitsministeriet har imidlertid allerede i 2004 fastslået, at det er forbrugeraftaleloven og reglerne om fjernsalg, der gælder, oplyser Tina Pedersen.

- Og nu synes vi efterhånden, at internetauktionerne har haft længe nok til at rette ind efter den afgørelse. Vi er i dialog med auktionerne nu, men sker der ikke noget i løbet af kort tid, vil vi overveje yderligere retsskridt, siger Tina Pedersen.

Hun henviser til, at overtrædelse af eksempelvis fortrydelsesretten er strafbart, og at der derfor kan blive tale om politianmeldelser.

Klager fra forbrugere

Udover problemerne med fortrydelsesretten er Forbrugerombudsmandens jurister også kritiske overfor en række andre forhold hos landets syv største internetauktioner.

Det gælder blandt andet vilkår om betaling, levering og erstatning. Endvidere er der enkelte steder problemer med beskrivelsen af varerne.

Der er også kritik af flere internauktioners praksis med at sende e-mail til mulige købere med en påmindelse om, at en auktion er ved at udløbe.

Det minder ifølge Tina Pedersen lidt for meget om spam med henblik på at fremme salget.

Forbrugerombudsmanden iværksatte undersøgelsen af internetauktionerne i 2005.

Det skete ifølge Tina Pedersen på baggrund af et stigende antal henvendelser fra forbrugere og flere sager i medierne om internetauktioner, der var på kant med reglerne.

- Vi håber, at vores undersøgelse får både de undersøgte internetauktioner og andre til at stramme op, siger Tina Pedersen.

Relevante links

Forbrugerombudsmanden om netauktioner (PDF)




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere