Klik-patenter beskytter danske Targit

Det er lykkedes for danske Targit at hente patenter på noget så simpelt som klik-genveje. Firmaet sælger business intelligence-software, hvor der skal være færrest muligt klik til et godt beslutningsgrundlag.

Kunder, der investerer i en business intelligence-løsning (BI), vil have overblik, og de vil have det i en fart.

Det nordjyske softwarehus Targit udvikler BI-løsninger og udtager patent, hvis selskabet mener at have fundet en genvej til at opnå overblik med færre klik.

– Vores rolle er at lave BI-processerne, så den enkelte bruger opnår det størst mulige beslutningsgrundlag med færrest mulige klik med musen, forklarer Morten Middelfart, udviklingsdirektør, Targit.

At finde den slags genveje er udvikling på højt niveau, og Targit inddrager også kunstig intelligens (AI) i arbejdet med at skære produkterne til, så brugerens arbejde lettes, og antallet af klik reduceres.

– Efter min mening styrker det troværdigheden og din argumentationskraft over for kunderne, at du har patenter, der underbygger det, du siger, pointerer Morten Middelfart.

Han peger endvidere på, at Targits patenter hindrer, at produkterne umiddelbart kan kopieres.

To hjemme – og to på vej

Indtil videre har Targit fået udtaget to patenter, og der er to mere under behandling. I sidste instans bliver hvert patent typisk til to, fordi der udtages såvel et europæisk som et amerikansk patent.

Prisen ligger mellem 100.000 og 200.000 kroner fra opfindelsen er gjort, til der søges om patentet. Denne fase klares på et par måneder. Efterfølgende løber der omkostninger på til behandling og udtagning i de enkelte lande på 100.000-150.000 kroner. Alt i alt vil processen typisk tage to et halvt til fire år, vurderer Morten Middelfart.

– Vores erfaring er, at prisen falder i takt med, at man får en vis rutine i sine claims. Targits seneste patenter vil jeg anslå kommer til at koste omkring en kvart million kroner alt i alt, siger udviklingsdirektøren.

Targits salgsdirektør Flemming Madsen fortæller, at virksomheden er den næstmest succesfulde herhjemme til at udtage patenter på softwareudvikling.

Rasmus Andsbjerg, der er business intelligence-analytiker hos IDC, bifalder Targits fokus på patenter:

– Ved at udtage et patent hver gang selskabet har gjort en væsentlig opfindelse, sikrer det sig mod, at produkterne kopieres.

Måske til salg

Targit samarbejder tæt med Microsoft og sætter en ære i at supportere BI-produkter fra Microsoft så snart, de rammer forhandlernes hylder.

– Da Microsoft lancerede SQL Server 2005 sidste år, var vi klar med produkter, der understøttede, den samme dag, siger Flemming Madsen.

Targit leverer adskillige BI-produkter, der er klar til at blive lagt oven på systemer som Axapta og Navision.
På spørgsmålet om Targit er til salg, hvis Microsoft skulle være interesseret, svarer Flemming Madsen:

– Skulle Microsoft være interesseret, vil jeg tro, at aktionærerne vil vurdere et eventuelt bud. Det er vel almindeligt købmandskab, lyder det fra salgsdirektøren.
Analytikeren Rasmus Andsbjerg, mener, at Microsoft ville gøre et udmærket køb, hvis de overtog Targit.

– Ikke mindst fordi Targit er bundet stærkt sammen med Navision. Blandt andet har de lavet et fremstød i USA sammen med Microsoft, hvor de er “foretrukken partner” på Navision-løsninger, siger analytikeren.

Fra rødt til sort

Fra 2004 til 2005 gik Targit fra millionunderskud til ditto overskud. Ifølge salgsdirektøren er omsætningen vokset de sidste fire-fem år med 30-50 procent hvert år.

– Vi offentliggør ikke vores omsætning, men den er bestemt ikke noget at være flov over, siger Flemming Madsen, der også forventer, at omsætningen vokser med 30-50 procent i år.

De primære konkurrenter for Targit afhænger af hvilket segment, vi er i. Men spillere som Targit ofte møder er navne som Cognos, Business Objects og SAS Institute.

Blandt Targits dedikerede forhandlere finder man navne som Columbus IT Partner, EDB Gruppen, WM-data og Tectura. De sælger primært Targit løsninger i forbindelse med Navision og Axapta implementeringer. Øvrige Targit forhandlere er de dedikerede business intelligence huse Sigma, Accobat og SoftwareIQ.

Det eneste, IDC umiddelbart kan komme i tanke om, der kan give skår i Targits succes, er, hvis Microsoft selv begynder at levere BI-overbygninger til sine egne løsninger. Det ville koste markedsandele og sandsynligvis lægge en dæmper på Targits vækst.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere